15:59:08 03.05.2024
Stiri

De ce ar trebui INTERZISE concursurile de frumuseţe pentru copii

Social 17.11.2016 07:30 Vizualizări3639 Autor: Ziarul National


De ce ar trebui INTERZISE concursurile de frumuseţe pentru copii Sursa: sanatatesistaredebine.ro

Poate aţi urmărit vreodată fragmente din emisiunea „Toddlers and Tiaras”, pe postul TLC. Emisiunea pătrunde în culisele concursurilor de frumuseţe pentru copii, concursuri care au apărut în SUA la începutul anilor ’60, în Miami, şi care s-au transformat în timp într-o adevărată industrie, estimată astăzi la cinci miliarde de dolari.

Ce vedem în această emisiune? Fetiţe de 6 ani machiate strident, cu coafuri şi rochii extravagante, purtând tocuri şi defilând nonşalant pe o scenă... Ţinute elaborate, extensii de păr, gene false, ruj din belşug, piele bronzată artificial, dinţi falşi (da, dinţi falşi!), training profesionist, lacrimi, rivalităţi, crize de nervi şi, în general, tot tacâmul care însoţeşte în mod normal un concurs de frumuseţe.

Doar că în cazul acesta spectacolul e grotesc, dat fiind că protagonistele sunt fetiţe care nu au nici măcar vârsta de şcoală şi care sunt încurajate (forţate?) de mamele lor să se comporte că nişte adolescente de 16-18 ani.

E un comportament nenatural şi nociv, după cum spun psihologii, pentru că el le învaţă pe fetiţe, încă de la această vârstă fragedă, că aspectul fizic este totul şi că important este să arate întotdeauna cât mai bine, pentru că doar aşa au şanse să cunoască succesul.

Iar această „învăţătură”, evident, este nu numai neadevărată, ci şi periculoasă, deoarece poate duce la o preocupare nesănătoasă pentru perfecţiune, cu efecte ce se vor vedea peste ani, în adolescenţă sau în viaţa de adult: diete crâncene, aşteptări nerealiste de a arăta într-un anumit fel, stimă de sine scăzută etc.

Mamele se apără însă şi spun că participarea la aceste concursuri are efecte pozitive: le învaţă pe odraslele lor cum să se poarte în faţa unui public, cum să-şi învingă teama de scenă, cum să-şi dezvolte anumite abilităţi (dans, cântat) şi cum să câştige sau să piardă cu graţie – lucruri care le vor fi de ajutor mai târziu.

Doar că argumentul acesta poate fi combătut foarte uşor: toate efectele pozitive enumerate mai sus pot fi obţinute şi prin cursuri specializate (de teatru, de muzică, de dans) care au avantajul că nu stresează copilul şi că pot fi împletite cu alte activităţi sociale, cu perioade pentru somn, pentru teme, pentru educaţie.

„Dar fetiţei mele îi place, întrebaţi-o!”, spun de obicei mamele, fără să îşi dea seama că micuţele reacţionează de fapt la interesul pe care ele, mamele, îl manifestă faţă de aceste concursuri şi fără să se întrebe ce discernământ şi ce capacitate de a face alegeri corecte are un copil de 5-6 ani.

Ele, mamele, nu realizează nici că machiajul exagerat şi ţinutele adesea sumare le transformă de multe ori pe micuţe în replici miniaturale ale unor profesioniste ale sexului (ca să nu zicem direct cuvântul).

Este notoriu cazul unui tătic din SUA care a apărut la un astfel de concurs cu fetiţa sa costumată în iepuraş Playboy, în timp ce el o seconda, imitându-l pe Hugh Hefner. Fără cuvinte.

Problema cea mare cu aceste concursuri este însă că nu pot fi eliminate prea uşor. Aşa cum spuneam mai sus, ele au devenit deja o industrie şi, se ştie, când vine vorba de bani, americanii sunt foarte sensibili. În SUA se organizează anual cca 3.000 de astfel de concursuri care atrag în jur de 250.000 de copii şi gândiţi-va că pentru fiecare dintre aceşti copii se fac cheltuieli: taxa de participare la concurs, cazare, masă, garderobă, machiaj, coafor, antrenor personal etc.

Se estimează că, mai ales în cazul concursurilor glitz (un fel de variantă de lux), aceste cheltuieli pot depăşi lejer 5.000 $. Şi pentru ce? Pentru o coroniţă strălucitoare şi pentru un premiu în bani care nu depăşeşte 1.000 $, o sumă mult sub cheltuielile făcute.

Dar, după cum probabil bănuiţi, premiul cel mare îl constituie în realitate satisfacţia mămicilor. Există în societatea americană o adevărată goană după faimă, după publicitate, există acolo un model cultural care cataloghează câştigarea unui astfel de concurs drept o realizare ce merită să fie popularizată.

Nu e de mirare, deci, că mămicile în cauză vânează asemenea „realizări”. Aşa că îşi pun la muncă fetiţele şi, cu argumentul că vor să le dezvolte abilităţi pentru mai târziu, le bagă în programe de pregătire, cu lecţii de dans, de cântat, de „arătat bine”, văduvindu-le de timpul de joacă (ori, se ştie foarte bine, pentru un copil joaca este cea mai importantă, prin ea îşi formează deprinderile care îl vor ajuta cu adevărat în viaţă).

Şi, în fine, dacă vă întrebaţi cumva de unde au nişte fetiţe de 6 ani atâta energie pentru a susţine asemenea programe de pregătire, pentru a călători în alte oraşe şi pentru a participa la concursuri solicitante, răspunsul e simplu: mămicile au grijă să le dea periodic băuturi energizante pe bază de cofeină.

Sursa: sanatatesistaredebine.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md