15:31:13 02.05.2024
Stiri

Retractările lui Putin și o „altercație colorado” în fața blocului

Opinii 12.05.2015 12:45 Vizualizări2189 Autor: Vasile Gârneț
Retractările lui Putin și o „altercație colorado” în fața blocului


Contre-jour

O nouă perlă în lunga colecție de minciuni, retractări și contraziceri ale lui Vladimir Putin. În zilele „Victoriei”, sărbătorită la Moscova pompos, impetuos, dar fără liderii occidentali, care au refuzat să stea alături de cel care „a răpit Crimeea și a aprins Donbasul”, Putin a justificat semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, din 23 august 1939: „Și atunci când Uniunea Sovietică a înțeles că a rămas față în față cu Germania lui Hitler, a întreprins măsuri pentru a evita o confruntare directă. Așa a fost semnat Pactul Molotov-Ribbentrop. În acest sens, împărtășesc punctul de vedere al ministrului nostru de cultură, că acest Pact a asigurat securitatea Uniunii Sovietice”.

Ministrul Culturii din Rusia, Vladimir Medinski, un personaj de care „se prind” formulările scandaloase, afirmase că Pactul Molotov-Ribbentrop a fost un imens succes al diplomației lui Stalin. Cuvintele ministrului au stârnit frică în Polonia și țările baltice. Comentariul președintelui rus pe acest subiect, la conferința de presă de după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel de la Moscova, din 10 mai, trebuia să liniștească, să calmeze spiritele. N-a reușit…

E o nouă viziune a lui Putin asupra Pactului Molotov-Ribbentrop, una care trezește îngrijorare, după ce, cu ani în urmă, la 1 septembrie 2009, din postura de prim-ministru (făcuse schimbul amical de fotolii cu Dmitri Medvedev), acesta a condamnat semnarea acordului dintre Stalin și Hitler. Se întâmpla în Polonia, la aniversarea a 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial: „E important să înțelegem că orice colaborare cu fasciștii și acoliții lor, indiferent ce rațiuni ar motiva această colaborare, duce spre tragedie. De fapt, nici nu e vorba de colaborare, ci de o conspirație, când încerci să-ți rezolvi problemele tale în detrimentul altora. Așadar, trebuie să recunoaștem că tot ce s-a făcut între 1934-1939 pentru potolirea/liniștirea fasciștilor, semnând cu ei acorduri și pacte, au fost din punct de vedere moral lucruri inacceptabile, iar din punct de vedere politic – fără sens, dăunătoare, periculoase. Anume aceste acțiuni, aceste „înțelegeri” cu fasciștii au dus în cele din urmă la tragedie, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Desigur, trebuie să recunoaștem aceste greșeli. Țara noastră a făcut acest lucru. Duma de Stat a Federației Ruse, parlamentul țării a condamnat Pactul Molotov-Ribbentrop”.

Cancelarul german Angela Merkel, care a părut supărată pe întreaga durată a vizitei sale la Moscova, l-a contrazis pe Vladimir Putin, prezentând o altă perspectivă asupra înțelegerii dintre regimul fascist și cel stalinist: „Din punctul meu de vedere, Pactul Molotov-Ribbentrop este greu de înțeles dacă nu cunoști și protocolul secret adițional. Privit din această perspectivă, cred că Pactul a fost unul nedrept, o înțelegere care a provocat nedreptăți”.

Divagațiile lui Putin despre Pactul Molotov-Ribbentrop la 2015, în comparație cu cele făcute pe același subiect în 2009, e un alt semn că Rusia recade în trecutul sovietic. Un trecut în care colaborarea cu fasciștii, „din motive de securitate”, nu era un lucru condamnabil.

***

O „altercație colorado” în fața blocului. Una amicală. Singura mașină cu sticker „Спасибо Деду за Победу!” (Mulțumim bunelului pentru Victorie!) din parcarea improvizată de la intrarea în bloc este un „Volkswagen” vechi, cârpit, cu o parte a caroseriei de altă culoare. Proprietarul lui e un rus înalt, cu mers lent, tăcut (vorbește și românește, dar greu), pe care l-am văzut toamna cărând în apartament saci cu varză. Poate că face și alte cumpărături, dar eu asta am văzut. Serghei, un alt vecin de scară, are un „Mercedes” impozant și o biografie „împlinită”: a lucrat în Rusia (bârfitorii spun că ar fi avut probleme cu legea), iar de mai mulți ani lucrează în Germania, unde câștigă bine și vine în vacanță bine dispus.

Pe Serghei l-a deranjat sticker-ul colorado, mai ales că e prins de o mașină nemțească „vai de capul ei”.

- Și ce ți-a dat ție victoria bunelului?, îl acroșează verbal „germanul” pe rus. Rabla asta?

Rusul îi răspunde ceva, încet, liniștit, răbdător. Nu se aude de la balcoane ce anume îi explică lui Serghei, dar acela râde cu hohote.

Proprietarul „Volkswagen”-ului se întoarce cu fața spre casă, să vadă dacă scena are destui spectatori, și observ că are prins la piept o panglică „Sfântul Gheorghe”.

Eu îmi termin cafeaua. Cei doi se despart și ei, își strâng mâna.

- Te duci la marșul lui Dodon?!, îl întreabă Serghei.

Rusul nu răspunde.

- Să aduci un bidon cu vin, strigă „neamțul” în urma lui și râde.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md