Prima ședință de judecată a funcționarilor din cauza cărora R. Moldova a fost condamnată la CEDO: Cine sunt primii vizați
Mâine, 10 martie, urmează să aibă loc prima ședință de judecată în cazul procurorilor de la Călărași, Igor Chiriac și Ion Teţcu, acționați de Ministerul Justiției în instanță.
Acestea au fost inițiate contra judecătorilor, procurorilor, precum și altor persoane din administrația publică, ale căror acțiuni sau inacțiuni au dus la condamnarea R. Moldova la CEDO.
Persoanele în cauză vor fi acționate în judecată și urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale și a costurilor și cheltuielilor suportate de R. Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici.
Ședința urmează să aibă loc la Judecătoria Călărași.
Precizăm că ministerul a acţionat în judecată deocamdată 37 de persoane cu funcții de răspundere. În lista publicată se regăsesc judecătorii Liuba Pruteanu şi Sergiu Lazari de la Judecătoria sectorului Buiucani, Vitalie Cotorobai de la Judecătoria Hânceşti, Constantin Ghencea, judecător de instrucţie la Judecătoria Cantemir, Tudor Chircu şi Galina Vavrin de la Curtea de Apel Cahul, dar şi Dumitru Chebac, ex-judecător la Curtea de Apel Cahul.
De asemenea, în listă figurează şi Galina Stratulat, Sveatoslav Moldovan, Valeriu Doagă, Tamara Chişca-Doneva, Tatiana Vieru, Nicolae Gordilă – judecători la Curtea Supremă de Justiţie, dar şi Svetlana Novac, Valentin Barbă, Tudor Popovici şi Constantin Gurschi, ex-judecători la Curtea Supremă de Justiţie, dar și alți magistrați și procurori.
Printre funcţionarii publici sunt vizaţi Vlad Coteţ, viceprimar al municipiului Chişinău, şi Anadela Glavan, director al Asociaţiei Medicale Teritoriale „Centru”. În lista ministerului a ajuns și o persoană decedată, Olga Adam.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni