10:27:43 27.04.2024
Stiri

Verdictul Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa: Alegerile locale generale din toamna trecută au fost „bine administrate”. Instituția CE recomandă eliminarea interdicțiilor pentru viitorii primari legate de vârstă și educație

Actualitate 28.03.2024 15:24 Vizualizări971 Autor: Ziarul National
Verdictul Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa: Alegerile locale generale din toamna trecută au fost „bine administrate”. Instituția CE recomandă eliminarea interdicțiilor pentru viitorii primari legate de vârstă și educație
Poză simbol


Congresul Autorităților Locale şi Regionale din Europa (CALRE) al Consiliului Europei (CE) a stabilit că alegerile locale din Republica Moldova, desfășurate pe 5 noiembrie 2023, au fost „bine administrate”. Verdictul se regăsește într-o recomandare adoptată pe 27 martie 2024 în cadrul ședinței Congresului, bazat pe un raport al lui Vladimir Prebilic (Slovenia, SOC/G/PD).

CALRE a apreciat activitatea Comisiei Electorale Centrale, instituție „bine pregătită”, remarcând faptul că ziua alegerilor a fost „în general calmă și transparentă, în ciuda unor probleme minore de procedură”.

„Utilizarea dispozitivelor de identificare a alegătorilor și a camerelor video, precum și prezența mare a observatorilor au contribuit la transparența și încrederea în proces”, cităm din document.

Raportul mai punctează că delegația Congresului, care a vizitat aproximativ 115 secții de votare în ziua alegerilor locale, a evaluat pozitiv revizuirea Codului Electoral în anul 2022, constatând că multe dintre recomandările CALRE, inclusiv în ceea ce privește cotele de gen, cerințele pentru candidați independenți, finanțarea partidelor și a campaniei, au fost abordate în noul Cod.

Congresul a salutat, de asemenea, supravegherea sporită a Comisiei Electorale Centrale asupra finanțării campaniei și a partidelor și eforturile substanțiale ale administrației electorale de a investiga în mod proactiv acuzațiile de corupție. În același timp, remarcând numeroase și credibile rapoarte de corupție a alegătorilor și candidaților primite de delegație, Congresul a cerut autorităților R. Moldova să consolideze capacitățile administrației și să sporească gradul de conștientizare a alegătorilor cu privire la activitățile interzise.

De asemenea, Congresul a cerut mai multe eforturi pentru soluționarea disputelor electorale, menționând că deciziile contradictorii legate de dreptul de a candida la alegeri au creat incertitudine juridică și au avut un impact negativ asupra procesului electoral.

„Considerăm că stabilitatea cadrului electoral este primordială pentru a asigura încrederea în imparțialitatea procesului. Am regretat că unele decizii nu au fost luate suficient de devreme și uneori fără consultări necesare, dezbateri sau justificare clară”, a arătat raportorul Prebilic.

Instituția Consiliului Europei a recomandat măsuri pentru a soluționa problema privind reprezentarea scăzută a femeilor și cea privind accesibilitatea secțiilor de votare.

„În plus, recomandăm eliminarea cerințelor de vârstă și educație pentru a deveni primar”, a conchis Vladimir Prebilic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md