16:45:07 08.05.2024
Stiri

Scandalul „Lukoil România” văzut de la Chișinău

Opinii 10.10.2014 10:20 Vizualizări3627 Autor: Petru Bogatu
Scandalul „Lukoil România” văzut de la Chișinău


Prezentul continuu // Nu e de mirare că, după agresiunea contra Ucrainei, monopolurile ruse sunt încolțite în mai multe state

Scandalul din jurul gigantului petrolier rus „Lukoil” pare să fie mai mult decât emanația unei infracțiuni economice de circa 230 de milioane de euro. La mijloc se întrezărește o ofensivă internațională de proporții împotriva monopolurilor lui Putin.

Cea mai mare evaziune și spălare de bani

„Operațiunea Lukoil” este cea mai mare evaziune și spălare de bani proveniți din desfacerea ilegală de produse petroliere. Monopolul rus ar fi fentat Fiscul din România atât prin speculațiile unor firme-fantomă pe care le crease, cât și prin vânzarea ca păcură a motorinei importate.

Parchetul Curții de Apel Ploiești a făcut săptămâna trecută percheziții la sediile „Petrotel Lukoil”, iar stocurile strategice au fost blocate. În replică, gigantul rus amenință cu retragerea. Numai că autoritățile române pare-se că sunt pregătite de acest deznodământ.

Curios este faptul că premierul Victor Ponta s-a întors acum câteva zile dintr-o vizită de lucru în SUA, unde s-a întâlnit cu reprezentanții unor giganți precum „ExxonMobil” sau „Halliburton”. Acest ultim fapt nu are cum fi întâmplător.

„Gazprom”, „Rosneft” și, nu în ultimul rând, „Lukoil” sunt caii troieni ai Kremlinului în Europa. Scopul lui Putin este de a se folosi de armele sale energetice pentru a aduce valută forte acasă și dominație rusească în afară.

Nu e de mirare că, după agresiunea contra Ucrainei, monopolurile ruse sunt încolțite în mai multe state. Nu se pune neapărat problema eliminării lor de pe piață.

Se urmărește recalibrarea businessului rusesc pentru a descuraja afacerile ilicite, dar și utilizarea potențialului său uriaș pentru atingerea unor obiective politice și promovarea intereselor obscure ale Kremlinului. Cine refuză să se conformeze, se vede constrâns să-și ia tălpășița.

Plasamentul României este convenabil

Astfel, vara aceasta, compania „Lukoil” s-a retras din Cehia, Slovacia și Ungaria. Oricât ar părea de paradoxal, dar situația capitalului rus se complică și în Bulgaria. Deunăzi, președintele acestei țări, Rosen Plevneliev, a atacat vehement Moscova, învinuind-o că ar fi „un stat naționalist și agresiv” care are nevoie nu de parteneri, ci doar de „sclavi și vasali”.

În România, „Lukoil” controlează 20 la sută din piața petrolieră, având nu mai puțin de 300 de benzinării. Gigantul rus se cramponează de mai multă vreme de pozițiile sale în această zonă. Și nu întâmplător.

Constantin Tampiza, fost coordonator al activității „Lukoil” în România, declară că „plasamentul României este convenabil: există o conductă care duce țiței la Novorossiysk, apoi se transportă cu vaporul, distanța nu e mare”.

Rușilor le convine. Dar se pare că vor trebui să se cărăbănească.

Împotriva celor care atentează la alte popoare

România are resurse majore de țiței și gaze, descoperite recent în câmpuri despre care se credea că sunt epuizate, arată recent diplomatul american Nicholas Taubman, fost ambasador SUA la București, ceea ce înseamnă că va deveni în curând o mare putere energetică regională. În aceste condiții, dezmățul monopolurilor ruse nu mai poate fi tolerat.

Bucureștiul caută să pună la respect giganții lui Putin nu de azi, de ieri. Anterior, autoritățile române au declanșat un atac contra „Gazprom”-ului, prin construcția gazoductului Iași-Ungheni, în lupta pe care o duce pentru eliberarea celui de-al doilea stat românesc de sub dominația energetică rusească.

De altfel, și la Chișinău „Lukoil-Moldova” este suspectat de calcularea abuzivă a prețurilor la produsele petroliere. În urma unui control efectuat la fața locului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a obligat compania rusă să înlăture, în două săptămâni, toate „abaterile”.

Potrivit aceluiași Nicholas Taubman, „Guvernul american le-a transmis companiilor petroliere (din România și alte state din estul și centrul Europei) să nu mai acorde atâta atenție popoarelor care iau țările altor popoare”. Pentru cine este atent, comentariile sunt de prisos.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md