08:48:50 17.05.2024
Stiri

Cuvântul din limba română care, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect. 99% dintre români nu-l știu

Actualitate 02.05.2024 05:49 Vizualizări14039 Autor: ZiarulNational
Cuvântul din limba română care, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect. 99% dintre români nu-l știu


Limba română este plină de surprize și tot felul de reguli care ne pun în dificultate. Este interesant ori de câte ori învățăm ceva nou, chiar dacă suntem vorbitori nativi. Astăzi vom afla care este cuvântul care, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect.

Limba noastră este melodică și sună foarte bine, dar putem spune că este foarte complexă. Nu numai străinii, ci și persoanele născute și crescute în România încearcă să o învețe și nu reușesc la perfecție, pentru că are prea multe reguli.

Iată cel mai tare joc de cuvinte, care te va pune puțin pe gânduri. Dacă îți plac astfel de provocări, ne-am gândit să venim cu o întrebare care te va pune în dificultate la început, pentru că este destul de dificilă.

Te-ai întrebat vreodată care este cuvântul din limba română care, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Chiar întrebarea în sine este extrem de dificilă din cauza structurii sale, deci și răspunsul este unul pe măsură.

Gândește-te bine înainte să oferi o explicație, pentru că s-ar putea să nu îți dai seama din prima. Soluția este mai simplă decât pare și la îndemână, trebuie doar să îți pui mintea puțin la contribuție.

Explicația este, de fapt, un paradox lingvistic, dar totul are o logică. Cei care au realizat acest joc au gândit totul cu atenție, deci nimic nu este la întâmplare.

Astfel, dacă spui „greșit” corect, înseamnă că nu este nimic greșit. Totuși, dacă îl pronunți greșit, acesta va deveni corect, conform logicii paradoxale. Este un joc de cuvinte destul de greu, despre care se spune că 99% dintre cei ce își încearcă norocul îl pierd.

Limba română este, fără îndoială, una dintre cele mai complexe din lume. Tocmai acest aspect îi face pe străini să încerce din răsputeri să o învețe. Sună foarte bine, dar este cu adevărat o provocare să o înveți.

Cu toate acestea, chiar și mulți dintre cei născuți și crescuți în această țară se confruntă cu greșeli în utilizarea ei. Unele reguli chiar ne scapă și ajungem să facem erori destul de mari.

Există anumite cuvinte care provoacă mai multe dificultăți decât altele. De exemplu, termenul „maiou”, sau forma de plural a cuvântului „macrou” – acestea sunt sursele unor erori frecvente întâlnite printre vorbitorii nativi.

În plus, printre greșelile comune pe care le fac vorbitorii români, fie în scris, fie în vorbire, se numără și confuzia între „conform” și „comform”. Această nelămurire apare frecvent, deoarece mulți nu sunt siguri care este forma corectă. Pentru ca lucrurile să fie clare, varianta corectă este „conform”.

De asemenea, este o altă greșeală întâlnită frecvent folosirea expresiei „conform cu originalul”. Corect este să folosim doar „conform” sau „în conformitate”, așa cum spun specialiștii în domeniu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md