Câteva idei culinare cu frunze de mentă
Menta proaspată este disponibilă pe tot parcursul anului în supermarketuri la raionul de ierburi aromatice, însă sezonul ei este în lunile calde de vară. Profitați din plin de proprietățile răcoritoare ale acestei plante versatile!
Menta, pe cât este de aromată, pe atât este de sănătoasă. Uleiurile esențiale din mentă sunt utilizate, potrivit petitchef.ro, pe scară largă la fabricarea pastei de dinți, a gelurilor de duș și la medicamente, datorită calităților antibacteriene naturale și a efectului răcoritor.
Menta este o plantă bogată în nutrienți și are un conținut ridicat de calciu, magneziu, potasiu și de aceea este o plantă des întâlnită în rețele de nutriție.
Iată câteva idei și utilizări ale mentei în bucătărie:
- Este folosită ca aromatizant pentru deserturi și băuturi;
- Utilizați frunze proaspete în pesto, piureuri, băuturi pe bază de plante, salate, supă etc;
- Faceți o pulbere fină din frunze de mentă uscată și utilizați-o pentru frecarea cărnii sau puteți adăuga la diferite preparate culinare;
- Utilizați mentă și miere în ceai sau pe pâine prajită cu unt;
- Utilizați câteva frunze de mentă în salate proaspete, alături de ghimbir ras și coajă de lămâie;
- faceți limonadă utilizând și câteva frunze de mentă.
Reteta de Pesto cu busuioc și mentă
Ingrediente:
1 și 1/2 ceașcă de frunze de busuioc
1 și 1/2 cană frunze de mentă proaspătă
1/4 cană miez de nucă
1/4 cană miez de floarea soarelui
2 căței de usturoi
1/4 ceașcă ulei de măsline
2 lingurițe suc de lămâie
1/4 linguriță de sare
Pași de preparare:
- Uscați miezul de nucă și cel de floarea-soarelui în cuptor sau în tigaie timp de 5-10 minute;
- Amestecați mentă cu busuioc și uleiul de măsline într-un blender până se omogenizează;
- Adăugați miezul de nucă, sâmburii de floarea-soarelui și usturoiul și amestecați până se fac piure;
- Adăugați sucul de lămâie și sarea și amestecați din nou.
- Pesto este gata pentru a fi utilizat sau depozitat în frigider, într-un recipient etans. Îl puteți și - congela în tăvițe de cuburi de gheață și să-l folosiți ulterior.
Stiați că: adăugând câteva frunze de mentă proaspătă în laptele crud acesta se va păstra proaspăt mai mult timp, și-l va împiedica să coaguleze la fel de repede?
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md