12:38:26 27.04.2024
Stiri

Șefa Procuraturii Anticorupție deschide parantezele despre DOSARELE de rezonanță, în care sunt cercetați Plahotniuc, Dodon sau Platon. Unii SOLI ai fugarilor au bătut la ușa Veronicăi Dragalin. Când ar urma să ajungă aceștia la PUȘCĂRIE

Actualitate 30.01.2024 11:14 Vizualizări1949 Autor: Ziarul National
Șefa Procuraturii Anticorupție deschide parantezele despre DOSARELE de rezonanță, în care sunt cercetați Plahotniuc, Dodon sau Platon. Unii SOLI ai fugarilor au bătut la ușa Veronicăi Dragalin. Când ar urma să ajungă aceștia la PUȘCĂRIE Captură


Vlad Plahotniuc nu este anunțat în căutare prin intermediul Interpol, de la Veaceslav Platon și Vlad Filat nu a fost întors statului niciun ban furat, iar finalitatea în dosarele deschise pe numele lui Igor Dodon este incertă.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a dat asigurări, luni-seară, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv, că procurorii pe care îi are în subordine și-au făcut bine treaba, iar soarta dosarelor de rezonanță depinde acum de instanța de judecată.

Deși este principalul figurant în frauda bancară și se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Canadei, Elveției și tuturor țărilor din Uniunea Europeană, Vlad Plahotniuc nu este anunțat în căutare prin intermediul Interpol, a recunoscut Dragalin. Comisia responsabilă de verificarea dosarelor a respins demersurile autorităților din R. Moldova, fără a oferi vreo explicație.

„El este anunțat în căutare de autoritățile R. Moldova. Oficial, noi nu știm unde se află Vladimir Plahotniuc. Dar neoficial știm că se află în Ciprul de Nord. De ce nu este anunțat în căutare prin Interpol? E mai complicat de explicat cum lucrează Interpol. Exista acolo o comisie care verifică dosarele pentru anunțarea în căutare… Am primit răspunsul că Vladimir Plahotniuc nu va fi anunțat în căutare. Nu am primit nicio explicație concretă”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție la Pro Tv.

Totuși, Dragalin a lăsat să se înțeleagă că organele de drept sunt în căutarea unor soluții, pentru ca Plahotniuc să fie adus în R. Moldova: „Nu pot oferi mai multe detalii, nu vreau ca fugarii noștri să fie la curent cu ceea ce facem noi”.

Comentând recenta decizie judiciară de a conexa, la cererea avocaților, dosarul ce-l vizează pe ex-deputatul Vladimir Plahotniuc la un dosar mai mare care vizează frauda bancară, Dragalin a spus că este o decizie greșită, care va fi contestată de către procurori. Potrivit ei, comasarea celor două cauze nu are niciun temei, fiind vorba despre episoade complet diferite, iar prin această decizie s-ar încerca tergiversarea dosarului.

Cu referire la Igor Dodon, șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că procurorii au trimis în judecată trei dosare, inclusiv cel numit „kuliok”, în care fostul președinte este învinuit corupere pasivă și acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către o grupare criminală.

„Au avut loc mai multe ședințe, suntem la faza de cercetare a probelor. Până acum au fost audiați doi martori, dar în total sunt opt sau zece martori. A fost analizată înregistrarea în care apare Igor Dodon (în care primește punga neagră n.r.). Avocații lui Dodon au venit cu o listă de 100 de martori… Vom vedea ce vor face judecătorii. Mai este un dosar trimis în judecată. E vorba de dosarul „Energocom” (lui Dodon i se incriminează în 2008 - 2009 a semnat avizul la un contract de procurare a energiei electrice, iar statului i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore n.r.). Dosarul privind trădarea de patrie se află la faza de urmărire penală. Acolo sunt mai multe capete de acuzare aflate la faza de urmărire penală. Procurorii acumulează probe privind trădarea de patrie și va decide dacă va trimite sau nu în judecată acest dosar. Dar din câte știu au fost acumulate probe pe acest capăt de acuzare”, a adăugat Dragalin.

Sursa citată nu cunoaște când va fi o finalitate în dosarele pe numele lui Dodon. „Până acum ne-am concentrat să trimitem în judecată persoanele care se află fizic în R. Moldova pentru a trece cât mai repede la cercetarea probelor. Nu vă spune când va fi o finalitate. Nu ne putem expune dacă sunt sau nu suficiente probe. Doar după finalizarea urmăririi penale se va decide dacă dosarul este trimis în judecată. E prematur să mă expun. Când ar putea să se pronunțe instanța? Nu pot să vă spun, pentru ca depinde dacă va fi acceptată lista martorilor apărării (peste 100 de martori ai lui Dodon n.r.)”, a punctat Dragalin.

Șefa PA a pomenit și despre Veaceslav Platon, un alt figurant în furtul miliardului, care a fost eliberat de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

„Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare și obligat să plătească un prejudiciu de 869 de milioane de lei. În acel dosar existau sechestre, care puteau acoperi acea sumă. Deja începuse procedura de confiscare. Dar, odată cu revizuirea dosarului și renunțarea la învinuire din partea fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, nu a putut fi confiscată această sumă. Acest dosar este cumva în aer. Decizia de renunțare la învinuire a fost contestată de Ministerul Finanțelor, care e parte în proces. Acum e pe rol la Curtea de Apel”, a spus Veronica Dragalin.

Niciun prejudiciu din fraudă nu ar fi fost încasat nici de la Vlad Filat, a spus Dragalin.

„Acolo s-au întâmplat foarte multe lucruri dubioase. Noi avem pornite și dosare penale în acest sens. E vorba de modul în care au fost aplicate sechestrele prin proceduri civile, divorț de soție… Aceste acțiuni au fost puse la cale pentru ca să nu fie plătiți acești bani pe care el îi datorează statului. Noi investigam aceste aspecte. Dacă nu greșesc, faptele investigate includ și acțiunile executorului judecătoresc”, a precizat ea.

Șefa procuraturii Anticorupție a dat asigurări că organele de drept depun eforturi să identifice cât mai multe bunuri care aparțin persoanelor vizate în frauda bancară. Valoarea bunurilor din străinătate pe care a fost aplicat sechestru se ridică la 80 de milioane de dolari.

„Dacă identificăm bunurile, atunci le putem îngheța, pentru ca ulterior să recuperăm cât mai mulți bani. În 2022-2023, am reușit să punem sechestre pe bunuri foarte scumpe. Acum e important să avansăm pe dosarele care sunt în judecată. De aceste dosare sunt legați bani reali, care pot fi întorși în R. Moldova. Nu pot să spun o cifră în ceea ce privește banii recuperați până acum. Rolul procuraturii este să se ajungă la o condamnare definitivă, cu un prejudiciu inclus în sentință. Dar mai departe obligația de a recupera banii îi revine executorului judecătoresc”, a punctat sursa citată.

În cadrul aceleiași emisiuni, Veronica Dragalin a menționat că unii soli ai fugarilor au ajuns la ea în audiență. „Posibil că au ajuns. Eu primesc mesaje prin intermediul unor persoane, care vor să-mi povestească un lucru sau altul... Eu nu exclud că unele persoane pe care le-am primit în audiență au încercat să promoveze interesele unui fugar sau altul. Bine, nimeni nu a spus că a venit la mine în audiență din partea cuiva anume. Dar când examinezi discuțiile, persoanele respective, atunci nu exclud că s-a încercat și așa ceva”, a conchis Dragalin.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md