03:49:44 20.04.2024
Stiri

Spălătorie moldovenească pentru verişorul lui Putin

Opinii 03.08.2016 12:38 Vizualizări4076 Autor: Petru Bogatu
Spălătorie moldovenească pentru verişorul lui Putin


Prezentul continuu

De la reţinerea lui Veaceslav Platon la Kiev încoace, cea mai mare parte a presei a sărit în capul lui. Cum nu-mi stă în fire să particip la linșaje, fie ele şi mediatice, mă abţin să mă alătur celor care îi cară pumni.

De ce erau atât de siguri?

Întrebarea la care face să căutăm astăzi nişte răspunsuri este de ce acum? De ce, în ciuda multiplelor acuzaţii ce i-au fost aduse de-a lungul anilor şi în Republica Moldova, şi în Ucraina, cel considerat de mass-media campionul preluărilor ostile a fost reţinut abia în luna iulie 2016 în urma unei cooperări a procurorilor de la Chişinău şi Kiev cu Interpolul?

Unde mai pui că, până mai ieri, Veaceslav Platon nu avea emoţii în ceea ce priveşte viitorul său. Călătorea nestingherit de-a lungul şi de-a latul necuprinsului spaţiu al CSI-ului fără a se teme să fie arestat. Oferea interviuri în care, cu o nedisimulată aroganţă, recunoştea participarea sa la schemele de retragere a capitalurilor din Rusia.

Nu-şi făcea griji până în ziua arestului, de altfel, nici Ilan Şor. Şi cum complicitatea acestuia cu Platon este practic dovedită, avem certitudinea că sentimentul de securitate personală a celui dintâi se baza pe încrederea celui din urmă. Ambii păreau siguri că nimic rău nu li se poate întâmpla.

Toate speculaţiile că încarcerarea lui Platon s-ar datora exclusiv cooperării dintre Petro Poroşenko şi Vlad Plahotniuc sunt apă de ploaie. Nu exclud că aceştia şi-ar fi dorit să-l scoată din joc. Nu totul însă era la îndemâna lor.

Plasa rusească de siguranţă

Platon avea un spate tare de care nimeni nu dorea să se atingă. Şi acesta se afla undeva foarte sus în fosta metropolă.

Când s-a rupt această plasă rusească de siguranţă? Şi de ce?

Lucrurile au luat o turnură periculoasă pentru cel poreclit în Ucraina „criminal-veteran” când preşedintele Putin, speriat de golirea rapidă a tezaurului Rusiei în urma scăderii dramatice a preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale, a cerut serviciilor sale secrete repatrierea capitalului evadat din Rusia.

Liderul de la Kremlin şi-a abandonat până şi amicii săi din clanul cooperativei „Ozero”, implicaţi în spălarea de bani şi transferul masiv de resurse financiare peste hotare. Printre camarazii căzuţi în dizgraţie s-a numărat, de exemplu, fostul său coleg din KGB, Vladimir Iakunin, care, datorită protecţiei prezidenţiale, a fost mai mulţi ani şeful Căilor Ferate din Rusia.

Verişorul preşedintelui

S-a pomenit lăsat din braţe până şi verişorul liderului de la Kremlin, Igor Putin, sub a cărui acoperire, după cum au scris revista Forbes, ziarul Novaya Gazeta şi alte publicaţii, se derulau combinaţii dubioase menite să ascundă originea şi posesia obscură a unor sume uriaşe de bani care ulterior erau transferate în Occident. Numai în 2013, bunăoară, prin Master-Bank, al cărui membru al consiliului director era acesta, fuseseră spălate nu mai puţin de 200 de miliarde de ruble.

Toate aceste infracţiuni erau săvârşite de un grup criminal din care făceau parte circa 500 de persoane şi 60 de bănci ruse, condus de controversatul om de afaceri Aleksandr Grigoriev. El e deja arestat şi acuzat de transferul clandestin în străinătate, prin „spălătoria moldovenească”, a peste 46 de miliarde de dolari.

După cum au arătat mai multe investigaţii OCCRP, o figură-cheie în schema lui Grigoriev era Veaceslav Platon. Atâta timp cât businessmanul rus se afla sub protecţia verişorului preşedintelui Putin, întreaga „schemă moldovenească” de evadare a capitalului rus funcţiona ireproşabil, iar infractorii păreau imbatabili.

Totul s-a năruit odată cu destituirea şi urmărirea penală a fostului şef al direcţiei „K” a Biroului Federal de Securitate, Viktor Voronin, care superviza, se pare, întregul proces de spălare a banilor retraşi peste hotare. A urmat decapitarea serviciului de securitate economică a aceluiaşi FSB şi arestarea lui Grigoriev. Igor Putin s-a spălat pe mâini şi s-a dat la fund.

Cu mâinile dezlegate

În aceste condiţii, căderea imperiului financiar construit de Platon devenise o chestiune de timp. Şi el, şi Şor, ca şi toţi complicii lor, au rămas fără plasă de siguranţă.

În ciuda războiului cu Rusia, Kievul, din prudenţă, evita să întreprindă acţiuni judiciare directe împotriva membrilor familiei preşedintelui rus. Astăzi însă, când Putin însuşi îşi pune la respect verişorul, toţi afaceriştii protejaţi de acesta au devenit mai vulnerabili ca oricând, oriunde s-ar afla ei.

Astfel, arestarea lui Grigoriev a dezlegat mâinile justiţiei moldoveneşti şi ucrainene care nu se mai tem să intre în conflict personal cu liderul de la Kremlin. Acum totul este posibil.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md