15:04:22 17.05.2024
Stiri

VIDEO // Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu SPULBERĂ temerile cetățenilor R. Moldova cu privire la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord: „NATO înseamnă PACE. Alianța s-a născut din nevoia pentru pace și nimeni nu trebuie să se sperie de NATO”

Actualitate 15.03.2024 15:45 Vizualizări1823 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu SPULBERĂ temerile cetățenilor R. Moldova cu privire la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord: „NATO înseamnă PACE. Alianța s-a născut din nevoia pentru pace și nimeni nu trebuie să se sperie de NATO”


„Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) înseamnă pace. NATO s-a născut din nevoia pentru pace și NATO a continuat să se dezvolte și să crească, deoarece cu toții avem nevoie de pace. Nevoia de pace stă la baza creării acestui tip de parteneriat de care R. Moldova a beneficiat în ultimii 30 de ani. Fără pace și securitate nu există bunăstare și dezvoltare. Nu există creșterea calității vieții cetățenilor, nu se poate dezvolta un sistem educațional sau un sistem de sănătate bun”, a declarat astăzi Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul deschiderii Conferinței științifice „NATO și R. Moldova - 30 de ani de Parteneriat pentru Pace”, organizată la Chișinău.

Potrivit diplomatului român, pacea și securitatea sunt esențiale pentru dezvoltarea societății, iar acest lucru a devenit și mai evident în ultimii ani, perioadă marcată de agresiunile repetate ale Rusiei asupra Ucrainei.

„Acest conflict, după Ucraina, cel mai mult afectează R. Moldova. R. Moldova este supusă zilnic unui război hibrid, care se manifestă în toate domeniile. În ultimele zile, am văzut că se manifestă și în domeniul religiei, al libertății religioase. Acest război hibrid are urmări și în ceea ce privește securitatea energetică. R. Moldova a obținut progrese remarcabile în acești 30 de ani cu sprijinul NATO și aliaților, printre care se numără și România”, a punctat Cristian-Leon Țurcanu.



Ambasadorul României a îndemnat cetățenii R. Moldova să nu se teamă de NATO, deoarece Alianța este un spațiu de pace și Securitate: „Cei care au trecut Prutul în România au văzut că acolo e bine, nu sunt tancuri pe străzi. În România există dezvoltare, prosperitate, există pace și securitate. Asta înseamnă NATO. Eu îmi doresc ca această cooperare dintre NATO și R. Moldova să continue. Îmi doresc și sunt sigur că membrii NATO vor susține în continuare R. Moldova, astfel încât să poată merge pe calea pe care a ales-o singură”.

Cristian-Leon Țurcanu a subliniat că NATO respectă neutralitatea R. Moldova, dar neutralitatea înseamnă și să ai capacități de apărare. „Întărirea capacităților de apărare și asigurare a securității pentru fiecare cetățean sunt esențiale, inclusiv pentru protejarea neutralității R. Moldova. Am văzut că Rusia nu respect neutralitatea R. Moldova. Neutralitatea este opțiunea R. Moldova și R. Moldova are nevoie să-și consolideze capacitatea de a-și proteja această neutralitate, în beneficiul fiecărui cetățean”, a conchis Ambasadorul României.

La rândul său, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a recunoscut aportul NATO în modernizarea Armatei Naționale și își dorește ca această cooperare să se extindă și mai mult.

„În anul 2024, aniversăm mai multe evenimente istorice. E vorba de 75 de ani de la crearea NATO, precum și 30 de ani de la aderarea R. Moldova la Programul Parteneriat pentru pace. La fel, anul 2024 marchează și zece ani de la acceptarea R. Moldova la inițiativa NATO de consolidare a capacităților de apărare. În același timp, aniversăm zece ani de la detașarea primului contingent al Armatei Naționalei în misiuni de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Această misiune e condusă de NATO. Unul dintre cele mai productive parteneriate ale R. Moldova privind modernizarea sistemului național de apărare e colaborarea cu NATO. În această perioadă, am avut nenumărate proiecte de asistență, activități comune, instruirea efectivului Armatei Naționale în țările aliate. Pot spune cu certitudine că NATO este un partener strategic și de încredere pentru țara noastră”, a declarat Nosatîi.




În opinia șefului de la Apărare, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a condiționat necesitatea reevaluării sectorului de securitate și apărare națională și a scos la iveală vulnerabilității în fața pericolelor iminente. „Respectiv, eforturile noastre sunt concentrate pe sporirea rezilienței instituționale și naționale în fața diferitor tipuri de provocări, printre care războiul hibrid dus de Federația Rusă în republica noastră. În acest context regional, cooperarea R. Moldova cu NATO s-a intensificat. În primul rând e vorba de extinderea numărului de proiecte de asistență. Pachetul sporit prevede lărgirea spectrului cooperării pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului de apărare și securității R. Moldova, cu accent pe procesul de fortificare a rezilienței instituțiilor naționale față de noile amenințări. Sper că acest parteneriat eficient se va extinde”, a punctat ministrul Nosatîi.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat la același eveniment că a făcut parte din echipa Departamentului de Stat al SUA, care a creat Programul „Parteneriat pentru pace”.

„Sunt bucuros că acest mecanism și-a păstrat importanta până în prezent. În ultimele trei decenii, Armata Națională a R. Moldova se antrenează și participă la misiunea KFOR. Relațiile dezvoltate în ultimii 30 de ani în cadrul Programului „Parteneriat pentru pace” vor permite R. Moldova să vină cu o contribuție importantă pentru o pace durabilă în Europa”, a adăugat Kent D. Logson, în cadrul Conferinței științifice „NATO și R. Moldova - 30 de ani de Parteneriat pentru Pace”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md