18:58:33 16.05.2024
Stiri

Resurse regenerabile // Cum se fură energia electrică în R. Moldova

Economie 23.02.2014 10:18 Vizualizări4924 Autor: Virginia Nica
Resurse regenerabile // Cum se fură energia electrică în R. Moldova Luca Secrii


SURPLUS // Cei care dețin instalații pentru producerea energiei electrice din resurse regenerabile sunt revoltați de faptul că rețeaua națională absoarbe mii de kilowați fără să le achite un sfanț

Nimeni nu contestă avantajele utilizării resurselor regenerabile în aprovizionarea cu energie, însă cei care dețin astfel de instalații spun că și de data aceasta statul a fost prins nepregătit pentru implementarea bunelor practici în domeniu din alte state. Boris Grama din comuna Hârtopul Mic, Criuleni, a investit circa 70 de mii de lei pentru instalarea a 12 panouri solare și spune că se simțea cel mai fericit de pe pământ când a văzut că a redus esențial consumul de energie electrică.

Jumătate din volum este absorbit de rețea

„Problema e că, în zilele cu soare, când producem energie electrică la capacitatea maximă, jumătate din volum este absorbit de rețea. Totuși, în zilele mai puțin însorite, conectez și generatorul tradițional de energie electrică. Acum, ce iese? Eu nu primesc nimic că le dau energie electrică, iar eu când am nevoie, trebuie să le plătesc”, susține Boris Grama.

Bărbatul spune că a furnizat în rețea anul trecut 2 400 kW și că a depus cerere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a i se achita pentru energia electrică. Totul în zadar, însă. Potrivit lui Boris Grama, problema constă în faptul că el produce zilnic 3 kW/oră, iar legislația prevede ca să fie plătită energia electrică celor care au instalații cu o capacitate de 10 kW/oră.

„Nici nouă, nici vouă”

„Dacă mi s-ar plăti pentru energia electrică, mi-ar fi cu mult mai ușor să recuperez investițiile făcute, pentru că se iau credite pentru a procura astfel de instalații. Am vorbit cu mai mulți prieteni care și-au instalat panouri solare și spun că vor renunța la utilizarea energiei regenerabile anume din considerentul că nu vor să livreze gratis în rețea. Mulți se conduc după principiul: nici nouă, nici vouă”, a menționat Boris Grama.

Și Luca Secrii din satul Sănătăuca, Florești, este nemulțumit de felul cum statul monitorizează acest proces și spune că a adus panourile din Franța unde statul plătește pentru fiecare kilowatt absorbit de sistemul energetic național.

Energie ecologică

„Nici nu am depus cerere la ANRE. Ni s-a promis că va fi adoptată în ianuarie curent legislația pentru ca să ni se poată plăti și nouă pentru energia electrică furnizată. Am instalat 15 panouri solare cu o capacitate de 3 kW/oră. La noi sunt puțini care au instalații cu o capacitate de 10 kW/oră. În Franța, dar și în alte țări, sunt încurajați cei care produc puțină energie electrică. Astfel, mai multe persoane vor fi motivate să facă investiții și, respectiv, s-ar produce mai multă energie ecologică. Faptul că s-ar achita pentru acest tip de energie absorbit de rețelele naționale de distribuție ne-ar avantaja din toate punctele de vedere”, a menționat Luca Secrii.

Se simt furați

Producătorii de energie electrică spun că se simt ca și cum ar fi fost furați fără să poată întreprinde nimic și, deși autoritățile le promit că problema va fi rezolvată, ei spun că în fiecare zi văd cum oferă energie gratis în timp ce ei plătesc onest pentru fiecare kilowatt utilizat. O modalitate de a soluționa această problemă, zic „pățiții”, ar fi ca să achite pentru energia electrică tradițională utilizată din contul energiei electrice furnizate de resursele regenerabile. „Cred că ar ieși cam aceeași cantitate, chiar statul ne-ar rămâne dator, însă măcar așa nu ar trebui să plătesc în plus”, a mai spus ecologistul.

Vești proaste de la autorități

Pe de altă parte, directorul ANRE, Victor Parlicov, nu oferă vești prea bune celor care produc energie electrică din resurse regenerabile pentru consum în gospodării. ANRE a elaborat la începutul anului trecut un proiect de lege care prevede un mecanism care ar soluționa problema și l-a prezentat Ministerului Economiei. Victor Parlicov, însă, nu a putut să ne spună care este soarta documentului. Potrivit prevederilor acestui proiect, cei care dețin instalațiile de producere a energiei ecologice vor utiliza contorizarea bilaterală, adică atât a producției de energie electrică din resurse regenerabile, cât și a consumului de energie electrică regenerabilă.

În așteptarea legii

Astfel, dacă cineva va cheltui mai multă energie electrică decât a furnizat în rețea, la sfârșitul lunii va achita doar diferența pentru energia electrică tradițională utilizată. În schimb, dacă cei care dețin instalații de producere a energiei regenerabile vor furniza în rețea volume mai mari decât cantitatea de energie electrică obișnuită utilizată, ei nu vor primi bani. Iarăși va fi calculată diferența, iar volumul rămas va fi luat în calcul la consumul de energie electrică tradițională pentru următoarele luni. La sfârșitul fiecărui an se va face un bilanț al utilizării celor două tipuri de energie electrică și, dacă cea regenerabilă o va depăși cantitativ pe cea obișnuită, atunci producătorului i se va achita la preț mediu de piață pentru energia furnizată în rețea.

Aceste prevederi au rămas, deocamdată, pe hârtie. Responsabilii din Ministerul Economiei spun că documentul se află pe masa Cancelariei de Stat, dar nu știu când va ajunge și pe ordinea de zi a Guvernului. Chiar și după aprobare, ANRE va trebui, în termen de un an, să elaboreze regulamentul pentru implementarea mecanismului respectiv.

Nu există reglementări

Reprezentanții companiei „Gas Natural Fenosa” susțin că nu au primit solicitări de la cetățeni pentru a li se achita pentru energia electrică livrată în rețea din resurse regenerabile. „Nu există reglementări care ar permite companiilor să procure energie din resurse regenerabile de la persoane fizice, de aceea nici nu putem discuta despre această problemă. Noi doar suntem o companie care se supune reglementărilor statului în domeniu”, a precizat reprezentantul companiei, Vasile Gribincea.

Până la apariția acestor reglementări, cetățenii înjură în gând și scot din buzunare sume frumușele pentru investițiile în modalitățile alternative de producere a energiei.
Mii de kilowați livrați gratis pentru furnizori

Reprezentanții Agenției pentru Eficiență în Energetică susțin că nu dețin, deocamdată, date despre numărul celor care au instalații pentru producerea energiei electrice din resurse regenerabile. Totuși, datele preliminare atestă cu sunt cinci producători mari de energie electrică din resurse alternative care livrează în rețea, iar peste 50 de persoane sunt potențiali producători de astfel de energie. De asemenea, prin intermediul programului „MoSEFF” al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare s-a reușit aprobarea pentru finanțare a 80 de proiecte în instalarea utilajului pentru producerea energiei din resurse regenerabile. Dacă s-ar calcula doar pentru zece persoane care dețin instalații cu o capacitate mică, având în vedere că 50% din volum este absorbit de rețea, am obține zeci de mii de kilowați livrați gratis în rețea. Rețelele de distribuție din nordul și nord-vestul R. Moldova aparțin statului, iar compania „Gas Natural Fenosa” a procurat de la stat rețelele de distribuție a energiei electrice din capitală, centrul și sudul republicii. Clienții „RED Union Fenosa” achită 1,58 de lei pentru un kWh, ai „RED Nord” – 1,71 de lei pentru un kWh, iar ai „RED Nord-Vest” – 1,73 de lei pentru un kWh.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md