11:58:49 14.01.2025
Stiri

REŢETĂ // Cozonac cu cacao, migdale şi alune de pădure

Reportaj 24.12.2016 10:02 Vizualizări1678 Autor: Ziarul National
REŢETĂ // Cozonac cu cacao, migdale şi alune de pădure Sursa: ziare.com

Se apropie Crăciunul, iar în aceste ultime zile gospodinele din toată Ţara vor trudi ore în şir pentru ca masa festivă să fie cea mai cea, iar cozonacului lor să i se ducă vorba în lume că a fost cel mai fraged şi frumos.

Iată mai jos o reţetă de cozonac cu cacao, migdale şi alune de pădure:

Ingrediente:

Aluat:
Lapte 100 ml
Drojdie 30 g
Făină 50 g
Ouă (2 ouă)
Zahăr 150 g
Sare 5 g
Coajă de la o portocală
Esenţă de vanilie 5 ml
Esenţă de rom 5 ml
Lapte 250 ml
Făină 650 g
Ulei 150 g

Mod de preparare aluat:

Amestecăm 100 ml de lapte căldicel cu drojdia şi 50 de grame de făină. Lăsăm la fermentat cam 15 minute, într-un loc călduţ.

Între timp, mixăm ouăle, zahărul, sarea, coaja de portocală şi esenţele de rom şi vanilie la o viteză mare. Încorporăm maiaua fermentată şi continuăm să amestecăm la viteză mai mică. Dacă folosiţi un robot de bucătărie, acum este bine să schimbaţi mixerul cu cârligul. Adăugaţi restul de lapte şi făină.

Amestecaţi până începe să se desprindă de pe pereţi. Adăugaţi, treptat, uleiul. Frământați până se desprinde de pe pereţii bolului de la robot. Acoperiţi şi lăsaţi la dospit aproximativ o oră.

Împărţiţi coca în patru bucăţi egale, pe care le mai lăsaţi la dospit pe masa unsă cu ulei, acoperite cu o folie de plastic, pentru încă 15 minute.

Ingrediente umplutură:

Zahăr 300 g
Alune de pădure coapte şi măcinate 150 g
Migdale coapte şi măcinate 150 g
Albuş de ou 100 g (de la 3 ouă)
Cacao 70 g
Esenţă de rom 15 ml

Mod de preparare umplutură:

Bateţi spumă albuşurilor cu zahărul, după care le amestecaţi cu alunele, migdalele şi cacaua. Alunele şi migdalele nu trebuie să fie măcinate perfect fin. Dacă vreţi, puteţi lăsa şi câteva mai mari. Împărţiţi umplutura în patru părţi egale.

Întindeţi cu mâna sau cu făcăleţul pe o masă bine unsă cu ulei fiecare cocă. Întindeţi umplutura în mijlocul fiecăreia şi rulaţi. Împletiţi cocile două câte două şi puneţi-le în forme. Lăsaţi cei doi cozonaci la dospit încă 10 minute, timp în care încingeţi cuptorul la 165 grade. Daţi cu ou şi coaceți cei doi cozonaci timp de 55 minute.

Sursa: ziare.com

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md