Grupul „Popularilor Europeni”, în frunte cu Leancă, partea a COALIȚIEI de guvernare. Ce se întâmplă cu PL
Fostul premier Iurie Leancă a recunoscut că Grupul „Popularilor Europeni” din Parlament este parte a coaliției de guvernare, iar acest lucru a devenit clar după ce, vinerea trecută, s-a votat pentru sistemul uninominal, iar peste jumătate de oră - pentru sistemul mixt, propus de Igor Dodon.
„E logic că facem parte din actuala majoritate parlamentară. Noi vom susține toate proiectele menite să îmbunătățească viața oamenilor și pentru avansarea în procesul de integrare europeană. Coaliție e atunci când discuți proiectele înaintate de ei și încerci să le promovezi pe ale tale”, a declarat Leancă în cadrul unei emisiuni televizate de la RTR Moldova.
În același context, Leancă a mai adăugat că Grupul „Popularilor Europeni” nu-și propune, deocamdată, să-i substituie pe reprezentanții Partidului Liberal de la guvernare. Totodată, Leancă spune că până acum nu a înțeles care e rolul PL în actuala coaliție.
„Sincer, pentru mine nu este clar rolul PL în coaliție. Ei trebuie să decidă mai întâi care e rolul lor. Dacă Mihai Ghimpu nu știe, atunci eu cu atât mai mult. Noi nu pretindem la locul lor. Noi avem rolul nostru, obiectivele noastre și cred că așa vom fi de folos societății”, a precizat sursa citată.
Iurie Leancă a mai lăsat să se înțeleagă că ar accepta funcția de ministru de Externe după reformarea Guvernului. „Noi nu am vorbit încă despre asta (despre funcția de ministru n.r.). Și asta pentru că urmează reforma Guvernului. Încă nu am discutat cu colegii din PD despre viziunile lor privind această reformă, câte ministere și agenții vor fi etc. După ce vom înțelege toate aceste detalii, atunci vom vorbi și despre funcția de ministru”, a subliniat fostul premier.
De asemenea, Iurie Leancă a recunoscut că poate fi vorba de un oarecare paradox, mai ales dacă analizăm faptul că Grupul „Popularilor Europeni” a votat vinerea trecută pentru sistemul uninominal, iar peste 30 de minute - pentru sistemul mixt. „Pentru noi a fost clar că, în anumite circumstanțe, democrații și fără noi pot avea voturile pentru sistemul uninominal. Nu toți cei care au votat împotrivă erau împotrivă. Mai erau unele elemente interesante. Noi în discuțiile cu cei din PD am ajuns la un compromis că votăm pentru uninominal, dar știam că imediat că vom vota pentru sistemul mixt. Pentru noi a fost esențial să ajungem la sistemul mixt”, a fost explicația întortocheată a liderului PPEM.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi