11:08:23 06.05.2024
Stiri

În pas cu Europa // Un tânăr legumicultor din R. Moldova şi-a împlinit visul datorită susţinerii europene

Economie 30.05.2015 13:02 Vizualizări2936 Autor: Virginia Nica
În pas cu Europa // Un tânăr legumicultor din R. Moldova şi-a împlinit visul datorită susţinerii europene


AFACERE // Nu a luat exemplul colegilor săi care au abandonat agricultura și a investit speranțe în visul său, pe care l-a văzut împlinit datorită susținerii europene

După ce a studiat horticultura, s-a lăsat condus de pasiunea pentru pământ și agricultură, moștenită de la tatăl său. Potrivit spuselor tânărului, la început a fost ideea pe care s-a clădit ceea ce a ajuns astăzi o sursă de existență, dar și o muncă plăcută. Gheorghe Istrati și-a făcut un plan de afaceri, credea în visul său și își dorea să facă pași siguri, însă avea nevoie de ceea ce pentru mulți a constituit marele obstacol. S-a angajat însă să lupte și să obțină banii necesari pentru a investi în legumicultură.

„Tinerii să îndrăznească să facă lucruri frumoase acasă”

Prin urmare, a apelat la proiectul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), destinat tinerilor, finanțat din bani europeni, și acum tânărul blond din Hârtopul Mare, Criuleni, se poate lăuda cu legume gustoase, calitative, rezultate din cei mai performanți hibrizi. „Este foarte important să faci primul pas, iar tinerii să îndrăznească să facă lucruri frumoase acasă. Dacă există inițiativă, atunci totul se rezolvă”, susține optimist Gheorghe.

A pornit practic de la zero în primăvara anului trecut, dar a reușit în timp relativ scurt, datorită resurselor financiare europene, să înființeze trei sere pe o suprafață de 500 m², iar acum cultivă acolo, pe lângă castraveți și roșii, ridiche și ceapă. „Nu am luat serele la cheie, deoarece erau necesare investiții mai mari și am făcut totul pentru ca să instalez până la capăt modulele cu ce mai aveam prin gospodărie. Simțeam că, dacă fac ceva cu mâna mea, investiția o să fie și mai reușită. Acum culeg castraveții, iar în curând o să avem și roșii, după care urmează ceapa. Folosim cele mai bune tehnologii de cultivare, iar mirosul legumelor proaspete și fragede din sere este de nedescris”, afirmă tânărul agricultor.

Resurse financiare europene pentru agricultură europeană

Gheorghe Istrati spune că resursele financiare europene sunt, pentru mulți fermieri, poate unica mână întinsă care să-i ajute să se ridice după ce au trecut prin capriciile vremii și embargourile Moscovei. Astfel, prin intermediul IFAD, legumicultorul a reușit să obțină 280 de mii de lei dintre care 60% reprezintă porțiunea de credit și 40% - cea de grant. Pentru a duce la bun sfârșit construcția celor trei sere, precum și crearea infrastructurii necesare, tânărul antreprenor a trebuit să mai investească 200 de mii de lei. Cel mai important, consideră Gheorghe, este faptul că a reușit să construiască de la zero un apeduct care asigură irigarea culturilor, iar serele sunt amplasate în apropiere de traseul Hârtopul Mare-Ișnovăț pe unde trec și liniile de curent electric, ceea ce a facilitat dezvoltarea afacerii.

Tânărul este îndrăgostit de tot ceea ce este calitativ și ecologic după ce, în cadrul proiectului IFAD, a prins gustul agriculturii performante vizitând Israelul. Astfel, din dorința de a face agricultură de un alt nivel, utilizează pentru culturile sale deșeurile colectate de la o fermă de bovine din apropiere.

Milioane de dolari pentru afacerile tinerilor

Recunoaște că sunt multe obstacole, însă spune că îl împing înainte responsabilitatea și onorarea angajamentelor. „Eu știu că în sere am oameni care muncesc și față de care mi-am luat angajamentul să fiu un angajator onest. În același timp, în mod exemplar, îmi onorez plățile la bancă. Îmi dau seama că este greu, multă birocrație și acces dificil la finanțare, însă este necesară și o schimbare de mentalitate a tinerilor. Este loc de bine și acasă, se pot face lucruri mari, dacă există inițiativă. Eu cred că tinerii chiar se pot uni în jurul unei inițiative și să o implementeze în mediul rural, fiindcă veșnicia s-a născut la sat, iar agricultura este o muncă frumoasă și de viitor. Experții deja avertizează despre criza alimentară. Statul este cel care trebuie să stimuleze acești tineri prin programe care le-ar netezi drumul. Noi trebuie să credem că totul se face treptat și să nu ezităm să facem primul pas pentru a apela la resursele europene”, susține Gheorghe Istrati.

Proiectul Servicii Financiare Rurale și Dezvoltarea Businessului Agricol, al V-lea proiect finanțat de IFAD, a fost semnat în 2011. Șeful unității de implementare a proiectului, Victor Roșca, le-a mulțumit tinerilor antreprenori, participanți la proiect, „care își iubesc țara, locul de baștină și se implică activ în dezvoltarea afacerilor și preluarea tradițiilor părintești”. În perioada 2011-2014, în cadrul acestui proiect, din împrumuturile IFAD și grantul alocat de Guvernul Danemarcei, în sumă de circa 4,5 milioane de dolari, au fost finanțate 400 de afaceri în agricultură ale tinerilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md