11:03:59 17.05.2024
Stiri

Trei sate din Căușeni au, după 20 de ani, APĂ potabilă

Social 20.03.2014 14:54 Vizualizări1926 Autor: Tatiana Scutaru


Trei sate din Căușeni au, după 20 de ani, APĂ potabilă Sursa: gazetadesud.md
Foto simbol

Peste 700 de familii din satele Hagimus, Talmaza și Cioburciu din raionul Căușeni au primit acces la surse sigure de apă. În aceste sate au fost inaugurate astăzi sistemele de aprovizionare cu apă, care au fost construite cu suportul Uniunii Europene și PNUD.

Locuitorii din cele trei sate nu au avut apă în ultimii 20 de ani. Statisticile arată că majoritatea bolilor și deceselor de aici sunt cauzate de lipsa apei sau de calitatea ei. „Oamenii vor avea o altă calitate a vieții, net superioară. Nu vor mai aduce apă de la fântână, nu vor mai risca să se îmbolnăvească de la consumul apei necalitative și vor trăi mai ușor”, a declarat premierul Iurie Leancă, prezent la eveniment.

Prin programul UE-PNUD, în cele trei localități au fost construiți sau reconstruiți peste 21 km de apeduct. De asemenea, a fost forată o sondă arteziană și reabilitate alte două. Investiția totală depășește suma de 326,4 mii de euro.

„Accesul egal la apa potabilă este un drept fundamental al fiecăruia. Vom sprijini în continuare dezvoltarea comunităţilor rurale pe ambele maluri ale râului Nistru şi vom asigura accesul tuturor la serviciile de bază. UE şi-a asumat angajamentul de a oferi oportunităţi concrete de pe urma relaţiilor de colaborare UE-Moldova, prin asigurarea accesului larg la servicii publice”, a menţionat și Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit celui de-al treilea raport național privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), în 2012 circa 68,9 la sută din populaţia urbană şi doar 22,7 la sută din cea rurală a beneficiat de servicii de alimentare cu apă. În acelaşi timp, 50 la sută din populaţia Republicii Moldova consumă apă necalitativă. Acelaşi raport arată că apa potabilă de calitate proastă cauzează până la 15-20 la sută dintre îmbolnăvirile diareice acute şi hepatită de tip A, precum și 25 la sută dintre maladiile gastrointestinale. Iar anemiile şi malformaţiile congenitale sunt condiţionate în mare parte de conţinutul ridicat de nitraţi din apa de băut.

Menționăm că programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” îşi propune să sporească încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi îmbunătățească nivelul de trai. Programul este implementat în perioada 2012-2015 și are un buget total de 10,6 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană (9,5 milioane de euro) și PNUD (1,1 milioane de euro).



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md