11:22:51 05.05.2024
Stiri

În România, ca acasă

Reportaj 27.03.2016 12:30 Vizualizări1911 Autor: Galina Munteanu


În România, ca acasă

Ideal // Stabiliți în România, au venit în R. Moldova să facă Marea Unire

Dragostea de patrie, de tot ce e românesc a primit-o de la părinți. Nu înțelege nici până acum de ce suntem totuși două state, pentru că suntem același popor.

A pășit pentru prima dată pe pământul românesc atunci când s-a permis acest lucru, la începutul anilor ’90, deși își dorea acest lucru de mică. A ajuns la Bacău, într-o excursie cu fiica.

Dorul cel mare al Silviei Voloh din Horești, Ialoveni, era să ajungă în capitala României, București, acolo unde a învățat tatăl ei.

„Îmi amintesc acea zi. Au fost niște emoții foarte puternice. Era un vis să ajung în București, pentru că tatăl meu a învățat acolo. Voiam să sărut fiecare pietricică de acolo. Mă gândeam că, uite, pe aici a pășit și tatăl meu, care a fost un om extraordinar de cărturar, școlit la români, până a ajuns să fie reținut și deportat în Siberia”, își amintește Silvia Voloh.

Născută în Siberia

A fost născută în Siberia, dar sângele de român ne spune că i-a curs „fierbinte” prin vene, chiar dacă se afla în Siberia de gheață.

„Eram mică, dar înțelegeam la tata ce pregătire avea, cât de inteligent era și mi-am dorit întotdeauna să fiu ca el, avem o simpatie aparte pentru tot ce e neam românesc”, susține femeia.

Soarta a făcut așa ca cel care îi este acum alături și împreună cu care au crescut și educat patru copii să fie și el un luptător înverșunat pentru idealul românesc.

„Poate mai mult decât mine luptă pentru tot ce este românesc și se implică activ în toate manifestațiile de acest gen. Este și membru al Ansamblului Folcloric „Geto-Dacii” din Horești, nume sugestiv, și urmează să fie acum în Sfatului Țării 2, care va fi constituit pe data de 27 martie, de Ziua Marii Uniri”, ne spune Silvia Voloh.

Din casă în casă pentru a promova românismul

A ținut cu tot dinadinsul să ajungă să locuiască și să învețe în România nu doar ei, dar și copiii lor – patru la număr. Unii au rămas acolo, altul a ales o cale mai departe de casă – în Belgia. Doar un fecior s-a întors în R. Moldova.

„A crezut că se poate afirma și aici, dar este foarte dificil și cred că o să se reîntoarcă în România. Ne simțim acasă în România, dar nici nu ne punem întrebarea că am fi două state diferite. Am fost despărțiți, iar menirea noastră acum este să facem Marea Unire. Pentru asta explicăm oamenilor beneficiile pe care le-am avea dacă nu am mai avea hotarul între noi. Îi înțelegem pe oameni, pentru că am fost crescuți și educați în alt spirit, nu au văzut și simțit frumosul și binele. Le-a fost băgată spaima rușilor și se tem să iasă din tipare. Trebuie să dăm jos aceste tipare, fiindcă așa nu mai poate continua. Suntem aceeași țară, același popor, vorbim aceeași limbă, avem același port și aceleași tradiții. Viitorul luminos ne este doar împreună, pentru că suntem frați”, este convinsă Silvia Voloh.

„Frați moldoveni români dintre Prut și Nistru, haideți să dăm dovadă, să demonstrăm lumii întregi, dar în primul rând nouă înșine, că suntem în putere să ne reîntregim țara românească”, este și îndemnul lui nea Mihai, soțul doamnei Silvia, pentru toți cei care simt și vorbesc românește.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md