06:11:07 02.05.2024
Stiri

Siguranța asigurărilor din R. Moldova

Economie 15.06.2014 14:03 Vizualizări2108 Autor: Galina Munteanu
Siguranța asigurărilor din R. Moldova reporter.ro


Asigurarea în sănătate prevalează în topul asigurărilor perfectate de moldoveni în ultimul timp

De voie sau de nevoie, tot mai mulți moldoveni își asigură sănătatea și bunurile. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), la sfârșitul anului 2013, piața de asigurări din R. Moldova a înregistrat o creștere de peste nouă la sută în comparație cu anul 2012, în timp ce numărul companiilor de asigurare s-a micșorat.

Responsabilii în domeniu susțin că această creștere se datorează în mare parte nu responsabilității cetățenilor, dar obligațiunilor ce li se impun. „Nu credem că oamenii sunt cei care merg de bunăvoie să se asigure, la mijloc stau unele obligațiuni. Fie că merg la muncă peste hotare și li se cere să se asigure, fie la odihnă etc. Cât privește asigurarea auto – a crescut și numărul de mașini, iar asta, vrei nu vrei, mărește și numărul celor asigurați”, ne-a spus șefa Direcției generale supraveghere asigurări, Svetlana Lupașcu.

Legea îi obligă

Afirmațiile responsabililor de la CNPF sunt confirmate și de cei care lucrează nemijlocit cu clienții.

„Asigurarea în sănătate și a autoturismelor sunt primele în top, pentru că așa cere legea. Dacă o fi să-i lăsăm pe cetățeni să vină de bunăvoie să se asigure, nu o vor face. Se asigură la ceea ce li se cere. Acum a venit perioada estivală și prevalează asigurarea în sănătate. Cele mai multe solicitări le avem pentru țările din UE. Sunt multe și pentru Federația Rusă, asta pentru că merg la muncă și acum li se cere și asigurare medicală”, susține reprezentantul unei companii de asigurări, Oleg Machedon.

Nicio persoană nu s-a asigurat însă până acum pentru căsătorie și naștere. Temerea cetățenilor de a se asigura nesiliți de nimeni poate fi explicată și prin faptul că, odată ajunși la necaz, nu de puține ori compania la care au fost asigurați le-a întors spatele și s-au văzut nevoiți să se descurce cum au putut.

Asigurări cu ghinion

Deși sperau că, asigurându-se, vor fi ajutați în caz de vreo nenorocire, au dat de altă belea. Nu-și pot vedea despăgubirile, iar compania de asigurări invocă tot felul de motive ca să tergiverseze onorarea obligațiunile asumate în contract. Până la urmă, cazul ajunge pe masa magistraților. Este și cazul familiei Uncu din Chișinău, una dintre cele 28 de familii cărora le-au ars apartamentele de la mansarda unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. „Imediat ce am avut acea tragedie, am mers la compania de asigurări să depunem o cerere pentru a primi despăgubirea. Abia peste două săptămâni au venit la fața locului să ia act. Uite că deja a trecut mai bine de o lună și niciun răspuns. De la o zi la alta mă poartă și îmi spun că nu au tot pachetul de documente necesare, pentru ca să poată lua o decizie. Am fost asigurată pentru suma de 255 de mii de lei. Dacă vor continua așa, sigur că ne vom angaja un avocat și vom acționa în spiritul legii”, ne spune Elena Uncu.

Alta este situația familiei Mironov căreia, de asemenea, i-a ars casa în acea tragedie. Asigurarea locuinței a fost unica șansă de a-și recupera banii investiți în imobilul cumpărat prin ipotecă. „Nu a rămas nimic din apartament, a ars totul. Apartamentul a fost luat în ipotecă, iar compania la care am fost asigurați ne-a întors banii în doar cinci zile după ce am depus cerere. Nici nu au fost la fața locului să se convingă, se știa deja din presă despre acea tragedie. Am avut noroc la capitolul acesta, deși... mai bine nu se întâmpla ceea ce a fost”, ne spune Galina Mironov.

Asigurări agricole cu suspiciuni

Chiar dacă în ultimii ani ploile și alunecările de teren distrug tot mai multe case, puțini dintre gospodari se grăbesc să-și asigure bunurile și roada de pe deal. Potrivit statisticilor, doar 1,5 la sută din totalul locuinţelor şi doar patru la sută din terenurile agricole sunt asigurate. Unii afirmă că nu au bani pentru asta, alții se întreabă: „la ce bun”? Chiar și cei care o fac spun că nu sunt mulțumiți de acest lucru.

„Tot ceea ce fac nu e în interesul agricultorilor, dar al asiguratorului. Credeți că ceea ce este prevăzut în contract se respectă? Pe naiba! Nici pe departe nu sunt mulțumit. Nu spun, am avut de pătimit și eu de pe urma ploilor și am primit unele despăgubiri, dar așa, de ochii lumii, numai să nu ne spună că nu am primit nimic. M-am limitat și eu la faptul că am primit măcar ceva și nu am mai ajuns în judecată. Chiar de era să mai câștig ceva, trebuia să bat de multe ori pragul instanțelor de judecată”, ne spune indignat fermierul Ion Chileanu.

La judecată

Potrivit acestuia, sistemul de asigurare în domeniul agriculturii în R. Moldova lasă de dorit. „În primul rând, legislaţia trebuie îmbunătăţită, astfel ca să fie asigurată calitatea producţiei, şi nu cantitatea acesteia. Dacă din punctul de vedere al cantităţii, roada corespunde normei stabilite, în cazul în care e bătută de grindină scade calitatea şi faptul acesta nu ne permite să o vindem la preţul planificat. Astfel, pentru un kilogram de mere pe care ar trebui să-l vindem cu cel puțin cinci lei, în caz de calamitate luăm 30 de bani, pentru că îl vindem fabricilor de prelucrare pentru suc”, zice fermierul. Ion Chileanu ne spune că tarifele pentru asigurare sunt suportabile pentru agricultori, în mare parte datorită subvenţionării din partea statului.

Bate acum pragul instanțelor de judecată și familia Ciubotaru din capitală. Soții au crezut că vor avea o bătrânețe liniștită, asigurându-se pe viață, la câțiva ani după ce și-au primit pensia suplimentară viageră, achitarea acesteia a fost stopată. Motivul invocat a fost că cei doi acționari ai companiei au acționat în judecată întreprinderea de asigurări, pentru că, chipurile, nu gestionează rațional finanțele, plătind pensii suplimentare viagere la câteva mii de bătrâni care au încheiat contract, cerând ca acestea să fie declarate nule. Până atunci, cei doi soți „stau cu fața în soare” și așteaptă verdictul instanței.

Asigurări de milioane

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în 2013 au fost efectuate asigurări în sumă de circa două miliarde de lei, între care peste 70 de milioane de lei au fost asigurări de viață. Cele mai multe asigurări sunt perfectate pe numele persoanelor juridice, urmate de cele fizice. Cât privește despăgubirile, datele CNPF arată că anul trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în sumă de peste 400 de milioane de lei, mai mult cu peste 50 de milioane decât în anul 2012. Cele mai multe dintre acestea au fost achitate pentru asigurările în agricultură, urmate de cele în sănătate, de accidente și de incendii.

În anul 2013, au fost perfectate peste un milion de polițe de asigurare, mai mult cu peste 40 de mii decât în anul 2012.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md