07:58:28 08.05.2024
Stiri

Micuța violată, din nou în pericol? Ce spune mama acesteia

Reportaj 29.04.2016 08:45 Vizualizări4457 Autor: Galina Munteanu
Micuța violată, din nou în pericol? Ce spune mama acesteia
Maria, mama fetiței reîntoarsă, prin decizie de judecată, în familie


Iresponsabilitate // Fetița care a fost violată acum doi ani la Căușeni și lăsată să zacă până dimineață în frig, a ajuns din nou în familia biologică

Fetița de patru ani, care acum doi ani a fost violată în mod pervers și cu sălbăticie de către fiul concubinului bunicii, după care lăsată să zacă până dimineață în frig, dezbrăcată și inconștientă, a ajuns din nou în familia biologică.

În timp ce societatea civilă se revoltă și este de părere că aceasta trebuie să se afle departe de familia din a cărei vină a suportat chinuri groaznice, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis că cel mai favorabil mediu pentru micuță, dar și pentru sora ei mai mică, este familia.

„Am fost martoră a acestui caz. Am văzut cum această fetiță stătea în spital cu intestinul scos prin burtică și în ce stare era. Cum poate să se spună că această mamă nu are direct responsabilitate? Mama poartă toată vina în acest caz. Cum să dai acest copil din nou în această familie? Îmi plânge inima de milă. Ce crimă trebuie să se mai producă pentru ca să fie pedepsită așa mamă?”, se întreabă revoltată Zinaida Popa, martor la chinurile prin care a trecut copila în spital, unde a fost internată timp de opt luni după viol.

Mai multe operații și luni de tratament

Incidentul groaznic a avut loc în toamna anului 2014, în orașul Căușeni, unde copila stătea cu bunica ei. Acea noapte de coșmar nu a fost prima în care micuța de doi ani a stat fără supraveghere. Mama acesteia, dar și bunica, duceau un mod de viață inadecvat, consumând alcool și chefuind cu amicii de pahar, spunea atunci procurorul de Căușeni.

Înainte cu o lună de incident, mama acesteia se mutase la Chișinău și nu prea își vizita copilul „uitat” la Căușeni. Nici după tragedie, când a fost adusă de urgență la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău, nu și-a făcut mari griji să o viziteze și să-i fie alături. A preferat să-și caute de treabă până medicii își vor face datoria.

Cea care îi luase atunci rolul de mamă a fost o asistentă socială care stătea în salon non-stop și îngrijea de micuță.

În grija străinilor

Copila a supraviețuit ca prin minune și au urmat luni grele de spitalizare și de durere infernală. A suportat operații complicate unde intestinul gros i-a fost scos prin burtică afară ca să se cicatrizeze orificiul anal, apoi peste o perioadă a fost pus la loc. În tot acest răstimp, a fost ajutată mai mult de către străini. „Eu m-am dus, dar nu îmi dădeau voie să intru la ea”, își justifică absența mama.

După ce a ieșit din spital, micuța și sora ei mai mică au ajuns la un centru de plasament, unde au stat aproape doi ani. La începutul lunii martie curent, cele două au fost plasate într-o familie de asistenți parentali de care se atașaseră. „A fost foarte bine. Mergea la grădiniță. Un copil bravo. Nu bănuiește prin ce a trecut, era micuță atunci. Își cunoștea mama, pentru că aceasta a mai fost la ea când stătea la centrul de plasament”, susține asistenta care a avut grijă de copilă.

Nu au stat aici mult, pentru că, recent, Curtea Supremă de Justiție a decis că micuța trebuie să se reîntoarcă în familie, deși primele instanțe o decăzuseră pe mamă din drepturile părintești.

„Am făcut tot ce ne-a stat în puteri pentru ca această mamă să fie decăzută din drepturile părintești. Am mers în instanță, am prezentat probe concludente, iar în vara anului 2015 completul de judecată de la Căușeni l-a condamnat pe violator la detenție pe viață. Ulterior, cazul a fost preluat de instanțele de la Chișinău. Eu și azi cred că această persoană nu dispune de capacități să îngrijească acești copii. E mare frica să nu avem o recidivă a acestui caz”, ne-a spus procurorul raionului Căușeni, Ion Oboroceanu.

Decizia instanței supreme este una irevocabilă și definitivă, iar acum o săptămână, micuțele au fost luate de familia biologică, fapt ce a scandalizat opinia publică.

Petiție în susținerea fetiței

Pentru a susține micuța și a o feri de pericole, imediat după decizia instanței, un grup de inițiativă a lansat o petiție online, prin care cere reevaluarea dosarului și anularea deciziei de a da copiii în îngrijirea acestei mame, unde s-ar afla într-un pericol permanent. Până acum, peste 14 mii de persoane au semnat această petiție.

„În orice țară civilizată, această „pseudomamă” ar fi fost condamnată pentru neglijență față de copiii minori, care pune în pericol viața acestora, dar în R. Moldova ea e liberă și, culmea, i se mai întorc copiii. Vă întrebați de ce are nevoie de acești bieți copii? Nici noi nu știm răspunsul. Presupunem că pentru a obține ajutoare sociale ca să poată menține viața depravată cu concubini de tot soiul, potențiali violatori ai acestor biete copile”, precizează autorii petiției.

Litera legii

Pe de altă parte, avocații, deși îi dau dreptate opiniei publice, spun că există legea care arată cum trebuie de procedat în asemenea cazuri.

