Stiri
Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
Metoda de preparare
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece
Social
18.08.2013
16:41
3750
Autor: Ziarul National
Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
- 250 ml iaurt natural (fără adaosuri de fructe)
- doi-trei castraveţi curăţaţi de coajă şi daţi prin răzătoare
- un mănunchi de mentă rece proaspătă
- sare după gust
Metoda de preparare
- Castraveţii raşi se pun într-o sită sau într-o pungă de tifon şi se scurg bine de apă.
- Menta rece se taie cât mai mărunt.
- Se amestecă iaurtul cu menta şi castraveţii pregătiţi şi se adaugă sare după gust.
- Raita se păstează în frigider până a fi servită.
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
- Castraveţii sunt o sursă bună de vitamina B, care oferă energie suplimentară corpului.
- Castraveţii rehidratează organismul, întrucât 95% din conţinutul lor este apă.
- Coaja de castravete are calităţi antiinflamatorii şi este folosită la reducerea arsurilor pe piele.
- Castraveţii conţin substanţe care reduc riscul de cancer.
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
30.09.2013
14:12
3052
Un judecător al Curții Constituționale a fost trecut pe „linie moartă”
31.08.2013
16:05
2028
Rețeta Tamarei Șchiopu // Tartă cu prune
17.08.2013
16:38
1529
REȚETA Tamarei Șchiopu // Castraveţi uşor marinaţi, în stil asiatic
04.08.2013
16:13
2993
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
17.05.2024
10:59
56
POGRAM // Festivalul Tradițiilor Românești: Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, concert gratuit, vineri, la Grădina Botanică
17.05.2024
08:51
421
FIRST LEGO // Echipa „Sirius” de la Liceul „Socrate”, locul ÎNTÂI la campionatul european de ROBOTICĂ: „Suntem prima echipă care aduce un trofeu internațional în R. Moldova”
16.05.2024
17:59
1453
Tatiana Răducanu, PRIMELE explicați despre acuzațiile privind legătuirile cu Platon
16.05.2024
15:10
449
PROGRAM // Noaptea Europeană a Muzeelor, activități inedite la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la Muzeul Național de Istorie al Moldovei
16.05.2024
14:33
568
NOU // Lucrările de construcție care produc zgomote, INTERZISE în blocurile locative duminica și în zilele de sărbătoare nelucrătoare
16.05.2024
13:58
630
INTERVIU // Carmen Mușat, profesor, Universitatea din București: „În perioada regimului comunist se vorbea doar în șoaptă despre teritoriul de dincolo de Prut”
16.05.2024
11:11
581
DECIS // Comuna Stăuceni, suburbie a Chișinăului, a devenit ORAȘ
16.05.2024
10:18
629
Vladislav Gribincea, judecător la CSJ
Top stiri
17.05.2024
10:59
47
POGRAM // Festivalul Tradițiilor Românești: Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, concert gratuit, vineri, la Grădina Botanică
17.05.2024
10:35
153
Federația Rusă a căzut pe locul opt în structura exporturilor din R. Moldova: Cumpărăm de pe piața rusă de circa două ori mai multe produse decât vindem în acest stat
17.05.2024
09:39
417
„Verdictul” fostului președinte al Curții Constituționale despre „alegerea” Evgheniei Guțul: „Funcția de bășcăniță a fost procurată pe bani rusești. Pelerinajele la Kremlin trebuie percepute ca fiind o susținere tacită a politicii agresive a Rusiei”
17.05.2024
09:13
434
Nicolae Negru // Anatomia unui scandal întâmplător
17.05.2024
08:51
421
FIRST LEGO // Echipa „Sirius” de la Liceul „Socrate”, locul ÎNTÂI la campionatul european de ROBOTICĂ: „Suntem prima echipă care aduce un trofeu internațional în R. Moldova”
17.05.2024
07:59
431
Președinta Maia Sandu, vizită şi întâlniri la nivel înalt în Germania: Va primi un premiu de 25 000 de euro
Actualitate
Descoperă
Actualitate
POGRAM // Festivalul Tradițiilor Românești: Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, concert gratuit, vineri, la Grădina Botanică
Federația Rusă a căzut pe locul opt în structura exporturilor din R. Moldova: Cumpărăm de pe piața rusă de circa două ori mai multe produse decât vindem în acest stat
„Verdictul” fostului președinte al Curții Constituționale despre „alegerea” Evgheniei Guțul: „Funcția de bășcăniță a fost procurată pe bani rusești. Pelerinajele la Kremlin trebuie percepute ca fiind o susținere tacită a politicii agresive a Rusiei”
Nicolae Negru // Anatomia unui scandal întâmplător
Punct de vedere NAȚIONAL
Meteo in Moldova