02:07:02 07.05.2024
Stiri

ATENȚIE // Mii de familii riscă să rămână fără locuințe. Cât timp au la dispoziție pentru a privatiza imobilele

Economie 01.11.2015 10:10 Vizualizări14487 Autor: Stela Mihailovici
ATENȚIE // Mii de familii riscă să rămână fără locuințe. Cât timp au la dispoziție pentru a privatiza imobilele


ÎNGRIJORARE // Mii de familii din întreaga republică riscă să rămână fără locuințe, dacă nu vor reuși într-un an de zile să-și privatizeze bunurile imobile

Noul Cod al spațiului locativ adoptat de Parlament pe 30 aprilie curent va intra în vigoare în luna noiembrie. Documentul îi obligă pe cetățenii care nu și-au legalizat drepturile asupra locuințelor să o facă în mare grabă, altfel vor ajunge să trăiască cu chirie în apartamentele care vor primi statut de locuințe sociale.

În timp ce unii se plâng că nu pot privatiza casele din lipsa unor documente sau din cauza membrilor familiei plecați peste hotare, alții nu pot aduna banii necesari pentru privatizare. În Chișinău, sumele depășesc și o sută de mii de lei.

Cele mai multe locuințe neprivatizate sunt în capitală. Mii de familii care au primit case de la stat încă în perioada sovietică nu și-au legalizat nici până astăzi drepturile. Autoritățile municipale au în gestiune în jur de 4 500 de apartamente neprivatizate, dar „sunt și locuințe departamentale, aflate în gestiunea unor întreprinderi și noi nu știm numărul”, precizează Petru Gontea, șeful Direcției locativ-comunale și amenajare a Primăriei Chișinău.

Vor ajunge în cămin

Potrivit noului Cod al spațiului locativ, până în noiembrie 2016, procesul de privatizare trebuie să fie finalizat. Imobilele care nu vor obține actele necesare vor trece automat în proprietatea autorităților locale.

Toate vor primi statut de locuințe sociale, iar familiile vor trebui să achite lunar o taxă de chirie. Unii chiar vor fi obligați să-și părăsească casele în care au trăit o viață.

„Persoanele care nu vor îndeplini condițiile pentru a rămâne în respectiva locuință socială, adică nu au vechimea necesară în muncă sau este o persoană singură într-un apartament cu două-trei odăi, vor primi câte o odaie în cămin. Va exista un fond locativ de manevră. Deocamdată, nu avem astfel de imobile, dar într-un an vom găsi soluții”, a explicat Petru Gontea.

Privatizare de la 300 de lei

Cele mai mici taxe pentru privatizare sunt achitate de familiile care locuiesc în blocuri construite până în anul 1993. Pentru un metru pătrat din imobil, autoritățile percep taxe de la 7 la 20 de lei. Adică, privatizarea unui apartament cu o cameră poate costa și 300 de lei.

„Totul depinde de starea blocului locativ, de seria blocului și prețul de bilanț al acestuia când a fost dat în exploatare. Dacă nu au vechimea necesară în muncă sau locuința are o suprafață mai mare decât norma, proprietarul achită o parte din imobil la preț comercial”, mai spune funcționarul.

Locuințele construite după anul 2000 au un preț de privatizare care pornește de la o mie de lei pentru un metru pătrat, iar cele ridicate după 2010 pot fi privatizate dacă proprietarii scot din buzunare până la 6 000 de lei pentru un metru pătrat. Respectiv, privatizarea unui apartament cu două camere poate costa peste 300 de mii de lei.

Chișinăuenii se mobilizează

Șeful adjunct al Direcției economie și relații patrimoniale din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Cojocaru, spune că, în ultima perioadă, sunt „invadați” de cereri de privatizare, pentru că oamenii conștientizează riscul: „Dacă înainte aveam câte 20-30 de cereri pe săptămână, acum sunt tot atâtea, dar pe zi. Doar în anul curent au fost perfectate acte pentru două mii de apartamente. Dintre acestea, 700 au fost privatizate în lunile septembrie-octombrie. Mulți știu deja de noul Cod al locuințelor și se grăbesc să-și privatizeze bunurile”.

