14:38:19 03.05.2024
Stiri

Premierul Dorin Recean: „Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946 - 1947”

Actualitate 20.04.2024 11:04 Vizualizări1087 Autor: Ziarul National
Premierul Dorin Recean: „Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946 - 1947” Agenția Națională a Arhivelor
Autoritățile sovietice au rechiziționat tot grâul și celelalte produse agricole de la țăranii basarabeni, lăsându-i fără rezerve pentru iarnă


Foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, a dus la moartea a peste 123 de mii de oameni din toate regiunile republicii. Alte circa 400 de mii de persoane au fost afectate grav de malnutriţie, dar au supravieţuit, amintește premierul Dorin Recean în a treia sâmbătă din luna aprilie, când comemorăm anual victimele foametei organizate pe teritoriul Basarabiei de către regimul stalinist.

„Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946–1947 - o rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet. (...) Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați”, a punctat șeful Guvernului de la Chișinău.

CITIȚI și Sâmbăta dedicată victimelor foametei organizate de regimul stalinist: „În doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare. Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Să nu uităm această tragedie”

„De doi ani, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie este marcată Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946 - 1947. În numele celor care au trecut prin acele zile cumplite, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru. Doar aşa vom înţelege mai bine Istoria, vom înţelege prin ce suferinţe au trecut străbuneii, buneii şi părinţii noştri, indiferent de ce limbă vorbeau, de ce convingeri aveau, de ce vârstă aveau, fiindcă în acele luni de groază au avut de suferit în primul rând cei mai vulnerabili, copiii şi vârstnicii. Doar aşa vom reînnoda firele date uitării ale trecutului, din care este ţesută memoria colectivă a neamului nostru. Pentru aceasta trebuie să vorbim despre acea foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia sovietică pe care au îndurat-o sute de mii de oameni”, a transmis președintele Parlamentului, Igor Grosu.


Potrivit istoricului Sergiu Musteață, pe lângă cele peste 120 de mii de persoane decedate în timpul foametei, arhivele arată o creștere semnificativă a cazurilor de distrofie pe parcursul anului 1947 în RSSM.

Astfel, dacă în decembrie 1945 în Basarabia au fost înregistrate 53 000 de cazuri de distrofie, în februarie 1947 erau 190 000, pe 1 martie 1947 - 235 899, iar pe 15 martie 1947 – deja 240 537 de persoane afectate de distrofie.

Istoricul Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, a declarat anterior, într-o emisiune televizată, că în Basarabia a fost înregistrată cea mai înaltă mortalitate din cauza foametei, în unele localități decedând chiar și jumătate din săteni, iar cea mai afectată a fost populația din sudul Basarabiei, în mod special găgăuzii și bulgarii.

Pe lângă mortalitatea excesivă și bolile din acea perioadă, canibalismul a fost al treilea element care a definit crima sovieticilor comisă împotriva basarabenilor. Igor Cașu a declarat că a studiat personal în arhivă cele circa 150 de cazuri de canibalism documentate oficial în Basarabia pe timpul foametei, dar nu exclude că numărul unor astfel de cazuri a fost mai mare. De cele mai dese ori, membrii cei mai mici ai familiei erau uciși și mâncați de cei mai mari.

Deși în acei ani a fost secetă în toată regiunea, arhivele arată că populația din Basarabia a avut cel mai mult de suferit, pentru că autoritățile sovietice au rechiziționat tot grâul și celelalte produse agricole de la țăranii basarabeni, lăsându-i fără rezerve pentru iarnă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md