14:01:56 04.05.2024
Stiri

Ședință cu SCANDAL la CSM. Poalelungi NU ȘTIE răspunsul la o întrebare și JIGNEȘTE un membru CSM

Politică 09.02.2016 11:12 Vizualizări6786 Autor: Ziarul National
Ședință cu SCANDAL la CSM. Poalelungi NU ȘTIE răspunsul la o întrebare și JIGNEȘTE un membru CSM


Unicul candidat pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost pus în dificultate atunci când a fost întrebat în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe ce loc se clasează R. Moldova în clasamentul global privind corupția din sistemul judecătoresc. Mai mult, Poalelungi, care urmează să afle dacă va mai obține încă un mandat în fruntea CSJ, a jignit-o pe membra CSM, Tatiana Răducanu, care i-a pus o întrebare incomodă.

„Nu știu pe ce loc se clasează R. Moldova în acest clasament. Știu doar că locul R. Moldova s-a înrăutățit din cauza că, prin intermediul sistemului judecătoresc, au trecut acele miliarde de dolari. CSJ nu are nimic cu asta, deoarece fiecare judecător își asumă deciziile. Mai mult, eu am fost cel care a sesizat Procuratura Generală despre asta”, s-a apărat Mihai Poalelungi.

Chiar dacă în raportul său de activitate a enumerat mai multe reușite și că a făcut în așa fel, încât în R. Moldova „să avem parte de o justiție echitabilă”, Mihai Poalelungi nu a putut să răspundă de ce la ora actuală sunt 61 de cereri din partea cetățenilor moldoveni la CEDO.

„Fiecare judecător trebuie să respecte legislația națională și internațională. Fiecare judecător în parte trebuie să răspundă și nu președintele CSJ. Cei care au comis ilegalități - să fie trași la răspundere”, i-a răspuns Mihai Poalelungi colegei Tatiana Răducanu.

Candidatul pentru șefia CSJ s-a enervat pe o altă întrebare a Tatianei Răducanu. „Cum comentați faptul că statul a fost obligat să plătească 14 milioane de lei firmei de construcție care a demolat Stadionul Republican. E vorba de opt milioane de lei pentru lucrările propriu-zise și șase milioane penalitate. Curtea de Apel a decis ca firma respectivă să nu primească acești bani, dar CSJ a casat decizia. Tot spuneți că fiecare judecător răspunde pentru deciziile sale, dar vocea dumitale nu se aude. Asta înseamnă că tolerați tot ce se întâmplă la CSJ. Nu vă mai ascundeți în spatele judecătorilor. Sunteți responsabil de CSJ, trebuie să fiți un etalon pentru celelate instanțe”, i-a transmis Răducanu.

Replica lui Mihai Poalelungi a fost scurtă: „Nu mai pretindeți că sunteți dvs. mare etalon”.

Un alt schimb de replici acid a fost între procurorul general, Corneliu Gurin, și fostul ambasador Alexei Tulbure. Deranjat că Tulbure a întrebat de ce organismele internaționale au oprit finanțarea pentru susținerea sistemului judecătoresc și i-a cerut socoteala lui Poalelungi, procurorul general i-a răspuns: „Mi-a zis lumea cu ce te ocupai când erai la Partidul Democrat… Mare ambasador mai ești și tu”.

Deliberările privind concursul de suplinire a postului de președinte al CSJ au fost amânate pentru ora 14.00. Protestatarii au promis că vor reveni în fața CSM la acea oră și vor pune presiune pentru ca Mihai Poalelungi, care ar fi o persoană fără integritate, să nu ajungă în funcție.

R. Moldova are cea mai coruptă justiție din lume. Aceasta este concluzia Raportului Competitivității Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum. Moldova s-a clasat pe ultimul loc în clasamentul global privind corupția în sistemul judecătoresc – locul 144. Moldova stă cel mai prost la capitolul „plățile ilegale și mita pentru obținerea hotărârilor judecătorești favorabile”. Totodată, experții au constatat că justiția din R. Moldova este lipsită aproape în totalitate de independență. La acest capitol, țara noastră s-a clasat pe locul 141. Chiar dacă este cea mai săracă țară din Europa, banii publici sunt cheltuiți în Moldova foarte ineficient. Moldova ocupă locul 102 la capitolul „risipa banilor publici”.

Amintim că, î
n luna iunie 2013, UE s-a angajat să sprijine financiar, în tranșe, reformarea justiției din R. Moldova cu 60 de milioane de euro. Banii erau destinați pentru reformarea justiției moldovenești. În luna septembrie 2014, UE a anunțat că a tăiat cu aproape 2 milioane de euro ultima tranșă virată Moldovei din cauza nereformării procuraturii și a unor restanțe în reformarea justiției.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md