10:29:09 03.05.2024
Stiri

CNA confirmă că au avut loc „SPARGERI” în sistemul judecătoresc

Social 10.02.2016 17:35 Vizualizări2257 Autor: Stela Mihailovici
CNA confirmă că au avut loc „SPARGERI” în sistemul judecătoresc digi24.ro


Centrul Național Anticorupție contrazice informațiile prezentate de Consiliul Superior al Magistraturii, care a dat asigurări că dosarele ajunse pe mesele judecătorilor în ultimii doi ani au fost distribuite aleatoriu, fără a încălca legislația.

Un studiu al CNA, făcut public pe site-ul instituției, a scos la iveală faptul că repartizarea dosarelor prin sistemul PIGD putea fi manipulată cu ajutorul unor caracteristici tehnice ale programului informațional.

Experții CNA au stabilit că se făcea uz de posibilitatea de blocare a judecătorilor în programul PIGD pentru o perioadă scurtă de timp, de până la cinci ore, ceea ce a permis excluderea masivă și nemotivată a unor judecători de la repartizarea aleatorie a dosarelor. În perioada 2014 – septembrie 2015, au fost identificate 2 763 de cazuri de blocare a judecătorilor în PIGD.

Cel mai des, acest lucru s-a întâmplat în municipiul Chișinău: Judecătoria Centru – 640 de cazuri, Judecătoria Buiucani – 391, Judecătoria Râșcani – 306.

O altă posibilitate tehnică era de a seta judecătorii incompatibili, fără a motiva incompatibiliatea. S-a stabilit că la repartizarea unor dosare, un număr mare de judecători, de la 10 până la 17 persoane, erau declarați incompatibili. „Acest fapt creează riscul ca un anumit dosar să fie direcţionat intenţionat spre un anumit judecător”, motivează experții.

De asemenea, programul PIGD dispune de funcția „Repartizarea repetată a dosarelor”, în caz de recuzare, abținere sau probleme de sănătate apărute la judecători. Verificarea a arătat că, în perioada 2014 - septembrie 2015, au fost repartizate repetat 13 849 de dosare, cele mai multe fiind la Curtea de Apel Chișinău – 1 735. Unele dosare s-au repartizat repetat chiar și de 16 ori.

Metoda putea fit utilizată cu succes în judecătoriile mici. Fiind repartizat repetat de la un judecător la altul, dosarul ajungea în final la magistratul necesar, precizează experții CNA.

Un alt risc de manipulare a sistemului PIGD reprezentau posibilitățile tehnice de modificare a rolurilor angajaților în instanțele judecătorești. De cele mai multe ori era ștearsă funcția din dreptul unui anumit judecător, acesta fiind exclus automat din sistemul de repartizare. Cele mai multe redactări s-au făcut la Curtea Supremă de Justiție – 1 529.

La fel, sunt multe cazuri de înregistrare multiplă a dosarelor cu același nume, care iarăși permitea ca dosarul să ajungă într-un final la cine trebuie.

Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre abaterile constatate în programul PIGD de către Centrul de Telecomunicații Speciale (CTS), care a atenționat că sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor este manipulat în judecătorii.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 632 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md