Migrația, un impediment la privatizare

Locuitorii din alte orașe ale republicii au fost mai harnici decât chișinăuenii și și-au oficializat mai devreme drepturile asupra locuințelor primite de la stat. Spre exemplu, în Cahul au rămas în jur de 300 de apartamente neprivatizate, în Drochia – 11, în Dondușeni – 40, iar în Criuleni – mai puțin de 30 de apartamente, potrivit datelor Curții de Conturi.

„La noi au rămas neprivatizate doar locuințele cu probleme. Proprietarii au pierdut actele sau vreun membru al familiei este plecat peste hotare și e necesară semnătura lui. Procedura nu e atât de scumpă. Recent, a fost privatizat un apartament de 42 de metri pătrați cu 4 853 de lei”, spune Eugenia Godoroja, funcționară în cadrul Consiliului Raional Criuleni.

Alte apartamente sunt abandonate de ani de zile. Familiile au pus lacătul, au plecat peste hotare și nu-și fac griji că ar putea rămâne fără casă, poate din neștiința existenței noului Cod al spațiului locativ.

Neglijența autorităților

Probleme mai serioase întâmpină locatarii a patru blocuri situate în localitatea Văduleni. Până în 2013, aceasta a fost parte componentă a raionului Criuleni, iar ulterior a ajuns în componența orășelului Vadul lui Vodă și, respectiv, în subordinea municipiului Chișinău.

Deși au trecut aproape trei ani, autoritățile nu au făcut modificările necesare în registrele de la „Cadastru”. Familiile care vor să privatizeze apartamentele sunt nevoite să bată zeci de drumuri pentru a perfecta acte, alergând de la Criuleni, la Vadul lui Vodă și în capitală.

„Mă duc să trăiesc afară”

În localitatea Țaul din Dondușeni sunt patru blocuri, iar multe dintre apartamente sunt încă neprivatizate. Oamenii spun că abia o duc de la o zi la alta și nu au bani pentru acte.

„Salariile în sat sunt mizere. Eu primesc 1 200 de lei, cumpăr mâncare, achit facturile pentru lumină, apă, cumpăr lemne pentru iarnă și nimic nu rămâne. Soția e la pensie. Nu am bani să privatizez, dar nici nu ai ce. Blocul arată ca o ruină. Trebuie reparație capitală, dar cine să facă?”, întreabă supărat Eugen Zabavnîi, locuitor din Țaul.

Întrebat ce va face, dacă autoritățile îi vor lua apartamentul, bărbatul a răspuns scurt: „Mă duc cu baba să trăiesc afară. Îmi fac un sarai și mor acolo”.

Acesta deplânge și soarta vecinilor săi care nu sunt în situații mai bune. „Este aici o femeie care crește singură trei copii, o altă băbuță pe care nu o vizitează nimeni. Ei au bani de privatizare?”, se arată indignat domnul Eugen.

Apartamente pentru licitații

Primarul din Țaul, Mitrică Andronii, dă asigurări că va căuta soluții pentru a ajuta familiile nevoiașe să-și privatizeze locuințele.

„Cum să fie dați afară, dacă au trăit aici o viață?”, întreabă retoric funcționarul. În prezent, autoritățile locale sunt în căutarea resurselor financiare pentru a trece la balanța Primăriei mai multe apartamente care au fost abandonate.

„Acestea trebuie evaluate de Camera de Comerț, iar procedura costă câte cinci mii de lei la „Cadastru”. Iar trebuie bani. Poate în 2016 vor fi prevăzuți bani în buget. După ce le vom înregistra, le putem vinde la licitații”, a adăugat Mitrică Andronii.

Potrivit statisticilor, doar în Chișinău au fost privatizate până acum 176 de mii de apartamente, bugetul municipal fiind completat cu peste 50 de milioane de lei. Familiile care nu au reușit să-și legalizeze drepturile o pot face până la 29 noiembrie 2016, când va fi sistată procedura de privatizare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md