01:29:42 22.05.2024
Stiri

TELEJUSTIȚIE // Războiul aliaților

Politică 24.10.2015 10:01 Vizualizări1200 Autor: Mariana Rață
TELEJUSTIȚIE // Războiul aliaților basarabia.md


În ultimele șapte zile, cetățenii din R. Moldova primesc, zilnic, porții dozate de interceptări telefonice, percheziții, arestări și multă justiție televizată

Arestul președintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, precedat de declarațiile liderului PLDM despre faptul că în spatele a ceea ce i se întâmplă s-ar afla controversatul Vlad Plahotniuc, a declanșat lupte intestine în cadrul coaliției de guvernare, dar și încercări, camuflate, de resetare a alianței, prin atragerea partidelor de stânga.

Cunoscutul portal american Bloomberg scrie că evenimentele care au loc în aceste zile la Chișinău aduc avantaje doar Kremlinului, care are șanse mari să își restabilească influența asupra R. Moldova. Iar premierul României, Victor Ponta, pune piciorul în prag și anunță că nu vom vedea niciun ban din împrumutul oferit de București, dacă la guvernare nu va rămâne coaliția proeuropeană.

Vă propunem să urmăriți filmul celor mai importante evenimente produse în ultimele șapte zile în R. Moldova:

Vineri, 16 octombrie

*
După ce au decis, joia trecută, ridicarea imunității deputatului Vlad Filat, lăsând nediscutate mai multe proiecte de pe ordinea de zi, parlamentarii nu s-au mai întrunit vineri în ședință.

*
Liberal-democrații au convocat Consiliul politic al partidului, unde au decis că rămân în AIE-3, dar au înaintat partenerilor de coaliție anumite condiții pentru a scoate R. Moldova din captivitate.

*
PD a emis un comunicat de presă în care pledează pentru păstrarea coaliției de la guvernare și se declară împotriva alegerilor anticipate.

*
Autodenunțul lui Ilan Șor, document confidențial, apare în presă.

*
Pe la amiază, procurorii care, după reținerea din ajun a lui Vlad Filat, au percheziționat domiciliul acestuia, sediul PLDM și casa părinților liderului liberal-democrat, au anunțat că au găsit probe relevante pentru anchetă.

*
Ulterior, Procuratura Generală (PG) a emis un comunicat de presă în care se precizează că a dispus verificarea acuzațiilor lui Vlad Filat despre delapidările de miliarde de la „Moldtelecom”, „Moldova-Gaz”, „Metalferos” și ANRE.

*
După-amiază, premierul Valeriu Streleț anunță că a transmis un demers șefului statului prin care a solicitat demisia directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru.

*
Președintele României, Klaus Iohannis, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care încurajează Guvernul și Parlamentul de la Chișinău să depășească dificultățile și să păstreze orientarea către valorile occidentale.

Sâmbătă, 17 octombrie

*
Procuratura Generală anunță, la prima oră, că va cere astăzi aplicarea măsurii de arest pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Filat.

*
În fața Judecătoriei Buiucani se adună mai mulți simpatizanți ai PLDM pentru a-l susține pe Vlad Filat, care însă a cerut ca judecătorul să dea verdictul în lipsa sa.

*
La insistența avocaților care afirmă că nu au avut timp pentru a face cunoștință cu materialele din dosar, judecătorul de instrucție amână examinarea demersului procurorilor pentru duminică dimineață.

*
Sâmbătă seara, Vlad Filat depune o plângere penală pe numele lui Ilan Șor în care îl acuză de declarații mincinoase împotriva sa, anexând mai multe probe în acest sens.

Duminică, 18 octombrie

*
În fața Judecătoriei Buiucani se adună câteva zeci de simpatizanți ai liderului PLDM, inclusiv miniștri și deputați.La distanță de câțiva metri, despărțiți de un cordon de polițiști, protestează alte câteva zeci de persoane care cer arestarea lui Filat. Contra-protestatarii, printre care au fost identificați membri ai partidului lui Renato Usatîi, dar și ai PD, sunt agresivi.

*
Clădirea judecătoriei, dar și curtea acesteia sunt împânzite de mascați de la CNA, „Fulger” și brigada cu destinații speciale „Pantera” a Departamentului Instituții Penitenciare. Potrivit procuroarei Adriana Bețișor, mascații au sarcina de a apăra judecătorul și învinuirea.

*
După opt ore de suspans, judecătorul de instrucție decide să îi aplice lui Vlad Filat măsura de arest pentru 30 de zile.

