20:54:26 03.05.2024
Stiri

Curioase coincidenţe în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE

Opinii 25.06.2014 15:21 Vizualizări3674 Autor: Petru Bogatu
Curioase coincidenţe în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE


Prezentul continuu

Motto:

O coincidență este o minune mai mică în care
Dumnezeu preferă să rămână anonim
(proverb românesc)

În timp ce mergem cu ochii în pământ, încercând să descoperim sub picioare semnele răzbunării ruse înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE, din înaltul firmamentului politic a dispărut sabia lui Damocles, atârnată de ceva timp deasupra capului nostru. Coincidenţă sau întâmplare?

Cu două zile înainte de ora H

Marţi, când rămâneau doar zile numărate până la evenimentul istoric de la 27 iunie 2014, preşedintele rus, Vladimir Putin , a cerut Consiliului Federației să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina pe care a solicitat-o în martie. Ca la comandă, comitetele Camerei superioare a Legislativului rus s-au pus pe treabă şi au votat neîntârziat avizele necesare.

Curios este faptul că liderul de la Kremlin a făcut această solicitare în urma unei discuţii telefonice cu Barack Obama. Într-un comunicat al Preşedinţiei ruse, apărut după conversaţia celor doi lideri, se anunţa că decizia de a contramanda dreptul şefului statului de a trimite trupe în Ucraina este luată în legătură cu negocierile începute între părţile beligerante.

Cu totul altfel însă prezintă situaţia Casa Albă. Administraţia de la Washington anunţă fără echivoc faptul că, în timpul convorbirii, preşedintele american l-a ameninţat pe Putin cu noi sancţiuni.

Ca să nu mai spun că joi expiră ultimatumul pe care Occidentul i l-a dat anterior Kremlinului pentru a înceta destabilizarea Ucrainei. Se creează impresia că Putin s-a adresat Consiliului Federaţiei cu două zile înainte de ora H, deoarece s-a speriat de noi sancţiuni.

Ciuntirea proiectului „South Stream”

O altă coincidenţă este ciuntirea proiectului „South Stream”, fapt produs tot în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE. În aceeaşi zi de marţi, preşedintele „Gazprom”-ului, Alexei Milller, a declarat că traseul gazoductului fusese scurtat substanţial.

Deşi iniţial se prevedea că acesta urma sa treacă prin Marea Neagră spre ţările din Europa Centrală şi de Sud, ca să ajungă în Italia, ruşii s-au văzut siliţi să-şi diminueze poftele. Gazoductul se va opri în Austria şi va ocoli Slovenia care a refuzat să participe la construcţia lui. Având în vedere faptul că şi Bulgaria sistează toate lucrările asupra acestui proiect, viitorul „South Stream”-ului rămâne problematic.

Concomitent, şeful statului rus, într-o conferinţă de presă organizată la Viena, a acuzat Washingtonul de tentativa de a submina construcţia gazoductului. Dar nu-i vorba doar de SUA, după cum încearcă să prezinte situaţia Putin. Nici UE nu-i deloc încântată de proiectul rus, considerându-l periculos pentru securitatea energetică a Europei.

Trag de timp

Una peste alta, marţi, preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat telefonic şi cu premierul britanic, David Cameron. Ambii îl suspectează pe Putin de tragere de timp şi refuză să-l creadă pe cuvânt. De aceea, până la finele săptămânii curente nu-i exclus să fie introduse noi sancţiuni grele, care vor viza sistemul energetic şi vor limita accesul Moscovei la pieţele financiare internaţionale.

Astfel, se creează impresia că SUA şi UE lovesc preventiv. Occidentul se mişcă rapid pentru a limita spaţiul de manevră al Kremlinului înaintea reuniunilor de la Bruxelles din ziua de 27 iunie. Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, care urmează să semneze acordurile de asociere, sunt puse astfel la adăpost.

S-au luat măsuri pentru livrarea către Ucraina a gazelor din Europa în regim de revers. De acest fapt ar putea beneficia şi Republica Moldova, atâta timp cât gazoductul Iaşi-Chişinău nu va fi prelungit până la Chişinău.

Ursul nu s-a predat, desigur. El s-a retras în bârlog pentru a-şi linge rănile şi va muşca mişeleşte cu proxima ocazie.

Probleme cu Rusia vor mai fi, bineînţeles. Totuşi, puterile ei sunt limitate. Odată cu pierderea definitivă a Ucrainei, care e un fapt împlinit şi irefutabil, proverbiala mână a Moscovei e tot mai departe de noi, iar apucătura ei posesivă va slăbi în timp.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md