„Opinia mea e că, totuși, poate nu trebuia ca această copilă să revină în această familie, din moment ce o mamă a avut o neglijență față de copilul ei și această neglijență a dus la consecințe atât de grave, la un abuz sexual. Da, noi cunoaștem cazuri când au fost decăzuți din drepturile părintești și părinți care au comis abateri și mai mici, dar în acest caz nu a fost demonstrată legătura între acest abuz sexual și mama copilului. A fost o neglijare, pentru aceasta mama a fost sancționată administrativ. Din punct de vedere procedural, această hotărâre definitivă și irevocabilă poate fi atacată cu cerere de revizuire din partea participanților la proces – mama și Direcția protecția drepturilor copiilor, dar pentru asta trebuie să fie întrunite anumite condiții. Dacă devin cunoscute niște circumstanțe care nu erau cunoscute la momentul examinării dosarului”, susține avocatul „CCF-Moldova”, Octavian Vârlan.

„Ce a fost nu se va mai repeta”

Ziarul NAȚIONAL a găsit fetițele acasă, alături de bunica, mama și concubinul acesteia. Se pregăteau să meargă la somnul de zi. Timidă, nu prea vorbăreață și retrasă, copila s-a ferit să vorbească cu noi. Ne-a privit îndelung, nu a scos un cuvânt, după care a zbughit-o în odaie.

„E bucuroasă, acum nu vrea să vă spună, dar îi place acasă. Chiar și atunci când nu vrea să mănânce, eu îi spun că te duc înapoi la tanti aceea și ea repede mănâncă”, sare cu vorba mama copilei.

„Ce a fost nu se va mai repeta. Îmi pare rău că așa s-a întâmplat, dar mă bucur că le am din nou alături. O să fie bine. Le voi înscrie la grădiniță și o să am mare grijă pe viitor de ele”, ne dă asigurări mama acesteia, însărcinată acum cu al treilea copil.

„Cuib de chefuri și desfrâu”

Vecinii din Chișinău ai acestei familii nu prea au cuvinte de laudă la adresa ei. „Cuib de chefuri și desfrâu. Ce să vadă aceste copile în familie? Bunica are un concubin și mereu este în stare de ebrietate, fumează, vorbesc cuvinte necenzurate. Maică-sa e la fel. Mereu o văd cu diferiți bărbați. E desfrâu în acel apartament”, ne-a spus o vecină care ne-a rugat să nu-i dăm numele pentru a evita un scandal.

„Toată noaptea și toată ziua numai certuri și beții. Nu o dată ne-am plâns pentru asta și la poliție. Cu bărbații care sunt aici trăiesc în concubinaj. Nu știu dacă e bine ca și copiii să se afle în această familie. Au promis că se corectează. Vedem, deși nu prea cred, pentru că, chiar și după ce au adus copilele acasă, strigau la acestea de răsuna blocul. Până nu am bătut la ușă și i-am spus bunicii să se liniștească și să nu strige așa tare la copii, pentru că mai trăiesc aici oameni, nu s-a liniștit”, susține o altă vecină.

„Tragedie” ar fi să rămână în această familie

La rândul lor, psihologii susțin că, în condițiile în care modul de viață al acestei familii este amoral, micuțele nu au ce căuta în această familie. Mai mult, experiența trăită până acum o va marca pentru toată viața pe micuță.

„Fetița care a fost supusă violenței sexuale va avea consecințe psihologice tardive - emoționale, comportamentale, sociale și fizice. Este foarte important mediul în care va crește fetița. Ca să diminuăm efectul acestor consecințe, copila are nevoie de un mediu prielnic de dezvoltare psiho-emoțională. Un anturaj unde va fi înconjurată de iubire, grijă, liniște, înțelegere. Dacă copilul va crește într-un mediu nociv, atunci nu vom putea vorbi despre o recuperare și fetița va fi încontinuu retraumatizată, fapt ce va afecta grav personalitatea fetiței”, susține psihologul și autorul petiției online, Cezara Dilevschi.

Monitorizați de autorități

Responsabili de la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului susțin că vor lua „la ochi” această familie și o vor monitoriza.

„Ne-am deplasat chiar în prima zi la domiciliul lor. Locuiesc într-un apartament cu două odăi, modest. Într-o cameră stă bunica cu concubinul, în cealaltă – mama cu micuțele și concubinul. Vom face tot posibilul ca acești copii să fie înscriși la grădiniță, să îi ajutăm, să o susținem material, chiar și privind plata pentru grădiniță. Vom încerca să implicăm și niște ONG-uri care i-ar putea acorda careva ajutor material, consiliere psihologică, tot suportul de care au nevoie. Vom vedea ce necesități au. Atât mama, cât și bunica și-au oferit disponibilitatea să conlucreze cu noi”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL șefa Direcției municipale pentru protecția copilului din sectorul Ciocana al capitalei, Maria Gribincea.

Nu este temei pentru revizuirea deciziei instanței

Cu ochii pe familia fetițelor va fi și avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului.

„Este decizia instanței de judecată care a decis ca fetițele să fie plasate în grija mamei. Nu putem contesta fără temei, mai ales că avem deja și un caz asemănător pierdut la CEDO, care spune că trebuie de acordat o șansă acestor mame. Putem cere o revizuire doar în cazul în care avem probe concrete. Acum se acordă o perioadă de grație, o șansă ca familia să se reabiliteze, va fi monitorizată, iar dacă nu dă dovadă de responsabilitate, se va iniția procedura de revizuire. Avem susținerea Ministerului Justiției și a altor instituții din subordinea acestuia. Deocamdată, rămân pe post de monitorizare”, ne-a spus Maia Bănărescu.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md