14:04:31 05.05.2024
Stiri

Lege „moartă” // Există de un an și jumătate numai pe hârtie

Social 05.12.2015 10:03 Vizualizări2783 Autor: Stela Mihailovici
Lege „moartă” //  Există de un an și jumătate numai pe hârtie adevarul.ro


ASIGURARE // Circa o mie de femei ar putea beneficia anual de proteze mamare gratuite

E lege de un an și jumătate, dar numai pe hârtie. Femeile care au suportat intervenții chirurgicale de extirpare a sânilor în R. Moldova continuă să caute posibilități pentru a-și procura proteze, deși statul este obligat să le asigure gratuit. Legea nu funcționează din vina schimbărilor produse pe arena politică și lipsa banilor în buget, motivează autoritățile. Se fac totuși promisiuni – legea va ieși din „comă” în 2016.

Odată ce în R. Moldova cancerul mamar reprezintă prima cauză de îmbolnăvire oncologică printre femei, operațiile de reconstrucție a sânilor ar trebui să fie o regulă în sistemul medical. Din păcate, lucrurile stau exact invers. Pot fi numărate pe degete femeile care au posibilități financiare să-și facă operații estetice la sâni după mastectomie.

Singura soluție sunt protezele externe, al căror cost pornește în farmacii de la 1 500 de lei. „Dar femeile de la țară nici de astea nu-și permit și umblă schingiuite”, afirmă Natalia, o pacientă a Institutului Oncologic care a învins boala și acum visează să-și recapete frumusețea bustului de altădată.

„Nu am stat să aștept ceva de la stat”

Pe 29 mai 2014, Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede asigurarea gratuită cu exoproteze şi implanturi mamare necesare pentru reabilitarea femeilor cu mastectomie. Guvernul urma să elaboreze un mecanism pentru ca legea să funcționeze, dar asta nu s-a întâmplat nici până astăzi.

„Eu nu am stat să aștept ceva de la stat. La două luni după operație, am cutreierat toate farmaciile din Moldova până am găsit proteza de care aveam nevoie. Nu erau toate mărimile. Eu nu puteam să ies în stradă, având acel gol sub haină. Îmi părea că toți trecătorii se uită la pieptul meu care lipsește. Psihologic e foarte greu să depășești acest moment”, povestește Natalia, o femeie de 36 de ani care a suferit o operație la piept în iunie anul curent și acum adună bani pentru o operație estetică. Pe parcursul reabilitării, Natalia a cunoscut zeci de femei cu probleme similare, majoritatea fiind trecute de 50 de ani, venite de la sat, cărora mai puțin la pasă de aspectul fizic și nu și-au procurat proteze. „Femeile de la țară n-au bani. Iată lor statul le-ar fi de mare ajutor”, punctează Natalia.

Licitație eșuată

Institutul Oncologic a încercat o singură dată să pună legea în aplicare, la aproape un an de la adoptarea ei. Pe 6 martie 2015 a fost anunțată o licitație pentru procurarea protezelor pentru glanda mamară, dar concursul a eșuat.

„Specialiștii noștri au pregătit o listă cu bunurile necesare. Aceasta conținea proteze de diferite mărimi - care pe dreapta, care pe stânga. Pentru achiziție au fost prevăzute 2,4 milioane de lei. La licitație a participat o singură companie, care a venit cu o ofertă ce depășea 3,3 milioane de lei. Respectiv, concursul a fost anulat. Ulterior, n-au fost identificate resurse financiare suplimentare și nu am mai organizat licitații”, a explicat situația Vitalie Jora, specialist în Secția achiziții publice a Institutului Oncologic.

Implanturi gratuite, dar operații cu bani

Potrivit normelor legislative, statul trebuie să asigure gratuit femeile cu mastectomie și cu implanturi mamare, dar operațiile de reconstrucție a sânilor urmează a fi achitate din buzunarele pacientelor. Intervențiile se fac doar în clinicile private de la noi, iar costurile depășesc 1 500 de euro.

