07:46:39 27.04.2024
Stiri

DOMINO: jucăm și noi?

Opinii 28.04.2015 16:32 Vizualizări2805 Autor: Victor Ciobanu
DOMINO: jucăm și noi?


Punct de sprijin

Situația energetică din sud-estul Europei ar putea să se schimbe cardinal în următorii ani.

Asta se face posibil odată cu descoperirea unor rezerve considerabile de gaze naturale în Marea Neagră. Recent, în apropiere de stațiunea Neptun din România, la 170 km de litoral, a fost descoperit zăcământul de gaze care a fost denumit Domino. Rezervele de gaze, conform diferitelor estimări, se cifrează de la 42 la 85 de miliarde de metri cubi.

Această descoperire va schimba regulile de joc pe piața energetică europeană, consideră Wood Mackenzie, analistul principal în domeniul energetic al Companiei „Christopher Meredith”, la o conferință de presă susținută la Viena.

Compania consideră că Domino-1 e abia începutul și speră că, în viitorul apropiat, în zonă vor mai fi descoperite zăcăminte de gaze. Investigațiile au început în 2009 și, între timp, au devenit cel mai mare proiect energetic din România. Estimările preliminare arată că, după ce zăcământul respectiv va fi dat în exploatare, România va putea extrage zilnic 19 mil. mc pe zi, cât consumă acum toată Europa.

În ultimii ani, Marea Neagră a fost în vizorul giganților energetici mondiali. Compania americană „Exxon Mobile” care a descoperit Domino a investit în investigații sute de milioane de dolari. Olandezii de la „Shell” caută țiței și gaze în apropiere de litoralul Turciei, iar francezii de la „Total” – în apropiere de Bulgaria. UE speră că noile descoperiri vor permite să limiteze dominația rusească pe piața energetică europeană.

Dacă estimările lui Wood Mackenzie sunt corecte, atunci în timpul apropiat această porțiune a litoralului Mării Negre va deveni foarte atractivă pentru investitori. România se va transforma într-un exportator mare de resurse energetice. În plus, gazul românesc va fi mult mai ieftin decât cel al furnizorilor actuali. Meredith consideră că gazul ieftin va diminua substanțial pozițiile Rusiei și Azerbaidjanului care în prezent sunt principalii furnizori în țările Europei Centrale și de Est.

În unele din aceste țări Rusia are o poziție monopolistă, iar cota ei în importul european constituie cca o treime. Recent, UE a declarat că va demara procedurile juridice antimonopoliste contra gigantului rus „Gazprom„. În plus, UE caută soluțiile de diversificare a livrărilor de gaze naturale din SUA și alte zone.

Asta fiind situația, iată că România devine un jucător important pe piața energetică europeană. Întrebarea logică care se impune este – ce facem noi în aceste condiții? Ați ghicit – dormim, ca de obicei! Deocamdată, avem gazoductul Iași-Ungheni din care am făcut foarte mult PR și mai puțin am folosit această oportunitate oferită la modul practic. Unde mai pui că nu prea ne grăbim să-l prelungim până la Chișinău. Pentru că, în mod normal, imediat după aducerea gazului românesc la Ungheni, trebuia continuată construcția gazoductului spre capitală. Dar asta în condițiile când conducerea noastră ar fi știut să privească dincolo de tăiatul panglicii, avea capacitatea de planificare, de negociere pentru a obține finanțarea necesară, de organizare elementară, la urma urmei.

Acum, când istoria de succes e oarecum în trecut, europenii nu mai au nici acea deschidere, nici acea încredere în R. Moldova, finanțările externe se vor reduce la sigur. Nu putem conta nici pe bugetul nostru actual, care este unul auster, după ce guvernarea a făcut tot ce a vrut cu economia țării. De aceea, când va fi realizat acest proiect de importanță strategică nu se știe. Încă n-avem nici studiul de fezabilitate, ni se promite demararea lucrărilor în 2016 și finalizarea în 2018. Da, și mai avem nevoie de 110 milioane de euro. Adică, vreo 2 miliarde de lei.

După tot ce s-a întâmplat în sistemul bancar, e o sumă de nimic, nu-i așa?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md