Stiri
Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece
Social
18.08.2013
16:41
3961
Autor: Ziarul National
Bucate deosebite din ingrediente obişnuite
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
Metoda de preparare
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Culturi de sezon: CASTRAVEŢII
Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.
Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.
Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.
Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.
Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.
Raita din castraveţi cu mentă rece
Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.
Ingrediente
- 250 ml iaurt natural (fără adaosuri de fructe)
- doi-trei castraveţi curăţaţi de coajă şi daţi prin răzătoare
- un mănunchi de mentă rece proaspătă
- sare după gust
Metoda de preparare
- Castraveţii raşi se pun într-o sită sau într-o pungă de tifon şi se scurg bine de apă.
- Menta rece se taie cât mai mărunt.
- Se amestecă iaurtul cu menta şi castraveţii pregătiţi şi se adaugă sare după gust.
- Raita se păstează în frigider până a fi servită.
Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).
Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.
Cinci beneficii de sănătate
- Castraveţii sunt o sursă bună de vitamina B, care oferă energie suplimentară corpului.
- Castraveţii rehidratează organismul, întrucât 95% din conţinutul lor este apă.
- Coaja de castravete are calităţi antiinflamatorii şi este folosită la reducerea arsurilor pe piele.
- Castraveţii conţin substanţe care reduc riscul de cancer.
Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
30.09.2013
14:12
3117
Un judecător al Curții Constituționale a fost trecut pe „linie moartă”
31.08.2013
16:05
2091
Rețeta Tamarei Șchiopu // Tartă cu prune
17.08.2013
16:38
1671
REȚETA Tamarei Șchiopu // Castraveţi uşor marinaţi, în stil asiatic
04.08.2013
16:13
3083
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
23.11.2024
08:27
143
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
17:38
610
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
15:09
575
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
22.11.2024
14:40
499
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
22.11.2024
12:46
617
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
22.11.2024
11:03
535
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Top stiri
23.11.2024
08:27
7
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
21:35
493
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
22.11.2024
17:38
599
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
16:17
689
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
22.11.2024
16:12
697
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
22.11.2024
15:09
567
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
22.11.2024
14:40
495
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
22.11.2024
14:11
932
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Actualitate
Descoperă
Economie
„Moldovagaz” acuză compania „Nordgaz Furnizare”, care a promis găgăuzilor gaz la prețul de 10 lei, de „manipulare a pieței de gaze naturale”
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri