Călătorie gastronomică în jurul lumii – Statele Unite ale Americii
Sfatul nutriționistului Tamara Șchiopu: Dacă se întâmplă să consumați o cantitate sporită de calorii, asigurați-vă că faceți mai mult sport, ca să le ardeți.
Ce mănâncă omul reflectă și modul său de viață, și lumea ce-l înconjoară, și chiar nivelul de bunăstare din țară. Astăzi vom merge într-o vizită virtuală în Statele Unite ale Americii, statul Illinois, să cunoaștem modul de viață și regimul alimentar al unui fermier de acolo.
Povestea lui Gordon Stine, fermier
Gordon este un fermier de generația a cincea, de când străbunii săi au emigrat din Germania, prin 1838. Unul din străbunei a avut 17 copii și familia s-a mărit considerabil, toți fiind implicați în agricultură.
În prezent, Gordon cultivă 1200 de hectare de teren agricol, crește grâu, porumb, orz și soia,însă niciunul din cei patru copii ai săi nu a mers pe urmele tatălui.
În SUA, numărul fermierilor a scăzut considerabil. Dacă în 1930 o pătrime din populație trăia la ferme, în prezent fermierii constituie doar 2%, iar din ei – doar 1% se ocupă de agricultură.
În America, grânele și cerealele se cultivă în mod consolidat, pe câmpuri imense, de 4000– 6000 de hectare, cu tehnică modernă. Aceste câmpuri sunt administrate de corporații care dictează prețurile, însă recolta și produsul final mereu depind de condițiile climaterice și de fluctuațiile de pe piețele globale.
Gordon este un fermier independent, în afara acestor corporații. El lucrează împreună cu fratele său și niște nepoți dela frate, având grijă de cele 1200 de hectare și câteva vite pentru carne. Profitul anual din această activitate este aproape zero, iar Gordon mizează pe subvenții de la stat pentru a supraviețui.
Toate culturile de pe câmpurile sale merg la prelucrare tehnică, fie pentru alcool tehnic, fie pentru sirop de porumb (miere artificială), fie pentru hrană la animale. Cele câteva vaci de carne merg la abator, însă Gordon își lasă una pentru familia sa și trimite colete cu carne de vită pentru toți cei patru copii ai săi – cadouri de Crăciun.
Pentru consumul propriu, Gordonare o grădină mică unde soția lui, Denise, crește roșii, păstăi, varză, porumb zaharat.
Rația zilnică a lui Gordon Stine, fermier american
La dejun, Gordon mănâncă cereale din ovăz cu lapte și cafea.
La prănz- o chiflă albă cu carne de porc și muștar, păstăi, cartofi prăjiți, o prăjitură cu cremă de ciocolată.
La cină se servește tocană din legume cu carne de vită, pâine albă de casă cu unt, prăjitură de ciocolată și înghețată cu vanilie.
În timpul zilei, Gordon bea cinci pahare de ceai cu gheață, o cutie de coca-cola și un pahar de lapte.
În total, Gordon consumă peste 4000 de calorii zilnic, norma medie fiind de 2500 – 2800 de calorii pe zi. Gordon cântărește 108 kilograme.
Obezitatea în SUA este considerată la un nivel înfiorător, periculos pentru sănătate, și ajunge până la 35% din populație. Obezitatea se măsoară prin greutatea corpului care depășește norma cu mai mult de 30 de kilograme. Această boală, deși poate fi prevenită, este rezultatul unui regim alimentar exagerat, lipsei activității fizice și chiar al unui venit sporit al populației.
În prezent, Mexicul se consideră țara cucea mai mare rată de obezitate din lume, după care urmează Statele Unite și alte țări înalt dezvoltate.
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”
Friptură pe bază de AER. Nu este o glumă