Aeroportul Internațional Cahul SE VINDE la un preț de nimic
Consiliul Raional Cahul este gata să vândă cu 3,5 milioane de lei pachetul de acțiuni pe care-l deține la Aeroportul Internațional Cahul. Deși cele 100 de hectare de pâmânt și imobilele pe care le are aeroportul sunt vândute la un preț de nimic, agenții economici nu sunt interesați de ofertă.
Bunurile instituției au fost evaluate de reprezentanții Direcției economie din cadrul Consiliului raional Cahul care au cerut ajutorul unor experți de la Chișinău. Deși autoritățile locale anunțau în luna septembrie că ar putea obține circa 15 milioane de lei din vânzarea celor 49% din acțiunile Aeroportului Cahul, în final costul a fost evaluat la 3,5 milioane de lei.
„Chiar și așa nu găsim investitori. Aeroportul nu mai este atractiv. Au fost agenți economici din Italia și din Franța și s-au uitat, dar după asta nu ne-am mai contactat și am rămas la faza de discuții”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL președintele raionului Cahul, Avram Micinschi.
Alesul local a adăugat că procesul de privatizare este îngreunat și din cauza litigiului pe care Consiliul raional îl are cu investitorul german care deține celelalte 51% din acțiuni în cadrul aeroportului. „Noi avem un proces de judecată la Curtea Supremă de Justiție. Agentul economic ne cere să-i întoarcem zece milioane de lei pentru investițiile pe care le-a făcut în 2004 și au rămas nerecuperate. Le-am înaintat propunerea noastră, să preia pachetul nostru de acțiuni și să devină unicii proprietari ai aeroportului, dar au refuzat. Insistă să obțină zece milioane de lei”, a explicat Avram Micinschi.
Precizăm că, în 2012, experții Băncii Mondiale, în comun cu reprezentanții Guvernului la Chișinău, au realizat un raport privind situația aeroporturilor din republică. Specialiștii au ajuns la concluzia că Aeroportul Internațional Cahul ar avea nevoie de investiții de cel puțin 36 de milioane de euro pentru a deveni funcțional. Cel mai mult s-ar cheltui pentru amenajarea terminalului de pasageri și a pistei de decolare.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei