Stiri
REȚETA Tamarei Șchiopu // Bucate deosebite din ingrediente obişnuite. Supa Gaspacho
Social
04.08.2013
16:13
3084
Autor: Ziarul National
Culturi de sezon: roşiile cherry
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Nu ştiu cum dumneavoastră, însă pentru mine vara adevărată sosește atunci când pot să culeg nişte roşii, din grădina mea, doi-trei lăstari de busuioc culinar, nişte pătrunjel, un castravete, o ceapă mustoasă şi să-mi pregătesc o salată aromată şi răcoritoare. Iar la sfârşit, să înmoi pâine proaspătă în zeama lăsată de legumele tocate…
De când eram copilă adoram această zeamă şi aşteptam să termine toţi de mâncat, ca să-mi iau strachina în care a fost salată şi să beau zeama din ea, sau să înting cu pâine. Am impresia că eu nu sunt singura cu asemenea preferinţe.
Spaniolii pregătesc această zeamă ca pe o supă şi o consumă rece în zilele de vară dogoritoare, servindu-le şi ca mâncare, şi ca hidratant, şi ca răcoritoare.
Se numeşte această supă Gaspacho şi vă propun aici o reţetă-standard. (Sunt mai multe modalitaţi de a pregăti Gaspacho, tot aşa cum sunt mai multe modalităţi de a pregăti sarmale.)
Ingrediente pentru patru persoane
- două felii de pâine albă uscată, fără coajă
- un căţel de usturoi tocat
- 1-1,5 kg roşii
- un castravete curăţat de coajă şi tăiat mărunt
- un ardei gras roşu
- o ceapă roşie tocată mărunt
- 50 ml ulei
- o lingură de oţet de mere sau suc de lămâie
- o linguriţă de zahăr
- sare şi piper după gust
- crutoane, pătrunjel sau busuioc culinar, pentru ornare
Metoda de preparare
Pâinea se rupe în bucăţi, se amestecă cu usturoiul tocat şi se înmoaie în 200 ml apă rece, după care se scurge uşor.
- Roşiile se opăresc, apoi se curăţă de coajă şi de seminţe. Miezul cu seminţe se trece printr-o sită ca să se scurgă sucul, care se va adăuga în supă.
- Într-un robot de bucătărie se amestecă bine pâinea înmuiată cu usturoi, miezul de roşii, sucul stors, castravetele, ceapa, ardeiul, uleiul, oţetul şi zahărul.
- Se obţine un pireu lichid, care se condimentează după gust cu sare şi piper. Dacă doriţi ca Gaspacho să fie mai subţire, puteţi trece pireul printr-o sită, să lasaţi doar masa lichidă, însă mulţi preferă ca supa aceasta să fie mai consistentă.
Gaspacho se serveşte cu pătrunjel sau busuioc mărunţit, crutoane şi cu un pic de ulei picurat deasupra.
Este o supă neobişnuită, mai ales că se serveşte rece, pe timp de arşiţă. Iar secretul succesului se ascunde anume în calitatea roşiilor. Veţi folosi roşii din cele mai gustoase, mai mari şi mai suculente, iar pentru asta trebuie să aşteptaţi sezonul roşiilor adevărate, crescute în voie, după anotimp, şi nu grăbite cu chimicale şi în sere artificiale.
Eco: roşii naturale sau roşii anul întreg
Din păcate, agricultura modernă a condus la faptul că mulţi nu mai cunosc sezonul fructelor şi legumelor naturale. Roşii şi castraveţi se vând la piaţă şi în supermarketuri practic tot anul, iar metodele de a le cultiva, de a le transporta şi de a le păstra pe timp de iarnă şi primăvara devreme sunt necunoscute publicului larg. Dacă lumea ar vedea cum se cresc legumele în afara sezonului, câtă energie şi substanţe chimice se aplică pentru a le spori greutatea şi a le da culoare, mulţi după asta nu ar mai dori să le guste.
Deseori auzim că „roşiile nu au gust”, dacă sunt prea timpurii. Şi asta pentru că ele sunt crescute sau în sisteme hidroponice, cu lichid chimic în loc de sol, sau în sere artificiale, cu o cantitate enormă de compost şi energie cheltuite. Și iarăşi – fără sol. Iar solul, şi anume calitatea lui conferă gust legumelor.
Roşiile naturale, în condiţii de câmp sau de grădină, au nevoie de 20 de săptămâni ca să se dezvolte. Şi dacă seminţele pot fi semănate în casă în lunile februarie-martie, nu e de mirare că cele mai gustoase şi mai mustoase roşii, în grădinile oamenilor, apar în luna iulie. Atunci şi oferta pe piaţă creşte considerabil, iar preţul scade. Totodată, începe şi sezonul de conservare a roşiilor, dar şi a altor legume în bază de suc de roşii. Pentru că roşiile, prin conţinutul lor de acid salicilic, prezintă şi un conservant natural.
Probabil aţi observat că anul acesta în luna iulie, când de obicei roşiile devin mai ieftine, preţul de fapt a crescut. Este din motivul, presupun eu, că roşiile de seră s-au epuizat, iar cele de câmp şi de grădină au avut de suferit mult din cauza ploilor torenţiale din mai şi iunie, fapt care a rezultat în recolte scăzute şi preţuri sporite pe piaţă.
În numărul următor vă voi propune o reţetă extraordinară de roşii coapte la rolă, precum şi alte sfaturi practice pentru conservare.
Roşii conservate
Cel mai simplu şi mai sănătos mod de a conserva roşiile este de a le pasteuriza în propriul suc. Pentru asta veţi avea nevoie de un storcător de suc, mecanic sau electric, care va separa miezul suculent de coajă şi de semințe.
Aduceţi sucul de roşii la temperatura de fierbere, însă nu-l fierbeţi mai mult de 5 minute, căci vitamina C se va distruge. Cinci minute este suficient pentru a-l pasteuriza.
Între timp, umpleți borcanele de trei litri sau de un litru cu roşii coapte, bine spălate. Turnaţi peste ele apa fiartă şi ţineţi roşiile în acest lichid timp de 10 minute sau până când este gata sucul. Apa fierbinte va pasteuriza, parţial, roşiile şi va steriliza borcanele. Dacă doriţi, puteţi repeta procedura cu apă fiartă de două ori, ca să vă asiguraţi că roşiile, îndeosebi cele măşcate, s-au înfierbântat suficient.
Vărsaţi apa din borcan şi turnaţi imediat peste roşii sucul clocotit. Sigilaţi borcanele cu capace sterilizate şi puneţi-le la păstrat într-un loc răcoros, de dorit în beci. Iarna veţi savura un suc aromat şi sănătos, iar din roşii puteti pregăti salate, sosuri, supe şi tot felul de alte gustoșenii.
tamara.schiopu@ziarulnational.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
30.01.2019
19:05
3130
Trei ingrediente care te ajută să ADORMI în câteva minute
11.09.2018
11:00
2785
REȚETA perfectă de ciorbă de perișoare!
16.08.2018
11:03
2598
REȚETĂ // Ruladă de brânză cu carne
25.07.2018
19:30
7010
Leacul anticancer al părintelui Elefterie. Iată reţeta!
21.07.2018
12:01
2502
Rețeta ULTRASECRETĂ din care se obține Coca Cola!
15.04.2018
09:30
4156
Tonicul pe bază de pătrunjel şterge PETELE de pe faţă. Iată cum se prepară
22.11.2017
08:30
3088
REȚETĂ // Orez brun cu ciuperci, o rețetă ușoară pentru cină în familie
11.11.2017
09:01
5609
REȚETĂ // Johanna Budwig a descoperit un remediu natural pentru VINDECAREA cancerului
24.10.2017
16:20
2501
REȚETĂ // Dovleac copt cu scorţişoară şi miere
08.09.2017
17:30
3155
REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
03.09.2017
08:30
2646
Rețeta care distruge celulele canceroase și vindecă organismul
04.07.2017
17:40
3697
Cea mai uşoară REŢETĂ: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi
Top stiri
23.11.2024
13:09
13
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
23.11.2024
08:27
442
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
22.11.2024
21:35
665
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
22.11.2024
17:38
707
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
22.11.2024
16:17
818
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
22.11.2024
16:12
832
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Actualitate
Descoperă
Actualitate
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri