17:27:09 28.04.2024
Stiri

UTIL // De ce e bine să mâncăm GUTUI

Știri 15.10.2015 10:22 Vizualizări1791 Autor: Ziarul National


UTIL // De ce e bine să mâncăm GUTUI sursa: csid.ro

Sau gutui cu puf ca de pui. Simţim mai uşor intrarea în anotimpul rece când în casă pluteşte aroma de gutui coapte. Căci da, în luna octombrie vedetele sunt aceste fructe dulci-acrişoare, pline de vitamine.

V-am pregătit informaţii preţioase şi reţete numai bune de pus în practică.

Despre gutui numai de bine. Studii noi şi diverse arată că sunt de folos atunci când vrem să scădem în greutate, atunci când avem probleme cu digestia, cu nivelul colesterolului crescut, îmbunătăţesc rezistenţa sistemului imunitar. De asemenea, se pare că au efect antiinflamator, îmbunătăţesc calitatea pielii, scad presiunea arterială, previn reacţiile alergice şi stimulează sistemul cardiovascular.

Se pare că în Antichitate, unele popoare confundau gutuile cu merele. Legendă sau nu, se spune că Afrodita a ieşit din spuma mării cu un coş de gutui, iar acum grecii oferă la nuntă gutui.

Mare atenţie, pentru a ne folosi de beneficiile nutriţionale ale gutuilor, nu trebuie să le curăţaţi de coajă. Aceasta conţine nutrienţi benefici.

Acest fruct galben este o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier şi fibre dietetice (pentru dietă). De asemenea, gutuia este bogată în compuşi organici precum catehină, epicatehină şi alţi variaţi fitotonutrienţi, care contribuie cu toţii la beneficiile pentru sănătate ale gutuii.

Dacă nu aţi respectat regulile de bună purtare la plajă şi aţi făcut băi de soare, atunci trebuie să abuzaţi de gutui proaspete. Au abilitatea de a ajuta la refacerea pielii după expunere la UV. Noi sperăm însă că aţi avut grijă de sănătatea pielii şi că veţi consuma gutui pentru a menţine tinereţea – au efect antirid. Chiar şi persoanele care au probleme cu bolile intestinale, de tipul diverticulei, trebuie să consume gutui pentru a ameliora simptomele.

Foarte important, cei care au variaţii de tensiune arterială trebuie să se aboneze la gutui, deoarece ajută la stabilizarea presiunii sângelui. De la acest fruct totul sunt folositori, chiar şi sâmburii atunci când vrem să facem peltea. Însă, dacă obişnuiaţi să îi consumaţi, trebuie să ştiţi că aceştia conţin urme de acid cianhidric (un tip de cianură), la fel ca şi migdalele amare. Deci, nu este recomandată ingestia mai multor seminţe.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
01.10.2016 10:30 1723 De ce e bine să mâncăm gutui

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md