20:19:17 27.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Călătorii gastronomice – New York

Reportaj 28.02.2016 12:10 Vizualizări1825 Autor: Tamara Șchiopu
Sfatul nutriționistului // Călătorii gastronomice – New York


Produsele autohtone de sezon sunt mai proaspete, deci – mai nutritive.

Ori de câte ori călătoresc prin alte țări, mă strădui să ajung la o piață locală de fermieri. Fiind doar o zi la New York săptămâna trecută, iată că am ajuns în inima orașului, în Manhattan, unde era amenajată o piață pentru fermierii locali – the Greenmarket.

M-am convins încă o data că fermierul este fermier oriunde s-ar afla – cu produse proaspete, care mai cu noroi pe ele, care mai cu stricăciuni, care de forme ciudate și dimensiuni specifice regiunii. Iar cumpărătorul „verde” este și el același pretutindeni – caută produse direct de la fermă, dorește să cunoască producătorul în persoană și nu prea se târguiește la preț. Pentru că respectă munca producătorului și dorește să-l răsplătească pentru asta.

Piața Greenmarket din Manhattan, New York, este o piață mobilă. Adică nu este un loc permanent pentru comerț. În timpul săptămânii, teritoriul este o parte dintr-un parc verde, prin care trece toată lumea angajată în apropiere. Iar sâmbăta, de la 9 dimineața până la 6 seara, fermierii din regiune își parchează camioanele în spatele umbrelelor, pe care și le aduc ei singuri, și vând din ce au ei mai bun.

Torentul de cumpărători este continuu, datorită locației, care asigură un flux permanent de trecători, dar și datorită popularității evenimentului, având deja clientelă permanentă și fidelă.

Piața este administrată de un grup de voluntari, care și-au pus scopul să susțină producătorul local prin organizarea acestui loc de vânzări, dar și să susțină consumatorii locali, care, pe lângă produsele corporative din supermarket, își doresc să cumpere și produse proaspete de la fermă, direct de la producător.

Ca și orice piață modernă de fermieri, oferta include nu doar cele necesare pentru consum (pâine, lactate, carne, legume, fructe, sucuri), dar și câteva buticuri mici care pregătesc mâncare pe loc, câțiva meșteri artizani, muzicanți ambulanți și o vrăjitoare fascinantă care vinde hulubi confecționați din textile. Hulubii sunt într-atât de asemănători cu cei adevărați din parc, încât se amestecă unii cu alții, iar inscripția din jurul lor ne sfătuiește: „Nu hrăniți hulubii, ei șunt deja umpluți”.

Când am ajuns la Greenmarket cu gazda mea Aliona, înainte de toate, am băut câte un pahar de suc fierbinte din mere, oferit de un producător local, care pe lângă cele 7-8 soiuri de mere autohtone, mai vindea suc rece, suc fierbinte, plăcinte și checuri cu măr.

După care am început să descoperim împreună oferta locală de legume. Rădăcinoasele tip topinambur, rădăcină de țelină, ridiche de iarnă, daikon, morcov mov, napi, păstârnac, erau toate o revelație nouă pentru verișoara mea, care locuiește de mai mulți ani la New York, dar nu văzuse asemenea ciudățenii.

Cel mai mult m-a impresionat însă multitudinea de vlăstare verzi și micro-plante, care erau oferite de 7-8 producători diferiți, fiecare cultivând tot felul de semințe încolțite și vlăstari – de floarea-soarelui, lucernă, ridiche, ceapă, linte, fasole, năut. Care mai de care, vlăstarii verzi și semințele încolțite erau aranjate în cutii mari, din care cumpărătorii își luau cu lopățele speciale cantitatea dorită, le amestecau după plac, pe urmă le cântăreau și le achitau.

La un moment mi-am dat seama că trendul de „alimente vii” – crude și abia încolțite, ticsite cu enzime, proteine și energie – acest trend este accentuat atât în America și Europa, cât și în R. Moldova. Cu excepția că, America fiind țara ambalajelor voluminoase, și acești vlăstari la New York se vând la kilogram, într-o varietate de invidiat.

Toate produsele de la piață erau de sezon. Nu am văzut nicio roșie, castraveți, vinete sau dovlecei – astea fiind legume de vară chiar și într-o țară atât de dezvoltată precum sunt SUA. Natura e una pentru toți și are aceleași legități, iar omul în dorința sa de a consuma produse de sezon, susține atât natura, cât și producătorul local.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md