01:41:23 04.05.2024
Stiri

Marea EPURARE! Câți directori de instituții medicale au fost demiși după schimbarea ministrului

Social 22.11.2015 09:31 Vizualizări3430 Autor: Stela Mihailovici


Marea EPURARE! Câți directori de instituții medicale au fost demiși după schimbarea ministrului unasa.edu.sv

DECAPITARE // În ultimele trei luni au fost schimbați opt directori de spitale, iar alții au început să-și strângă lucrurile din birouri, fiind convinși că nu vor scăpa de demisii

„Nu ai carnet de partid, nu poți conduce o instituție medicală în R. Moldova”. Asta spun angajații din sistem, iar ipoteza este întărită de evenimentele care s-au produs în ultimele luni, după ce conducerea Ministerului Sănătății a fost preluată de Partidul Democrat.

Începând cu luna august, au fost numiți directori noi la patru cele mai importante spitale din republică și a început deja „epurarea” la instituțiile medicale raionale. Deși se organizează concursuri pentru ocuparea funcțiilor de manager, participanții acuză că acestea sunt fraudate, iar oamenii „potriviți” sunt declarați învingători.

Prima demisierăsunătoare în sistemul medical a fost anunțată pe 18 august curent. Noul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin pentru eliberarea din funcție a directorului Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu, motivând că acesta ar fi avut anterior mai multe sancțiuni disciplinare și a gestionat ineficient banii instituției, acuzații respinse de Ciobanu.

Director interimar a fost numit Mihai Ciocanu. În scurt timp, a fost anunțat un concurs pentru ocuparea funcției vacante, iar într-o lună spitalul avea deja șef cu acte în regulă – nimeni altul decât Mihai Ciocanu, singurul candidat care s-a înscris în cursă.

Fără contracandidați

Pe 26 august, a fost inițiat un alt concurs pentru funcția de director al Spitalului Clinic Republican. Ministerul Sănătății a precizat că fotoliul s-a eliberat după ce Andrei Usatîi și-a dat „benevol” demisia. Este greu de crezut, ținând cont de faptul că Usatîi și-a suspendat contractul de muncă pentru perioada în care a fost ministru al Sănătății și revenise la conducerea spitalului imediat ce și-a terminat mandatul de ministru. Andrei Usatîi a refuzat să facă declarații după ce s-a retras din sistem.

Pe 6 octombrie, director al Spitalului Republican a fost numit Anatol Ciubotaru, care muncea de trei ani în Germania, acesta fiind singurul candidat la concurs. Într-o conferință de presă, noul șef a mărturisit că a venit la conducerea instituției medicale la insistența ministrului Ruxanda Glavan.

Tot pe 6 octombrie, a fost selectat și noul director al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Grigore Zapuhlîh. Și în acest caz, candidatul nu a avut concurenți. Experții spun că legislația este imperfectă, pentru că nu prevede condiții speciale în cazul în care la concurs se prezintă un singur candidat.

Demis pentru că s-a opus reformei?

Director nou are și Spitalul Clinic de Psihiatrie. Deși regulamentul prevede clar că pe site-ul Ministerului Sănătății trebuie să fie plasate rezultatele tuturor concursurilor de selectare a managerilor instituțiilor medicale, decizia cu privire la numirea lui Victor Furtună la conducerea Spitalului de Psihiatrie nu a fost făcută publică.

În scurt timp, un manager nou va avea și Spitalul Clinic de Traumatologie. Ruxanda Glavan l-a demis pe fostul director Anatolie Taran, motivând că acesta a avut sancțiuni disciplinare pentru managementul ineficient al instituției.

Mandatul lui Anatolie Taran expirase pe 27 martie 2015, însă era director în exercițiu și urma să dețină funcția până la organizarea unui concurs și selectarea altui manager.

Anatolie Taran crede că demisia sa este un răspuns la faptul că s-a opus reformei propuse de Ministerul Sănătății, care prevede comasarea Spitalului de Traumatologie cu Institutul de Medicină Urgentă.

