14:10:40 28.03.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Masa de sărbătoare – lumină în casele și sufletele noastre

Reportaj 01.05.2016 12:11 Vizualizări2670 Autor: Tamara Șchiopu


Sfatul nutriționistului // Masa de sărbătoare – lumină în casele și sufletele noastre sursa: google.ro

Consumul abundent de grăsimi poate provoca indigestie

Masa de Paști este cea mai luminoasă și mai bogată masă a anului la moldoveni. Pe bună dreptate, este legată de cea mai mare sărbătoare în case, iar gospodinele încearcă să pregătească cele mai delicioase bucate.

Nu vor lipsi de pe masă ouăle încondeiate, mielul, pasca cu brânză de vaci și cozonacul. Acestea sunt bucatele tradiționale de Paști. Ele de fapt oferă o gamă largă de nutrienți – de la grăsimi, la carbohidrați, proteine și glucide. Iar pe lângă acestea, salatele proaspete de verdețuri vor servi și un aport de vitamine și fibre vegetale pentru o digestie adecvată.

Dacă ați postit sau nu, sfatul nutriționistului pentru această zi este să consumați produsele moderat, cu măsură, și să consumați suficientă apă.

Ideea că trecerea bruscă de la post negru la mâncare copioasă poate dăuna sănătății nu este totalmente demonstrată. Or, răul, intoxicațiile sau îmbolnăvirile alimentare cu consecințe nefaste pot interveni pe motive bine cunoscute, care se referă nu doar la masa de Paști, ci la orice consum de alimente.

Aceste motive sunt:

  • Consumul de produse alterate sau contaminate. Contaminarea mâncării cu bacterii periculoase sau corpuri externe, precum și alterarea produselor poate să se producă anume în bucătărie. Acolo unde produsele crude nu sunt separate de cele gata pentru consum. Unde se folosesc aceleași cuțite pentru carne crudă și pentru produse finisate, unde se folosește același fundișor pentru tăiat carne crudă și legume proaspete, unde produsele gata pentru consum nu sunt acoperite și păstrate la rece. Alterarea produselor se produce atunci când acestea sunt pregătite prea devreme și ținute mult timp la temperatura camerei.
  • Consumul exagerat de produse alimentare. Este tradițional de Paști să mergem în ospeție și să savurăm din bucatele oferite timp de câteva ore.
  • Consumul exagerat de alcool. Pe lângă vinul de casă, gospodarii deseori oferă la Paști și șampanie, și vodcă, și divinuri, și bere chiar. Este o greșeală să amestecați mai multe feluri de alcool în aceeași zi.
  • Aceste comportări și obiceiuri vă pot transforma o sărbătoare luminoasă în niște amintiri triste. Efectele pot crea tot felul de neplăceri, de la disconfort general, la indigestie sau chiar intoxicații și îmbolnăviri alimentare.

    Paștele este o zi frumoasă în familie, când toată lumea vrea să se bucure de sărbătoare. Ca să vă bucurați pe deplin, urmați niște sfaturi simple:

  • Nu consumați mâncarea în cantități exagerate.
  • Evitați produsele de risc înalt – salamurile, ouăle crude, lactatele nepasteurizate.
  • Consumați cât mai multă apă.
  • Nu amestecați diferite tipuri de alcool într-o singură zi.
  • Faceți plimbări active după o masă copioasă pentru a susține digestia.
  • Eu vă doresc o sărbătoare fericită împreună cu cei dragi, la o masă delicioasă și sănătoasă!


    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

    22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

    18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md