SFATUL și REȚETA Tamara Șchiopu // Călătorie gastronomică în jurul lumii - Botswana: Salată de sorg
Cerealele sunt o sursă importantă de energie în orice timp al anului.
Doresc să încep o serie de articole despre oameni din zece țări și ce mănâncă ei într-o zi. O singură privire asupra meniului unui țăran din Kenia, student din Coreea de Sud sau medic din Suedia poate oferi o întreagă poveste și explică complet fraza „suntem ceea ce mâncăm”. Meniul obișnuit al unei familii, de oriunde ar fi ea, indică asupra identității familiei, culturii, vieții de toate zilele și despre lumea care-o înconjoară. E fascinant!
Unii se limitează la o dietă de 800 de calorii, iar alții ajung și până la 12 300 de calorii pe zi, practic imposibil, dar se întâmplă. Unii se culcă flămânzi și fac parte din grupul de un miliard de oameni săraci de pe planetă, alții consumă doar produse înalt procesate și de import și suferă de obezitate, diabet și boli cardiace.
În seria care urmează voi descrie zece exemple, din 10 țări de pe glob, iar la urmă voi prezenta un portret similar din R. Moldova, ca să putem face comparație între noi și restul lumii, să vedem unde se plasează R. Moldova pe scara alimentației. Totodată, vom învăța să pregătim și noi câte ceva din meniul celor prezentați.
1. Botswana, Africa de sub-Sahara
Povestea lui Marble Moahi, îngrijitoare
Marble locuiește cu fiul său, o nepoată și un nepot, într-un sătuc din Botswana. Marble este purtătoare de HIV și din cei patru membri ai familiei doar nepoata sa orfană primește produse alimentare. Rația include fasole, cereale, carne conservată, ulei, zahăr și miere și toate astea trebuie împărțite la patru persoane, timp de o lună, pentru că alte resurse sau alt venit în familie nu există.
Cândva, mama ei se îngrijea de întreaga familie, pregătind bere de casă și comercializând-o pe stradă. Din 2002, de când a murit mama, Marble a rămas singură, cu fiul său și cu nepoții de la soră care la fel a decedat în 2005, din cauza HIV.
Rata de infecții cu HIV în Botswana este una dintre cele mai înalte în lume, aproape 24% din populație, inclusiv 15 000 de copii, deși tema rămâne încă tabu în toată țara.
Marble a fost diagnosticată cu virusul HIV în 2005 și primește medicamente gratis de la clinica locală, la fel și sfaturi practice despre nutriția sănătoasă.
Femeia prepară un terci subțire din sorg și făină de porumb în fiecare zi. Fratele ei îi aduce o bucată de carne o data pe lună, din care Marble pregătește un fel de colțunași din făină de grâu umpluți cu carne, „madombi”.
Rația zilnică pentru Marble este următoarea:
dejun – 300 de grame de terci de sorg cu o linguriță de zahăr;
prânz – 170 de grame de colțunași, inclusiv 80 de grame de carne de vită, cinci grame cuburi de bulion „Knorr”, jumătate de linguriță de mix de supă uscată „Knorr”;
cină – 160 de grame de terci de sorg cu o linguriță de zahăr.
Apa trebuie adusă de la un robinet comunal și fiartă.
În total, rația alimentară zilnică pentru Marble constituie 900 de calorii. Vă amintesc din edițiile anterioare că alimentația sănătoasă și echilibrată pentru adulți trebuie să constituie aproximativ 2 000 de calorii zilnic.
Această informație este extrasă din cartea „What I Eat - Around the World in 80 Diets”, de Peter Menzel și Faith D’Aluisio, Editura „Material World Books”, USA.
REȚETĂ: Salată de sorg
Sorgul face parte din categoria cerealelor și este mai des consumat în țările sărace, deși calitățile sale nutritive sunt minunate. În Statele Unite, sorgul este promovat tot mai des pentru o alimentație sănătoasă, ca produs fără gluten și bogat în proteine, pentru vegetarieni și cei care postesc.
Sorgul este cultivat și în R. Moldova, dar, din păcate, este folosit doar în hrana animalelor.
Ingrediente
Pentru marinadă:
Metoda de preparare
Sorgul se pune într-un ceaun sau cratiță cu fundul gros și se călește la foc mediu până când se rumenește. Aceasta îi va intensifica aroma de nuci.
Peste sorgul rumenit se toarnă apă fierbinte și se lasă la foc mic, până când se absoarbe toată apa, aproximativ 50 de minute.
Se lasă să se răcească.
Între timp se pregătește marinada.
Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă și se zbat ușor ca să se formeze un sos uniform.
Sorgul răcit se pune într-un platou adânc, se amestecă cu marinada pregătită și se servește împreună cu frunzele de salată amestecate cu ceapă roșie.
O asemenea salată este perfectă pentru prânz pe timp de vară, pentru că este rece și nutritivă.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"