00:06:11 03.05.2024
Stiri

Bolile netransmisibile POT FI PREVENITE în Republica Moldova!

Știri 04.03.2014 17:23 Vizualizări2677 Autor: Tatiana Scutaru
Bolile netransmisibile POT FI PREVENITE în Republica Moldova!


Diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, afecțiunile digestive, dar și cele respiratorii reprezintă aproape 90% din cauzele tuturor deceselor înregistrate anul trecut în Republica Moldova. Pentru că moldovenii sunt tot mai bolnavi, dar mai ales pentru că aceste boli pot fi controlate și prevenite, autoritățile par a fi tot mai interesate de programele de preîntâmpinare a acestor afecțiuni.

Acest subiect a fost discutat astăzi la clubul de presă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, consideră că moldovenii ar putea trăi mai mult și ar putea avea o viață mai sănătoasă, dacă ar controla maladiile netransmisibile.

OMS monitorizează și evaluează modul în care țara noastră înregistrează progrese la capitolul acesta. Majoritatea proiectelor făcute de organizație în prevenirea acestor boli au fost desfășurate din 2010 până acum. Acestea au fost susținute financiar de Uniunea Europeană.

„R. Moldova a adoptat mai multe strategii și programe de control al acestor boli, toate au un singur scop: să îmbunătățească starea de sănătate a populației. A venit timpul să le scoatem de pe hârtie și să le punem în viața reală, să asigurăm implementarea lor”, a afirmat Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Acesta s-a mai referit și la problema tutunului, dar și la consumul de alcool. „În anul 1970, în Italia un om consuma de la 18 la 20 de litri de alcool curat pe an. Ei au început reformele în acest sector încă atunci, iar după 40 de ani vedem că acest consum s-a redus la 7 litri. Aceste schimbări cer timp, dar eforturile le facem pentru nepoții noștri”, a mai specificat acesta.

Jarno Habicht s-a referit și la faptul că, în ultimii doi ani, lucrurile se schimbă și în domeniul tutunului. „Discuțiile sunt aprinse în Parlament, ele nu sunt ușoare, dar sunt necesare. Legislația trebuie înăsprită, nu trebuie permis fumatul în locuri publice și restaurante, iar prețul la tutun trebuie să crească. Noi nu ne-am născut fumători, e un viciu pe care l-am deprins”, a argumentat acesta.

În cadrul proiectului implementat de OMS și finanțat de UE, au fost efectuate studii de evaluare, dar și lansate două campanii importante: „Mă lepăd!” (antifumat) și „Cu mintea trează” (antialcool). Experții promit să lanseze în vara acestui an și un studiu național despre factorii de risc în bolile cronice.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md