02:52:46 05.05.2024
Stiri

INTENȚIE // Se DUBLEAZĂ amenzile în R. Moldova: „Nu știu dacă Guvernul are dreptul moral să majoreze sancțiunile”

Social 19.04.2016 09:01 Vizualizări3997 Autor: Stela Mihailovici
INTENȚIE // Se DUBLEAZĂ amenzile în R. Moldova: „Nu știu dacă Guvernul are dreptul moral să majoreze sancțiunile”


Guvernanții au mai găsit o metodă pentru a acumula mai mulți bani la buget din contul cetățenilor - măresc amenzile

Cetățenii care nu vor respecta normele legale vor primi amenzi mai usturătoare, începând din acest an. La propunerea Ministerului Justiției, Guvernul intenționează să majoreze cuantumul tuturor amenzilor de 2,5 ori.

În timp ce ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susține că principalul obiectiv este „reeducarea oamenilor”, astfel încât aceștia să nu mai fie dispuși să încalce legea, experții cred că este un nou „șiretlic” al autorităților pentru a acoperi deficitul din buget pe spatele cetățenilor.

Principala modificare care se propune ține de mărimea unității convenționale în baza căreia se calculează amenzile atât contravenționale, cât și cele penale. Aceasta nu va mai fi 20 de lei, dar 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care a fost săvârșită infracțiunea.

În anul curent, salariul mediu este de 5 050 de lei. Respectiv, o unitate convențională va constitui 50,5 lei.

Gălăgia, taxată cu 1 515 lei

În cazul în care Cabinetul de miniștri va accepta propunerea Ministerului Justiției, până și cele mai mici ilegalități, care țin de încălcarea ordinii publice, vor fi sancționate cu amenzi usturătoare.

De exemplu, cetățenii care vor tulbura liniștea între orele 22.00 și 7.00 „prin cântare cu voce ridicată, semnalizare acustică sau folosirea cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice” vor putea achita amenzi de până la 1 515 lei, față de 600 de lei cât constituie în prezent sancțiunea.

Cei care vor consuma băuturi alcoolice pe străzi, în scuaruri, în parcuri şi în alte locuri publice vor fi sancționați cu 550 de lei, față de 200 de lei cât achită în prezent, sau vor munci neremunerat în folosul comunităţii până la 60 de ore.

Cetățenii care nu vor avea bani să achite amenzile sau vor refuza din alte motive să plătească riscă 30 de zile de închisoare sau 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Amenda minimă penală, majorată de opt ori

Totodată, autoritățile intenționează să modifice pragul minim al amenzii penale de la 150 de unități convenționale (u.c.), la 500 u.c. Dacă în prezent suma constituie 3 000 de lei, ulterior va fi 25 250 de lei, adică de opt ori mai mult.

Pragul maxim al amenzii penale se propune a fi majorat de la 1 000 la 3 000 u.c. pentru persoanele fizice și pentru persoanele juridice de la 20 000 la 60 000 u.c.

„În condiții de criză, de sărăcire totală a populației, când a avut loc un jaf și nimeni nu a răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat, nu știu dacă Guvernul are dreptul moral să majoreze sancțiunile. După tot ce s-a întâmplat, de la cetățenii noștri să mai pretinzi amenzi majorate, eu m-aș gândi mult înainte de a scoate din sărite cetățenii”, comentează economistul Veaceslav Ioniță, fost șef al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Potrivit calculelor expertului, după aceste majorări, în bugetul de stat ar putea fi acumulate suplimentar circa 250 de milioane de lei.

„Noi nu evaluăm prin prisma încasărilor la buget. Nu acesta este obiectivul. E cu totul altceva - de a reeduca oamenii”, răspunde în replică ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

În cazul sancțiunilor pecuniare foarte mari, autoritățile au găsit o soluție și propun să fie extinsă perioada pentru care poate fi eșalonată achitarea amenzii, de la cinci la zece ani.

Pedepsele pentru corupere, neschimbate

În afară de majorarea cuantumului unității convenționale, Ministerul Justiției propune înăsprirea pedepselor pentru mai multe ilegalități care cad sub incidența Codului Penal. De exemplu, pentru delapidarea averii străine se va aplica o amendă de până la 850 u.c. față de 500 cât constituie pedeapsa în prezent.

Abuzul de putere sau abuzulde serviciu săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 1 350 și 2 350 u.c. Amenda pentru depăşireaatribuţiilor de serviciu va fi cu 350 u.c. mai mare decât acum.

Pe de altă parte, autoritățile nu au făcut nicio modificare la articolele care vizează coruperea activă și coruperea pasivă. Situația i se pare cel puțin stranie Galinei Bostan, președinte al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

„Autorii trebuiau să vină cu o fundamentare foarte bună a inițiativei. Ei nu trebuie să descrie în nota informativă a documentului ce schimbări se propun, dar să argumenteze clar de ce sunt necesare aceste schimbări. Eu cred că o creștere a mărimii amenzilor va stimula corupția. Oamenii vor fi tentați și mai mult să se înțeleagă cu agentul constatator, pentru a se eschiva de la plata reală a amenzii”, explică expertul anticorupție.

Calcule incorecte

Specialiștii critică și argumentele aduse de Ministerul Justiției, care se referă la majorarea cuantumului unității convenționale. Autoritatea a precizat că o modificare nu a fost făcută din 2002, iar de atunci a crescut rata inflației.

„Când faci calculele, trebuie să reieși din alți parametri. Este adevărat că a crescut inflația, dar oare veniturile populației au crescut? Am devenit mai bogați? Cred că nu a fost luat în calcul impactul social”, punctează Galina Bostan.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, a declarat că reprezentanții instituției pe care a condus-o nu au avut niciodată inițiativa de a majora cuantumul unității convenționale în baza căreia se stabilesc amenzile.

„Dacă actuala conducere consideră că trebuie înăsprite sancțiunile pecuniare pentru cetățeni, nu au decât să o facă”, a comentat acesta scurt.

Ce-i așteaptă pe șoferii care urcă beți la volan?

În același document, se propun amenzi mai mari și pentru șoferii care vor conduce mașina în stare de ebrietate. Dacă acum aceștia plătesc amenzi de 150 u.c. sau trei mii de lei, ulterior vor plăti până la 25 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la doi la trei ani.

Anterior, premierul Pavel Filip a cerut sancțiuni mai dure pentru șoferii care urcă beți la volan, deoarece aceștia provoacă adesea accidente rutiere în care își pierd viața zeci de cetățeni, iar sute de persoane rămân cu sechele pe viață.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 766 Joia Mare: Tradiții

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md