20:25:33 28.04.2024
Stiri

SONDAJ // Mită de peste un MILIARD de lei în R. Moldova. Medicina, Justiția și Educația – cele mai corupte domenii

Anticorupție 17.12.2014 10:56 Vizualizări3013 Autor: Galina Munteanu
SONDAJ // Mită de peste un MILIARD de lei în R. Moldova. Medicina, Justiția și Educația – cele mai corupte domenii


Fenomenul corupției este mai larg răspândit în instituțiile medicale, instanțele de judecată, poliție, procuratură, vamă și instituțiile de învățământ. Aceasta au declarat respondenții cercetării sociologice „Corupția în R. Moldova: percepțiile proprii ale oamenilor de afaceri și gospodăriilor casnice”, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”.

Corupția rămâne a fi una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea. Respondenții, reprezentanți ai gospodăriilor casnice, o plasează pe locul trei, iar oamenii de afaceri o plasează pe locul cinci în lista problemelor pe care le întâmpină. Totodată, aceștia sunt de părere că fenomenul corupției a sporit în ultimele 12 luni.

Întrebați ce ramură a puterii de stat o consideră mai coruptă, cea mai mare parte a respondenților a evidențiat sistemul judecătoresc, urmat de Legislativ și Executiv.

Atât reprezentanții gospodăriilor casnice, cât și oamenii de afaceri consideră că banii sunt „instrumentul” principal de soluționare neoficială a problemelor în serviciul public.

Reprezentanții gospodăriilor casnice au plătit mai des mită în instituțiile de învățământ, la înregistrarea transportului și calificarea auto, procuratură și instituțiile medicale. Oamenii de afaceri au recurs la mită mai frecvent pentru a obține autorizații de construcții, în vamă, poliție și instanțele de judecată.

Mita medie plătită de reprezentanții gospodăriilor casnice variază în funcție de domeniu, cea mai mare fiind la Procuratură (2 790 de lei) și instanțele de judecată (2 120 de lei). Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanțele de judecată (8 809 de lei în medie), pentru a câștiga achiziții publice (7 000 de lei) și în birourile avocaților (4 075 de lei).

Mita totală estimată în gospodăriile casnice a constituit în anul curent aproximativ 900 de milioane de lei, mai mare cu 23 la sută față de anul 2012.

Oamenii de afaceri au plătit în anul trecut mită în valoare de 387 de milioane de lei.

Întrebați care ar trebui să fie salariul pentru un funcționar ca acesta să nu fie tentat să ia mită, respondenții au răspuns că peste două mii de dolari pentru un judecător și ministru și peste o mie de dolari pentru un șef de departament ori direcție. Un funcționar de rând, în opinia respondenților, ar trebui să aibă între 700 și o mie de dolari.

Printre cele mai eficiente căi de combatere a corupției, respondenții menționează aplicarea sancțiunilor persoanelor care iau și dau mită, promovarea în funcție după merit și transparentizarea activității instituțiilor publice.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eșantion de 1 106 persoane în vârstă de la 18 ani, în cazul gospodăriilor casnice și în 457 de unițăți de business, în perioada 13 septembrie - 25 noiembrie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md