Se clatină scaunul președintelui Academiei de Științe a Moldovei
Un grup de juriști din R. Moldova au semnat un demers prin care cer conducerii R. Moldova să inițieze procedura de interpretare a unor norme din Codul cu privire la știință și inovare care, în opinia lor, lasă loc de ambiguități și îl favorizează pe actualul președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca.
Mai concret, semnatarii documentului sunt de părere că Gheorghe Duca nu are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat la conducerea acestei instituții, asta pentru că prevederile Codului adoptat în anul 2004 îi interzice acest lucru.
Mai mult, aceștia îl acuză pe Gheorghe Duca de administrare proastă a patrimoniului și mijloacelor financiare ale AȘM.
„De la intrarea în vigoare în 2004 a Codului cu privire la știință și inovare, adoptat la insistența actualului Președinte al Academiei, a fost afectat sistemul de cercetări științifice universitare, fiind monopolizat tot sistemul de cercetări științifice sub egida AȘM, pentru care statul alocă din an în an tot mai multe mijloace, dar rezultatele se lasă așteptate de zece ani. De rând cu ineficiența științifică, în ultima perioadă au fost făcute publice mai multe cazuri de abateri grave în procesul de administrare a patrimoniului și a mijloacelor financiare ale AȘM, toate acestea fiind legate de numerele președintelui Academiei sau de membrii familiei acestuia”, se precizează în demers.
Semnatarii demersului mai spun că la Academie se face spectacol, ceremonii solemne, ceea ce a transformat-o într-un panteon cvasi-științific, în cadrul căruia se acordă titluri științifice, se țin lecții academice destinate publicului larg, se desfășoară conferințe și workchop-uri internaționale, dar prea puțin suport real se acordă însăși cercetării științifice.
Anterior, în cadrul emisiunii „Alb și Negru” de la Unimedia, Gheroge Duca a spus că i-a fost foarte greu să conducă Academia și să ridice instituția la nivelul la care a ajuns astăzi. „Eu încă mă gândesc dacă să candidez sau nu. Proporția este de 50 la 50. Problemele cu care mă confrunt în societate, cu guvernarea, mă înclină să cred că poate e timpul să vină altcineva la conducerea instituției, dar pe de altă parte am început multe reforme și ar fi bine să le duc la bun sfârșit”, a declarat Gheorghe Duca.
Totodată, acesta a precizat că are mai multe oferte din străinătate, în cazul în care va renunța la funcție.
În cursa pentru fotoliul de președinte s-au înscris directorul Institutului de Fizică Aplicată Leonid Culiuc, cercetătorul principal al AŞM Valeriu Pasat, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Acreditare şi Atestare Valeriu Canţer şi actualul preşedinte al Academiei Gheorghe Duca.
Precizăm că noul conducător al Academiei de Științe a Moldovei va fi ales în luna mai a anului curent.
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani
OFICIAL // Peste două treimi din exporturile R. Moldova ajung pe piaţa UE, cele mai multe în România: ,,Un sprijin solid pentru economia națională"
FOTO // Nou bloc de studii, construit la singurul liceu cu predare în limba română de la Comrat, cu sprijinul României. Luminița Odobescu: „România investește în educație și infrastructură, obiectivul fiind sprijinirea cetățenilor R. Moldova”