Modificări la Constituție. Cum vrea guvernarea să fie ales procurorul general
Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul legii pentru modificarea și completarea Constituției R. Moldova, care urmează să stabilească o nouă modalitate de numire în funcție a procurorului general.
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a explicat în cadrul ședinței Guvernului că aprobarea acestui proiect va duce la „sporirea autonomiei procurorului” și se înscrie în intenția de a implementa reforma Procuraturii.
Potrivit modificărilor propuse, procurorul general va fi numit de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
Mandatul procurorului general va fi de șapte ani, fără drept de reînvestire, perioadă ce nu ar trebui să coincidă cu mandatul Parlamentului, iar modul de demitere a procurorului general poate avea loc doar în condițiile legii, pentru motive obiective și cu respectarea unei proceduri transparente.
„Acest lucru ar asigura o mai mare stabilitate a procurorului și l-ar face independent de schimbările politice”, se arată în nota informativă a proiectului.
CITIȚI și BÂLBÂIELI în Parlament // Cum a justificat Sârbu că se „LEAPĂDĂ” de amendamentele buclucașe la Legea procuraturii
De asemenea, se prevede că numirea, transferarea, promovarea și demiterea procurorilor ierarhic inferiori vor fi efectuate de către procurorul general, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, organ constituit din procurori din cadrul procuraturilor de toate nivelele, precum și din reprezentanții altor autorități, instituții publice sau ai societății civile.
Amintim că noua Lege cu privire la Procuratură a fost publicată în „Monitorul Oficial” pe 25 martie curent.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania