18:38:52 03.05.2024
Stiri

Raport // Numărul cererilor la CEDO împotriva R. Moldova este în DESCREȘTERE

Social 18.02.2015 12:55 Vizualizări3115 Autor: Galina Munteanu
Raport // Numărul cererilor la CEDO împotriva R. Moldova este în DESCREȘTERE captura privesc.eu


Numărul moldovenilor care aleg să-și găsească dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) este în scădere, iar R. Moldova nu ar mai face parte din Top 10 țări cu cele mai multe cereri la CEDO. Cel puțin, asta a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, agentul guvernamental la CEDO, Lilian Apostol, care a prezentat raportul de activitate pentru anul 2014.

Astfel, potrivit lui Apostol, tendința de scădere a plângerilor la CEDO s-a menținut și în anul trecut. „Se respectă Convenția, dar cresc și măsurile de remediere pe care Guvernul le propune spre soluționarea cererilor depuse la CEDO. Este o tendință pozitivă și sper să se păstreze și în continuare”, a spus Lilian Apostol.

Și dacă numărul cererilor s-a diminuat, au scăzut și sumele plătite de Guvernul R. Moldova în urma încălcării drepturilor omului, susține agentul guvernamental la CEDO. „Astfel, în anul 2014, Ministerul Finanțelor a achitat despăgubiri de peste opt milioane de lei, comparativ cu peste zece milioane de lei achitat în anul 2013”, a spus Apostol.

Întrebat de ce s-au plâns moldovenii cel mai mult în anul trecut la CEDO, Apostol a spus că aceasta se va cunoaște abia în anul 2015, după ce vor fi procesate toate cererile.

„Pe moment, se examinează cererile depuse în anul 2007, 2008 și 2009. Din anul 2009 se atestă o scădere a pretinselor încălcări. Cele mai multe încălcări au avut loc în anii de până la 2009, cu o continuare a anumitor tipuri de încălcări și în anul 2010, dar cu o tendință de scădere în continuare. Din ceea ce am analizat până acum, în marea majoritate a cererilor, moldovenii contestă anumite hotărâri ale instanțelor sau acte administrative cu care reclamanții nu sunt de acord. O bună parte din ele este declarată inadmisibilă, asta pentru că Înalta Curte nu are acest rol. Ea examinează anumite probleme prin prisma Convenției care nu se referă la contestarea unui sau altui act administrativ”, a mai spus Apostol.

De asemenea, potrivit agentului guvernamental la CEDO, moldovenii se mai plâng pe condițiile inumane de detenție, neexecutarea deciziilor instanțelor de judecată sau pe investigațiile penale.

Potrivit unui raport al CEDO, în anul 2014 Guvernul R. Moldova a fost obligat să plătească moldovenilor care și-au câștigat dreptatea la Înalta Curte compensații în sumă de peste 200 de mii de euro, mai puțint decât a plătit în anii precedenți.

În anul 2013, Guvernul a plătit peste 300 de mii de euro, în 2012 – peste 800 de mii de euro, iar în anul 2011 – peste 350 de mii.

În anul trecut, CEDO a înregistrat peste o mie de cereri îndreptate împotriva R. Moldova. Raportat la populaţia R. Moldova, numărul cererilor depuse la CEDO este mare: 3,11 cereri la zece mii de locuitori. La acest capitol, R. Moldova se află pe locul 4 printre cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei.

„Indicile acesta de volumul al cererilor în raport cu populația este unul relativ. Nu poate fi extras din contex și apreciat exclusiv. Da, volumul de cereri este mare pentru că numărul populației este mic. Nu contează numărul de cereri, acest indice relevă doar popularitatea CEDO în rândul moldovenilor, nu mai mult. Esența încălcărilor, aici trebuie să ne uităm. Cu ce se plâng, și dacă acel număr crește, acolo trebuie să ne punem întrebări”, a explicat Lilian Apostol.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md