„Mi s-a prezentat ordinul de demisie, dar nu mi s-a lămurit care sunt motivele. Am avut o singură sancțiune disciplinară pentru care am primit mustrare. Nu am lămuriri, dar nici nu-mi mai trebuie. Nu poți lupta cu această mașinărie”, a declarat Anatolie Taran, adăugând că a plecat din spital și s-a întors la Universitatea de Medicină, unde activase anterior.

Scandal la Ungheni

Pe 3 noiembrie, Comisia de concurs a anunțat numele candidaților selectați pentru funcțiile de directori ai spitalelor raionale din Sângerei, Ungheni și Florești. Fotoliile au fost ocupate de Valeriu Nichiforciuc, Andrei Alexeev și Lilian Brânză.

„M-am convins. Dacă nu ai carnet de partid, nu poți conduce o instituție medicală în R. Moldova, chiar dacă ești un bun specialist și prezinți un bun proiect de management la concurs. Evaluările sunt fraudate. Totul a fost o farsă chiar din momentul în care a fost formată Comisia de concurs. Au ales oameni ascultători”, ne-a spus unul dintre participanții la concurs, care a preferat să-și păstreze anonimatul pentru a nu-și crea probleme în activitate, lucrând în continuare în spital.

Mai mult curaj a avut Lidia Crăciun, fost director la Spitalul raional din Ungheni, care a sperat să mai câștige un mandat. Femeia vorbește deschis despre fraudarea concursului și intenționează să atace decizia comisiei în instanța de judecată.

„Cred că am fost net superioară oponentului meu, inclusiv la proiectul de management, dar nu a fost transparență la jurizare. Andrei Alexeev a acumulat cu 0,27 puncte mai mult decât mine. Când am vrut să contest rezultatele, nu am avut la cine. Nu a existat o comisie de contestare a deciziilor, așa cum prevede regulamentul. Am lăsat contestația în Cancelaria ministerului, dar am primit un răspuns formal. A fost o presiune vădită asupra mea realizată de membrii comisiei și, nemijlocit, de ministra Glavan. Astăzi, concursurile se truchează și se pun în funcții persoane devotate unui singur partid”, a declarat Lidia Crăciun.

Medicul a recunoscut că politicul a fost prezent și până acum în sistemul medical din R. Moldova, dar nu era o „implicare atât de vizibilă și grosolană”.

Răfuială între Glavan și Gațcan?

Chiar dacă nu a fost deocamdată demis, directorul Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, este convins că anume acest scenariu se pregătește. Managerul susține că se fac presiuni asupra lui pentru a pleca din funcție, deși mandatul îi expiră în 2017. Scandalul a pornit după ce reprezentanții ministerului au efectuat un control în instituția medicală și au constatat mai multe nereguli. Pentru „management financiar defectuos”, Gațcan a primit o mustrare, aceasta fiind a doua sancțiune disciplinară.

Într-o notă informativă, Ministerul Sănătății anunța că Institutul Mamei și Copilului a acumulat datorii creditoare de 40 de milioane de lei, instituția are unele stocuri prea mari de medicamente, iar alte preparate lipsesc și în multe secții ale spitalului este încălcat regimul sanitaro-epidemiologic, acuzații respinse de Gațcan.

Acesta a trimis o scrisoare deschisă șefului statului, premierului interimar și președintelui Parlamentului pe care îi roagă să ia atitudine față de „acțiunile abuzive și defăimătoare demarate de ministrul Glavan care distrug medicina națională prin decapitarea unor personalități notorii, cetățeni devotați profesiei de doctor”. Ministrul a negat că ar avea vreun conflict mai vechi cu Gațcan.

Mutări la Centrele de Sănătate Publică

În luna septembrie, a plecat din funcție și directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Mihai Pâslă. Acesta a scris cerere de demisie, dar a dat asigurări că nu a fost presat de nimeni. Decizia a fost o reacție la refuzul ministerului de a implementa proiectul de dezvoltare strategică a sistemului de sănătate propus de CNSP. Între timp, directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică, a anunțat că părăsește Partidul Liberal Democrat. Unele voci spun că aceasta va adera la echipa democraților pentru a-și păstra funcția, zvonuri negate de Suveică.

În prezent, Ministerul Sănătății desfășoară alte trei concursuri pentru ocuparea funcțiilor de director al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1 și al Asociaţiei Medicale Teritoriale Botanica.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 690 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md