18:57:44 07.05.2024
Stiri

Pericolul de pe casele moldovenilor

Social 01.02.2014 11:32 Vizualizări6239 Autor: Stela Mihailovici
Pericolul de pe casele moldovenilor razbointrucuvant.ro


RENUNȚARE // Foile de ardezie folosite pe larg în construcțiile din R. Moldova vor dispărea de pe piață pentru a proteja sănătatea cetățenilor

Majoritatea caselor din satele Republicii Moldova sunt încă acoperite cu plăci de azbociment, deși acestea au fost demult interzise în Uniunea Europeană, pe motiv că ar cauza boli pulmonare grave. Abia acum, când a fost parafat Acordul de Asociere cu UE, Guvernul a decis să scoată materialele din azbest în afara legii. Totuși, casele acoperite cu foi de ardezie vor putea fi văzute în satele moldovenești încă zeci de ani înainte.

Săptămâna trecută, Cabinetul de miniștri a aprobat un document care interzice importul, comercializarea și folosirea în construcții a materialelor care conțin azbest. Noile prevederi vor intra în vigoare imediat ce proiectul va trece de votul Parlamentului. Asta nu înseamnă, însă, că cetățenii vor trebui să-și schimbe acoperișurile caselor. Foile de ardezie deja instalate vor putea fi utilizate „până la încheierea ciclului de viață”, precizează autorii proiectului, asta însemnând cel puțin 30 de ani.

Populația săracă, cea mai afectată

Specialiștii din domeniul construcțiilor salută decizia Guvernului, dar recunosc că noile cerințe vor afecta mult familiile cu venituri modeste care își construiesc case. „Este o decizie bună, dar întârziată, din cauza sărăciei. Spre deosebire de alte state, cetățenii noștri nu-și permit să cumpere țiglă metalică sau alte materiale care sunt de două-trei ori mai scumpe. Pe de altă parte, renunțând la ardezie, se poate economisi la procurarea lemnului care stă la baza acoperișului. Se poate folosi lemn mai ieftin, deoarece țigla e mult mai ușoară”, explică Pavel Caba, președintele Federației patronale a constructorilor, drumarilor și producătorilor materialelor de construcție.

Pierderi de milioane pentru agenții economici

Acesta susține că agenții economici care vând în prezent plăci de azbociment nu vor fi grav afectați de noile modificări din legislație. „Vânzările au scăzut în ultimii ani, pentru că oamenii preferă țigla metalică care e mai durabilă, dar și oferă un alt aspect estetic al casei”, motivează Pavel Caba. Cei care au afaceri cu foi de ardezie pe care le importă din Rusia sau Ucraina îl contrazic, însă, pe Caba. „Aceste materiale sunt încă foarte solicitate în localitățile rurale.Circa 50% din vânzările înregistrate de compania noastră reprezintă plăcile de azbociment. Dacă vor fi interzise, cred că, anual, importatorii vor avea pierderi de vreo zece milioane de lei”, afirmă Sergiu Cojocaru, directorul unei companii importatoare de plăci de azbociment. Acesta spune că nu a fost informat din timp despre restricțiile pe care le impune Guvernul. „Vom rămâne cu stocuri mari, dacă nu vom avea dreptul să vindem ceea ce am importat. Chiar recent am făcut o nouă comandă la uzină, cu plată preventivă și marfa urmează a fi livrată în luna februarie. Vedem care vor fi urmările”, se arată îngrijorat Sergiu Cojocaru.

Proiectul de lege ar putea fi completat

Temerile agenților economici sunt luate în calcul la Ministerul Mediului. „Atunci când proiectul va fi dezbătut în Parlament, ar putea fi făcute mai multe amendamente. S-ar putea prevedea o perioadă de tranziție pentru comercializarea materialelor deja importate. Ne gândim să completăm proiectul de lege, dar oricum trebuie să-l aliniem la normele europene”, punctează Ludmila Marduhaeva, consultant principal al Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor din cadrul ministerului menționat.

Lipsă de gunoiști specializate

Funcționara afirmă că implementarea noii norme legale nu este nici pe departe cea mai mare problemă. Mai îngrijorătoare este situația privind colectarea deșeurilor. „În R. Moldova nu există nicio gunoiște specializată unde să poată fi depozitate materialele periculoase pentru sănătate care sunt scoase din uz. Foile de ardezie sunt acum aruncate la gropile de gunoi din localități. Noi am inițiat mai multe studii de fezabilitate și poate vom reuși în următorii ani să amenajăm măcar un poligon specializat unde să fie stocate aceste materiale sau să fie distruse cu respectarea tuturor normelor”, zice funcționara.

Bugetul de stat, afectat de noua lege

În rezervele statului există în prezent anumite stocuri de materiale de construcție cu conținut de azbest care sunt păstrate pentru intervenții în caz de calamități naturale. Care este cantitatea bunurilor și valoarea acestora este un secret de stat, ne anunță reprezentanții Agenției Rezerve Materiale (ARM). „Chiar dacă legea va fi adoptată de Parlament, stocurile existente vor fi utilizate în continuare, până la epuizare, fără a fi făcute noi achiziţii”, ne spune Mihail Sterpu, șeful Direcției rezerve materiale ale statului din cadrul ARM.

Pentru a minimaliza pierderile statului în cazul adoptării noii Legi cu privire la protecția aerului atmosferic, au fost luate anumite măsuri. În luna decembrie a fost modificat „Nomenclatorul bunurilor materiale din rezervele de stat”, ardezia fiind înlocuită cu ţiglă metalică care este mult mai scumpă. În bugetul de stat au fost găsiți bani suplimentari și a fost organizată o licitaţie publică pentru achiziţionarea ţiglei, însă tranzacția a fost anulată din cauza preţurilor exagerate propuse de agenții economici care au venit cu oferte. Licitația va fi organizată repetat în luna februarie.

În plus, Agenția Rezerve Materiale încearcă să scape de unele materiale cu conținut de azbest pe care le are în stoc. La sfârșitul anului trecut, au fost scoase la vânzare 4,7 tone de carton din azbest care ar valora peste 50 de mii de lei. Deocamdată, nimeni nu a fost interesat de acest material.

Azbestul este cancerigen

Potrivit unor statistici americane, în următorii ani, circa 300 de milioane de oameni vor muri de boli cauzate de azbest. Medicii avertizează că substanța care se conține în materialele de construcție din azbociment este cancerigenă și afectează, în primul rând, căile respiratorii superioare, esofagul şi rinichii. „Dacă foile de ardezie stau pe acoperiș, nu este afectată sănătatea oamenilor. Pericolul apare atunci când acestea sunt distruse de grindină sau expuse la soare, dacă se înregistrează temperaturi foarte înalte. Atunci se emană anumite particule în aer care sunt dăunătoare. Cel mai mult își riscă sănătatea persoanele care muncesc în construcții. Praful de azbest, care se elimină în momentul în care sunt tăiate sau șlefuite foile de ardezie, atacă plămânii. Efectele negative asupra sănătății sunt resimțite peste ani”, explică Dumitru Sireţeanu, şeful Secţiei sănătatea mediului din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md