Streleț, despre DEMISIA lui Drăguțanu: „Ridică semne de întrebare”
După ce guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, și-a anunțat astăzi demisia, aducând, în context, mai multe acuzații la adresa premierului Valeriu Streleț, prim-ministrul a venit cu o reacție.
Streleț a calificat anunțul făcut de Drăguțanu drept o decizie responsabilă și curajoasă, pentru că prin această decizie guvernatorul BNM își asumă responsabilitatea pentru situația din sistemul bancar. Cu toate acestea, spune prim-ministrul, momentul în care Drăguțanu a ales să își depună mandatul ridică mai multe semne de întrebare.
„Momentul în care a fost prezentată cererea, în ajunul venirii misiunii FMI, ridică semne de întrebare. Am încercat să le explicăm partenerilor de la FMI că domnul Drăguțanu nu va fi considerat guvernator interimar, pentru că cererea lui de demisie nu a fost încă acceptată de Parlament. Totuși, această demisie ar putea afecta negocierile cu FMI”, a avertizat Streleț, precizând că echipa de la Guvern este pregătită pentru a purta negocieri și a obține rezultate bune în dialogul cu FMI.
Citiți și Dorin Drăguțanu și-a dat DEMISIA de la BNM: „Plec cu fruntea sus”
Cât privește acuzațiile de presiune politică exercitată de Guvern asupra BNM, premierul a explicat că nu consideră o presiune, ci o normalitate ca în actualele condiții să existe anumite întrebări față de conducerea Băncii Naționale.
De asemenea, Streleț a ținut să comenteze și acuzațiile lui Drăguțanu precum că Guvernul nu și-ar dori continuarea anchetei în cazul furtului din sistemul bancar.
„Aceste acuzații sunt lipsite de temei. La inițiativa mea au fost convocate câteva ședințe ale Comitetului Național de Stabilitate Financiară, a fost invitat Kroll-ul la Chișinău și, potrivit informației prezentate de Ministerul Finanțelor, negocierile cu Kroll au fost de succes pentru R. Moldova și, cel puțin la nivel de negocieri, compromisul a fost atins. În schimb, anume conduita domnului Drăguțanu, în contextul în care urma să fie semnat contractul cu Kroll, sugerează că s-ar dori o tărăgănare”, i-a răspuns premierul guvernatorului BNM.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni