04:57:38 07.05.2024
Stiri

Trei milioane de euro pentru Sireți și Tulucești, „împărțite frățește”

Economie 30.03.2014 09:48 Vizualizări2196 Autor: Stela Mihailovici
Trei milioane de euro pentru Sireți și Tulucești, „împărțite frățește”
Poză simbol


Apă // Două sate de pe ambele maluri ale Prutului vor avea apeduct și canalizare datorită unui grant de aproape trei milioane de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul unui proiect transfrontalier

O infrastructură de invidiat: apă, canalizare, drumuri asfaltate, obiecte de menire socială modernizate – toate sunt caracteristice pentru satele din Uniunea Europeană și mai puțin cunoscute în localitățile rurale din R. Moldova. Făcând trimitere la experiența României, în următorii ani situația s-ar putea schimba, dacă autoritățile locale vor beneficia de sprijinul financiar acordat de UE.

Satul Sireți din raionul Strășeni este una dintre localitățile moldovenești care profită la maximum de ajutorul partenerilor străini. Aici au fost dezvoltate 17 proiecte finanțate din fonduri naționale și externe, iar ultimul dintre ele, și cel mai așteptat de locuitori, va fi dus la capăt peste câteva luni. Satul va avea un apeduct modern, după ani de așteptări în care oamenii au băut apă din fântânile pline cu nitrați.

Colaborare moldo-română

Construcția apeductului din Sireți face parte dintr-un proiect transfrontalier dezvoltat în parteneriat cu localitatea Tulucești din județul Galați, România. „Principala condiție, pentru a obține finanțare, a fost să identificăm un partener din dreapta Prutului pentru a dezvolta proiecte în comun. Primarul din Tulucești s-a arătat interesat de colaborare și a aplicat dosarul în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova. Am obținut 2,8 milioane de euro. Noi am construit apeductul, iar partenerul român – canalizarea”, explică primarul de Sireți, Vasile Cartiră. Deși localitatea din România avea dreptul să beneficieze de o parte mai mare din grant, fiind „liderul” proiectului, autoritățile locale din Tulucești au decis să se împartă frățește. „Am considerat că ar fi corect ca banii să se împartă aproape egal. La noi situația e mai bună, obținem și alte contribuții din fonduri naționale sau externe, dar în Sireți e un pic mai greu. Am pregătit proiectele, am calculat costurile și în final nouă ne-au revenit 1,5 milioane de euro, iar partenerului - 1,3 milioane de euro”, a precizat primarul din Tulucești, Petrică Bratu.

200 de fântâni cu nitrați

Din bani europeni, Primăria satului Sireți a construit 27 de kilometri de apeduct, o stație de pompare a apelor reziduale cu echipamente aduse din Austria, rețele de canalizare pentru obiectele de menire socială din localitate și a procurat un automobil de intervenție. „Am beneficiat de grant, dar a fost și contribuția proprie a locuitorilor. Am făcut o Adunare generală a satului, am prezentat proiectul și oamenii l-au susținut. După calcule, unei gospodării i-au revenit câte 2 000 de lei. Până acum au fost colectate peste 500 de mii de lei de la locuitori, dar mulți așteaptă să vadă finalitate. Dacă vecinul va avea apă la robinet, se va conecta și el”, afirmă primarul, adăugând că apeductul va înlocui cele peste 200 de fântâni din sat care au apă extrem de periculoasă pentru sănătate. „Testele au demonstrat că avem doar o fântână cu apă bună. În celelalte sunt de 3-4 ori mai mulți nitrați decât norma admisibilă”, explică Vasile Cartiră.

Trai ca la oraș

Locuitorii abia așteaptă să curgă apă potabilă la robinet. „La 80 de ani încă mă duc după apă la zeci de metri depărtare, la fântâna de lângă școală. După ce mi-a murit soțul, tare mi-e greu. Bine că am apă tehnică în ogradă care vine de la fântâna arteziană, dacă voi avea și de băut..., dacă va fi și canalizare ca la oraș, voi trăi la bătrânețe”, se arată entuziasmată Sofia Godoroja, fostă profesoară în satul Sireți. Femeia știe că apa din fântânile satului este nesănătoasă, dar „o fierb înainte să o beau și gata”, spune doamna Sofia.

Canalizare integrală în localitățile partenere

Primarul din Sireți a catalogat colaborarea pe care o are cu partenerul din România drept una „fructuoasă”, bazată pe seriozitate și încredere și este decis să continue colaborarea. „Vrem să aplicăm împreună un nou proiect în cadrul programului transfrontalier finanțat de UE și să construim integral rețele de canalizare. Partenerul din România este gata să ne împărtășească din experiență. În ultimii doi ani am avut zeci de întâlniri la Galați și ei au fost la noi și ne-am înțeles de minune”, afirmă Vasile Cartiră. „Noi am construit 15 kilometri de rețele de canalizare, dar necesarul este de 70 de kilometri. Dacă obținem finanțare în noua sesiune a programului transfrontalier, vom extinde proiectul. Ar fi și alte domenii de colaborare cu satul Sireți: reconstrucția obiectivelor de menire socială sau schimburi artistice pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor. Am demonstrat că suntem parteneri serioși, că de altfel pierdeam încrederea instituțiilor europene”, conchide primarul din Tulucești.

Satele din România și R. Moldova își rezolvă problemele comune

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldovaprimește finanțare europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.Programul are drept scop să susțină comunitățile din zonele de frontieră pentru rezolvarea unor probleme similare cu care acestea se confruntă. Autoritățile locale din cele trei state sunt încurajate să colaboreze pentru dezvoltarea economiei locale, rezolvarea problemelor legate de mediul înconjurător și întărirea pregătirii pentru situații de urgență. În perioada 2007-2013, Comisia Europeană a alocat peste 126 de milioane de euro pentru finanțarea programului transfrontalier.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md