01:05:52 04.05.2024
Stiri

România și R. Moldova, „mână în mână și umăr la umăr”

Economie 20.07.2014 13:02 Vizualizări2556 Autor: Virginia Nica
România și R. Moldova, „mână în mână și umăr la umăr”


SIGURANȚĂ // România ajută R. Moldova să atingă nivelul european în domeniul siguranței alimentelor, un prim pas fiind crearea condițiilor pentru ca oamenii să consume fructe și legume mai sănătoase

Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției, de pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este mai bogat, după ce România i-a întins o mână de ajutor. Inaugurarea laboratorului fitosanitar dotat cu utilaj de ultimă generație din cadrul Centrului a avut loc pe 9 iulie, eveniment la care au participat viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin, directorii Autorităților Sanitar Veterinare din R. Moldova și România, Ion Sula, și, respectiv, Vladimir Mănăstireanu, directorul Centrului de Carantină, Nicanor Cernăuțan, precum și Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa Marius Lazurca.

Fără reziduuri toxice

Aparatajul performant va permite specialiștilor să verifice cantitatea de reziduuri de pesticide din legume și fructe pentru a da verdictul dacă sunt sigure pentru sănătatea consumatorului. Prin acest laborator va trece toată gama de fructe și legume care este importată, exportată sau reexportată. De asemenea, va fi monitorizată și cantitatea de pesticide din produsele vegetale de la noi. Numărul tipurilor de pesticide care pot fi depistate în noul laborator ajunge până la 250, însă acum există condiții pentru testarea simultană a 39 de tipuri de reziduuri.

Calitatea fructelor și legumelor de sezon, verificată

Specialiștii din cadrul Centrului de Carantină au precizat că, pentru efectuarea testelor, fermierii prezintă informații despre ce fel de pesticide au folosit la cultivarea și creșterea legumelor sau fructelor. În acest mod, se știe exact care tipuri de reziduuri să fie verificate pentru a vedea dacă volumul din conținut se înscrie în limitele admisibile. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ion Sula, susține că testele laboratorului vor fi decisive în permiterea comercializării, importului sau exportului fructelor și legumelor. „Este imposibil să verifici toate produsele în vânzare, însă Agenția se axează pe anumiți factori de risc. De exemplu, am monitorizat în mai-iunie importul tomatelor din Turcia, pentru că prezentau anumite riscuri. Acum ne vom concentra eforturile pe verificarea calității pepenilor importați, deoarece acum e sezonul. Când va fi în toi culesul strugurilor, vom fi cu ochii pe calitatea acestora”, a explicat Ion Sula.

„Mână în mână, aliniem R. Moldova la standardele europene”

Omologul său român, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că laboratorul reprezintă un proiect și un pas important pentru R. Moldova. „Nu numai inaugurarea acestui laborator de control al pesticidelor este important, dar și întregul efort pe care noi îl depunem împreună. Pe de o parte, este vorba de alinierea legislației R. Moldova la cea europeană și asigurarea de alimente sănătoase pentru poporul R. Moldova, dar și din perspectiva aderării la UE. O să mergem înainte mână în mână, umăr la umăr ca să atragem bani europeni doar pentru R. Moldova, iar experiența pe care am dobândit-o de-a lungul timpului și determinarea colegilor noștri din R. Moldova ne vor ajuta să aducem legislația din domeniul sanitar-veterinar din R. Moldova la standarde europene”, a declarat directorul Autorității române Sanitar Veterinare.

Laboratorul – poarta de acces la piața europeană

Viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin, dar și fost exportator de produse alimentare, susține că știe cât de important este să poți demonstra consumatorilor că le poți oferi produse sănătoase și sigure. La rândul său, Ambasadorul României, Marius Lazurca, susține că planurile de colaborare bilaterale dintre România și R. Moldova sunt foarte ambițioase și așa vor fi și pe viitor. „Acest laborator furnizează R. Moldova un instrument de adecvare a R. Moldova la standardele înscrise în Acordul de Liber Schimb cu UE. Unul dintre obiectivele utilizării acestui utilaj este de a pregăti legumele și fructele pentru a fi exportate pe cea mai severă și exigentă piață din lume, cea a Uniunii Europene. Acest laborator reprezintă poarta de acces la piața agroalimentară a Uniunii Europene”, a menționat Excelența Sa.

Rezultate recunoscute pe plan internațional

Agenții economici și fermierii vor achita 140 de lei pentru efectuarea testelor pentru fiecare tip de pesticid care poate fi depistat în legume sau fructe, iar durata verificării este de până la trei zile. În R. Moldova activează încă patru laboratoare fitosanitare, rezultatele testelor fiind recunoscute pe plan internațional. Totuși, celelalte laboratoare nu dețin utilaj modern și pot depista până la patru tipuri de substanțe toxice în produsele vegetale, iar examinarea durează un timp îndelungat. Costul integral al proiectului este de 700 de mii de euro, cea mai mare sumă fiind alocată de Guvernul României, dar au fost atrase și surse de finanțare din Norvegia.

Între nemulțumirea Rusiei și suportul României

Deși Serviciul sanitar rus anunță că, în acest an, mai mulți exportatori vor putea să vândă legume și fructe pe piața din Rusia, recent a rebutat un lot de 17 tone de caise moldovenești. Motivul invocat – caisele ar fi fost infestate cu molia orientală. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în vara anului trecut, rușii au rebutat în total 119 tone de prune proaspete și 21,8 tone de mere doar în perioada august-octombrie.

Pentru a putea avea argumente, inclusiv în fața autorităților Federației Ruse, România investește sute de mii de euro în dotarea laboratoarelor moldovenești, pentru ca, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, să fie livrate legume și fructe de înaltă calitate, fără reziduuri de pesticide. Totodată, laboratorul deschis cu suportul Guvernului României va asigura accesul legumelor și fructelor din R. Moldova pe piața europeană.

Autoritățile române susțin că în continuare vor fi dezvoltate proiecte bilaterale cu R. Moldova privind siguranța produselor de origine animală, sănătatea animalelor și adaptarea normelor sanitar-veterinare la legislația europeană.

Astăzi, R. Moldova exportă 90% din fructe și legume în CSI, iar restul - în țările europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md