Producătorii vor putea VINDE energie ecologică! Ce CONDIȚII sunt impuse
Guvernul a aprobat reglementările privind modul în care producătorii de energie ecologică o vor putea comercializa, iar autoritățile vor trebui în cel mult jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii să vină cu mecanisme clare pentru implementarea acesteia.
Ministerul Economiei anunță că Guvernul a aprobat noua lege privind promovarea utilizării energiei din resurse regenerabile. Astfel, noile reglementări prevăd ca orice producător trebuie să autorizeze, să certifice și să aibă licență pentru producerea energiei din resurse regenerabile pentru care vor achita anumite taxe. Pentru proiectele mici și centralele descentralizate, procedura de autorizare va fi una simplificată. Licența este eliberată pe un termen de 25 de ani.
Astfel, Guvernul va organiza licitații pentru a selecta producătorul eligibil, care va obține dreptul de a i se procura timp de 15 ani întregul volum de energie ecologică livrată în rețea la prețul obținut în timpul licitației. Câștigător va fi cel care va oferi cel mai bun preț în timpul licitației.
De asemenea, cei care au instalații cu o putere de cel mult 100 kW vor putea vinde energia verde în baza unui contract încheiat cu operatorul în rețea, însă cu anumite condiții. Astfel, în cazul în care producătorul va consuma lunar mai multă energie electrică decât energia produsă din resurse regenerabile, va achita doar pentru energia electrică tradițională consumată în plus. În schimb, dacă va utiliza mai puțină energie electrică din rețea decât volumul livrat din resurse regenerabile, atunci cantitatea respectivă va fi luată în calcul la consumul de energie electrică tradițională pentru următoarea lună și nu va fi plătită. Dacă la sfârșitul anului se atestă că volumul de energie ecologică livrată în rețea va fi mai mare decât volumul de energie electrică obișnuită consumat, atunci producătorului i se va achita pentru energia livrată.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea obligația ca, în termen de un an de la intrarea în vigoare a acestei legi, să adopte reglementările necesare pentru a face posibilă implementarea acestor prevederi. De asemenea, Guvernul, în timp de șase luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, va veni cu propuneri pentru completarea și modificarea actelor oficiale și a regulamentelor pentru ca această lege să fie implementată.
Amintim că Ziarul NAȚIONAL a publicat recent un material în care mai mulți producători mici de energie ecologică se arătau revoltați de faptul că livrează anual mii de kW în rețea fără să li se plătească nimic. În schimb, ei trebuie să achite pentru energia electrică folosită când instalațiile eco nu funcționează la capacitatea maximă.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski