REȚETĂ // Tot ce nu ştiai despre VARZA de Bruxelles, simbolul Crăciunului de pe mesele britanicilor
Varza de Bruxelles nu mai este astăzi doar imaginea gastronomică a Crăciunului în bucătăriile britanicilor, ci o legumă preferată de tot mai mulţi oameni la nivel mondial, nelipsită azi din reţetele tot mai multor maeştri bucătari din întreaga lume.
Poţi găti varza de Bruxelles în 9000 de feluri.
Cele mai proaspete sunt verzele de Bruxelles cu frunze verzi, dar albe la bază.
Britanicii sunt europenii care mănâncă cea mai multă varză de Bruxelles. Suprafaţa acoperită cu varză de Bruxelles în Marea Britanie reprezintă echivalentul a 3240 de terenuri de fotbal, notează The Telegraph.
Micile verze de Bruxelles au un conţinut ridicat de vitamina A şi C, acid folic, fibre dietetice şi pot ajuta la protecţia contra cancerului de colon şi de stomac.
O cantitate de 80 g de varză de Bruxelles conţine de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, iar o ceaşcă plină cu varză de Bruxelles gătită are doar 60 de calorii.
Sunt peste 110 soiuri de varză de Bruxelles.
Anul trecut, o echipă de cercetători şi elevi britanici au folosit energia de la 1000 de verze de Bruxelles pentru a aprinde instalaţia de Crăciun a pomului împodobit de Southbank din Londra.
Linus Urbanec din Suedia deţine recordul pentru cele mai multe verze de Bruxelles mâncate într-un minut: 31, pe 26 noiembrie 2008.
Cea mai grea varză de Bruxelles a cântărit 8,3 kg, în 1992.
Industria verzei de Bruxelles valorează 650.000.000 de lire sterline.
Santacon este evenimentul mondial la care se adună oameni îmbrăcaţi ca Moş Crăciun, care se bat cu verze de Bruxelles.
Prinţul William şi Ducesa Kate au mâncat în luna de miere din Seychelles multă varză de Bruxelles. Este bogată în acid folic.
REȚETĂ:
Sote
Ai nevoie de: varză de Bruxelles, ulei de măsline, sare, piper şi două linguri de zeamă de lămâie.
Metodă: Spală bine bucăţile de varză în apă rece şi taie-le în două. Curăță-le de frunzele galbene. Apoi, încălzeşte aproximativ 50 g de ulei de măsline, la foc mediu-tare.
Apoi, pune varza în tigaie cu partea tăiată în jos. Asezonează cu sare şi piper. Amestecă din când în când şi întoarce varza pe toate părţile (5 minute). Apoi, pune 70 ml apă în tigaie (cât să acopere uniform fundul tigăii) şi mai găteşte varza până se evaporă apa.
Când e gata, toarnă deasupra două linguri de zeamă de lămâie.
La cuptor
Ai nevoie de: varză de Bruxelles, ulei de măsline, sare şi piper negru.
Metodă: Preîncălzește cuptorul la 2040C. În timpul ăsta, spală şi curăță varza de Bruxelles în apă rece. Taie tulpinile ca să se gătească mai bine.
Apoi, pune bucăţile de varză într-un vas şi asezonează-le cu ulei de măsline, sare şi piper negru. Apoi, mută-le pe o foaie de copt întregi, pe un singur strat. Lasă-le la cuptor 35-40 minute până sunt gata.
Ca să le serveşti, mai pune puţină sare.
Sursa: gustarte.ro
Liderul separatist, Krasloselski, vizită la Moscova, cu zbor de pe AIC. Reacția Maiei Sandu
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi