23:50:38 19.04.2024
Stiri

Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece

Social 18.08.2013 16:41 Vizualizări3714 Autor: Ziarul National
Tamara Șchiopu // Raita din castraveți cu mentă rece


Bucate deosebite din ingrediente obişnuite

Culturi de sezon: CASTRAVEŢII

Dumneavoastră ce faceţi când aveţi suplus de castraveţi? Probabil îi conservaţi pentru iarnă. Şi bine faceţi. Castraveţii se păstrează perfect în stare marinată sau murată şi oferă arome savuroase pe timp de iarnă, la cartofi copţi, tocane, fripturi sau în salate.

Din cele două metode tradiţionale de a conserva castraveţii – muratul şi marinatul –, mai benefică pentru organism este metoda muratului. Castraveţii muraţi, adică fermentaţi, conţin bacterii probiotice foarte folositoare pentru sistemul digestiv, care ajută la sporirea imunităţii, mai ales după urmarea unei cure de tratament cu antibiotice. Se ştie că antibioticele distrug nu doar bacteriile dăunătoare din organism (infecţiile), ci şi pe cele folositoare. De asta e bine să consumăm castraveţi muraţi, harbuji şi roşii murate, precum şi lapte acru, brânză de oi – acele produse tradiţionale, fermentate, care vor suplini pierderile florei naturale din organism.

Dacă nu aveţi posibilitatea de a mura castraveţii în butoi şi a-i păstra în beci, atunci când îi sigilaţi în borcane, fierbeţi doar moarea creată, dar nu şi castraveţii. În aşa mod veţi păstra o mare parte din bacteriile benefice care, din păcate, se distrug la o temperatură mai înaltă de 70 de grade Celsius.

Dar să nu uităm că cel mai sănătos mod de a savura legumele este în stare proaspătă. Salata de castraveţi şi roşii, cu ceapă, ardei dulci, verdeţuri este prezentă pe masă din primăvară până toamna târziu. Şi nu e de mirare că pentru unii acest mod de consum a castraveţilor devine cam plicticos.

Mai jos vă ofer căteva reţete şi idei de a folosi castraveţii proaspeţi, reţete găsite şi încercate de alte popoare, dar foarte simple şi accesibile, folosind ingrediente locale.

Raita din castraveţi cu mentă rece

Raita este un sos delicios, extraordinar de binevenit pe arşiţă, deoarece oferă o senzaţie de răcoare, dar şi hidratează foarte bine. Se foloseşte iaurtul natural sau laptele acru, care trebuie mai întâi scurs printr-o sită. Datorită gustului său sărăţel şi acrişor, copiii de obicei o adoră.

Ingrediente

  • 250 ml iaurt natural (fără adaosuri de fructe)

  • doi-trei castraveţi curăţaţi de coajă şi daţi prin răzătoare

  • un mănunchi de mentă rece proaspătă

  • sare după gust


Metoda de preparare

  1. Castraveţii raşi se pun într-o sită sau într-o pungă de tifon şi se scurg bine de apă.

  2. Menta rece se taie cât mai mărunt.

  3. Se amestecă iaurtul cu menta şi castraveţii pregătiţi şi se adaugă sare după gust.

  4. Raita se păstează în frigider până a fi servită.


Raita se serveşte la bucate iuţi sau ca o gustărică - cu turte uscate, cu felii de pâine proaspătă sau chiar cu alte legume tăiate în formă de beţişoare (morcov, castraveţi, ardei dulci).

Sfat practic: nu aruncaţi sucul stors din castraveţi, deoarece este extrem de bogat în vitamine şi antioxidanţi. Serviţi-l cu un pic de sare sau spălaţi-vă cu el pe faţă.

Cinci beneficii de sănătate

  1. Castraveţii sunt o sursă bună de vitamina B, care oferă energie suplimentară corpului.

  2. Castraveţii rehidratează organismul, întrucât 95% din conţinutul lor este apă.

  3. Coaja de castravete are calităţi antiinflamatorii şi este folosită la reducerea arsurilor pe piele.

  4. Castraveţii conţin substanţe care reduc riscul de cancer.


Potasiul, magneziul şi fibrele vegetale din castraveţi reglează tensiunea arterială, atât cea ridicată, cât şi cea scăzută.

tamara.schiopu@ziarulnational.md

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md