08:31:52 25.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Rubarba – primul fruct din sezon

Reportaj 24.05.2015 11:56 Vizualizări6107 Autor: Ziarul National
Sfatul nutriționistului // Rubarba – primul fruct din sezon


Rubarba conține cantități mari de vitamina K, care susține sănătatea oaselor, precum și coagularea sângelui.

În popor îi mai spune „reveni”, provenind de la denumirea în limba rusă, și nu este exclus că rubarba a fost adusă în R. Moldova din țările nordice, precum Rusia, unde clima dură permite mai puține culturi, rubarba fiind apreciată pentru sezonalitatea sa timpurie.

O altă teorie presupune că rubarba a fost introdusă în Moldova de către turci, încă din timpul jugului otoman.

Rubarba crește în grădinile oamenilor și a grădinarilor amatori, pe la „fazende”, iar acum primăvara și vara devreme o puteți găsi la piața țărănească.

Și dacă zăriți la tarabe steblele roze sau roșii de rubarbă, neapărat apropiați-vă de negustor, mai curând că va fi o bătrânică ageră, și întrebați cât mai multe despre această cultură neobișnuită.

Rubarba crește ca o buruiană, însă nu este plantă sălbatică, ea trebuie sădită din rădăcini/rizomi. Este o plantă perenă, adică odată stabilită în grădină, rubarba va răsări în fiecare primăvară devreme, frunzele plantei devenind tot mai mari, ca niște umbrele triunghiulare.

Se mănâncă doar steblele frunzei. Atenție! Frunzele de rubarbă conțin toxine, deci trebuie aruncate la compost.

Steblele sunt de culoare verde-rozachie și cu cât mai la umbră crește planta, pe sub pomi frunzoși, cu cât mai întuneric este spațiul, cu atât mai roșii și mai atrăgătoare vor fi steblele.

În Marea Britanie, rubarba este considerată fruct național, iar în județul Yorkshire de la nord, rubarba este cultivată ca și ciupercile, în subsoluri întunecate și sub capace speciale, ca să nu pătrundă lumina. Atunci, steblele devin de culoarea rubinie, extraordinar de fascinantă. Iar recoltarea se face la lumina lumânărilor.

Se consumă rubarbă ca pe un fruct – în compoturi, chiselițe, deserturi fierbinți și chiar înghețate. Multe gospodine pregătesc magiun de rubarbă, care se păstrează foarte bine în borcănașe. O specialitate a casei poate fi șampania din rubarbă.

Rubarba este acră la gust, chiar foarte acră, ca lămâia sau ca zarzărele verzi. Din acest motiv, rubarba se consumă cu zahăr, miere sau siropuri, după gust.

Poate că nu vă surprinde prea tare această cultură, însă în sezonul de primăvară, când fructe autohtone sunt foarte puține (repet – autohtone, și nu de import), rubarba vine cu un gust proaspăt, aromă de fructe și ticsită cu vitamine necesare în primăvară.

Descoperiți această plantă, fie că o cultivați în grădină, fie că o cumpărați și o consumați în deserturi. Îmbogățiți meniul familiei dumneavoastră cu ceva nou și delicios!



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md