01:39:00 04.05.2024
Stiri

Ministrul Justiției tună și fulgeră: „A sunat ceasul…”. Procurorii și judecătorii, buni de plată?

Politică 27.01.2016 09:47 Vizualizări2498 Autor: Ziarul National
Ministrul Justiției tună și fulgeră: „A sunat ceasul…”. Procurorii și judecătorii, buni de plată?


Ministerul Justiției promite că judecătorii, procurorii și funcționarii din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată la CEDO vor restitui prejudiciile morale și materiale.

„A sunat ceasul ca fiecare persoană, atunci când greșește, să se gândească și să răspundă”, a anunțat „măsura fără precedent”, cu mult fast astăzi, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

„Ministerul Justiţiei, din numele Republicii Moldova, a lansat în premieră acţiuni civile în regres contra persoanelor fizice care ocupă înalte funcții de stat - în sistemul judecătoresc, în organele procuraturii, precum și în alte structuri ale administrației publice, ale căror acțiuni sau inacțiuni au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, iar astfel de încălcări au fost constatate printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului sau prin soluţionarea amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curţii Europene, ori formularea unei declarații unilaterale de către Guvern”, a spus Cebotari.

Aceste persoane vor fi acționate în instanță de către Republica Moldova și urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici. Astăzi, Ministerul Justiției promite să atace în judecată 37 de persoane.

Cebotari promite că, în scopul reparării prejudiciilor cauzate Republicii Moldova, vor fi urmărite inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de condamnările republicii la CEDO.

Cauzele în care se va acționa se referă la violenţă domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absenţa reclamantului şi altele.

„Ministerul Justiției va înainta astfel de acțiuni pentru fiecare caz pierdut de către Republica Moldova, care se încadrează în termenul de prescripție și în care este identificată vinovăția unuia sau a mai multor actori”, a mai spus Cebotari.

R. Moldova a pierdut, până acum, peste 350 de dosare la CEDO, iar suma prejudiciilor pe care le-a plătit este de ordinul milioanelor de euro.

Potrivit unui raport al CEDO, în anul 2014 Guvernul R. Moldova a fost obligat să plătească moldovenilor care și-au câștigat dreptatea la Înalta Curte compensații în sumă de peste 200 de mii de euro.

În anul 2013, Guvernul a plătit peste 300 de mii de euro, în 2012 – peste 800 de mii de euro, iar în anul 2011 – peste 350 de mii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md