„În toată lumea, în 80% dintre cazuri, operațiile de mastectomie se termină cu reconstrucția sânului. Când se trezesc pacientele după intervenții, nu trec prin acest șoc, nu văd un gol și o cusătură în loc de piept”, spune chirurgul Ghenadie Conțu.

„Norocoasa” care s-a tratat în Italia

Spusele medicului sunt confirmate de moldovencele care s-au tratat de cancer mamar în străinătate. În 2007, doamna Lidia muncea în Italia. A simțit că ceva este în neregulă, s-a adresat la medic și a primit sentința dură: „cancer mamar”.

„Am crezut că s-a prăbușit cerul peste mine. Lucram ilegal, nu aveam asigurare medicală și credeam că nu mă pot trata acolo și trebuie să revin acasă. După o săptămână, m-au anunțat că voi fi operată gratuit”, își amintește femeia.

Timp de șase luni, a suportat patru operații de extirpare și reconstrucție a sânului, dar și de înlăturare a ovarelor care fuseseră afectate din cauza bolii. „Acum aproape că nu se cunoaște operația. Mi-au refăcut chiar și mamelonul. E altceva când te vezi în oglindă cu ambii sâni. Mi-am recăpătat încrederea în mine și duc o viață absolut normală. Am fost o norocoasă. Dacă eram atunci în R. Moldova, cred că eram deja la cimitir”, adaugă doamna Lidia, dezamăgită de sistemul medical de la noi.

Femeia s-a confruntat cu diverse probleme când a revenit acasă, în această vară, și a trebuit să se pună la evidența medicilor.

Promisiuni pentru anul viitor

Autoritățile promit că situația pacientelor cu mastectomie se va îmbunătăți în 2016, iar legea adoptată acum un an și jumătate va funcționa. Ministerul Sănătății a pregătit modificările care urmează a fi efectuate la „Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală”.

Documentul, care urmează a fi votat în curând de guvern, prevede că „instituţia medico-sanitară contractată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) acoperă cheltuielile pentru implanturi mamare, proteze individuale şi consumabile necesare pentru reabilitarea chirurgicală şi protetică a pacienţilor cu tumori maligne ale glandei mamare, capului, gâtului şi ale aparatului locomotor”.

„După hotărârea Guvernului, cheltuielile pentru proteze vor fi acoperite din costul poliței medicale”, au precizat reprezentanții CNAM.

Peste o mie de operații pe an

În perioada mai 2014 - octombrie 2015, la Institutul Oncologic au fost operate de cancer mamar 1 157 de femei. Nu a fost efectuată nicio operație de protezare a glandei mamare.

Anual, de proteze externe au nevoie aproximativ o mie de paciente. Alte 50 de femei ar putea beneficia de implanturi mamare de silicon, a precizat Vasile Jovmir, profesor cercetător și oncomamolog la Institutul Oncologic.

Valentina Stratan, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie:

Mă doare sufletul că legea adoptată anul trecut în beneficiul bolnavilor de cancer nu a ajuns să fie implementată. Am avut mai multe interpelări și în scris, și de la tribuna parlamentului și am cerut guvernului să adopte mecanismul necesar. S-a tărăgănat, pentru că s-au tot schimbat guvernele, șefii de instituții, nu existau bani prevăzuți în buget pentru organizarea licitațiilor de procurare a implanturilor. Sper să se rezolve problema în 2016”.

Ghenadie Conțu, președintele Asociației de chirurgie plastică din R. Moldova

Implanturile mamare sunt necesare pentru că ajută la restabilirea psihicului bolnavei, la integrarea ei în familie și în societate. E bine că statul va asigura femeile gratuit cu proteze externe. Ele sunt o soluție, dar trebuie să fie acoperite și cheltuielile pentru operațiile de reconstrucție a sânilor, așa cum se face în toată lumea. La noi aceste operații sunt scumpe, doar implantul costă circa 1 500 de euro și foarte puține femei își permit astfel de cheltuieli. Din lipsă de bani la buget, nu cred că R. Moldova va prelua în curând practica statelor europene de a include în polița medicală operațiile estetice la sâni după mastectomie.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 800 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md