*
Avocatul Igor Popa anunță că va contesta la Curtea de Apel, iar apoi și la CEDO, măsura de arest în privința lui Filat.

*
Fostul ministru al Justiției din România, Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică seara, se declară îngrijorat de modul în care se face justiție la Chișinău în ultimele zile.

„Dacă reținerea lui Vlad Filat este un început al luptei anticorupție în R. Moldova, atunci după arestul lui Vlad Filat ar trebui să urmeze alte rețineri. Dacă nu, atunci aceasta ar fi proba unei singure răfuieli politico-oligarhice”, a precizat Predoiu.

Luni, 19 octombrie

*
Deputații PLDM depun o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului cu privire la ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat, dar și suspendarea deciziei de retragere a imunității liderului PLDM până la examinarea în fond a sesizării.

*
La CNA sunt invitați pentru a fi audiați, în calitate de martori, Ilan Șor și Tudor Balițchi, directorul Serviciului Vamal. În timp ce cei doi sunt audiați, procurorii susțin o conferință de presă în care oferă mai multe detalii despre cazul Filat, dar și despre „probele incontestabile” descoperite în timpul perchezițiilor. Procuroarea Adriana Bețișor susține că nu au fost găsiți bani, dar actele ridicate indică „persoane-cheie” și „nume de firme” care ar avea legătură cu devalizarea Băncii de Economii. Tot ea anunță că proprietățile lui Vlad Filat vor fi sechestrate.

*
La sediul CNA sunt aduse mașinile lui Vlad Filat, care, potrivit procurorilor reprezintă „probe în dosar”.

*
Președintele Nicolae Timofti se întâlnește, separat, cu grupurile parlamentare ale PLDM, PD și PL și le solicită să găsească consensul necesar menținerii coaliției proeuropene.

*
Cunoscutul portal american Bloomberg View publică un articol de opinie despre R. Moldova și atrage atenția că ultimele evenimente de la Chișinău sunt în interesul Rusiei, iar eventualele alegeri anticipate ar aduce la guvernare partidele pro-moscovite.

*
Luni seara, primarul de Bălți, Renato Usatîi, publică mai multe interceptări telefonice cu presupuse discuții dintre Vlad Filat și Ilan Șor, anunțând că are mai multe în care apar și Mihai Ghimpu, și Vlad Plahotniuc.

Marți, 20 octombrie

*
După declarațiile făcute în ajun de procurori, avocații lui Vlad Filat au expediat un comunicat de presă în care îi acuză de încălcarea gravă a dreptului la apărare a liderului PLDM și solicită organelor de anchetă „să înceteze imediat promovarea unei justiții televizate”.

*
Deputații PLDM propun un proiect de lege care prevede modificarea art. 78 din Constituție, astfel ca președintele R. Moldova să fie ales în mod direct de către populație.

*
Vladimir Voronin susține o conferință de presă în care anunță că ar fi gata să susțină o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț.

*
Igor Dodon anunță într-o conferință că socialiștii vor depune chiar în această săptămână o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

*
Premierul Valeriu Streleț organizează un briefing în care dezminte acuzațiile și anunță că,cel mai probabil, în scurt timp Guvernul va fi demis.

„În R. Moldova a fost declanșat un atac masiv asupra Guvernului, iar cei care stau la „centrul de comandă” au scopul să creeze haos și să deturneze statul de la vectorul strategic de integrare europeană”, declară Streleț.

* Procurorii anunță că au pornit un dosar penal pe faptul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Șor și Filat. Usatîi pleacă de urgență la Moscova.

*
Marți seara, CNA anunță că l-a reținut pe fostul președinte al raionului Sângerei, membru al PLDM, pe care îl bănuiesc de acte de corupție comise în 2014-2015.

*
Premierul României, Victor Ponta, anunță în cadrul unei emisiuni de la TVR că R. Moldova nu va primi niciun ban din împrumutul promis de România, dacă la guvernare nu va rămâne coaliția proeuropeană.

„Noi sprijinim coaliţia proeuropeană, cu condiţia să rămână proeuropeană, să rămână pro-românească, să rămână pro-reforme. Prima tranşă din acordul financiar o putem elibera deja, cu condiţia să fim informaţi despre negocierile cu Banca Mondială şi cu FMI”, a declarat Ponta.

Miercuri, 21 octombrie

*
Avocații lui Vlad Filat au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia prin care Vlad Filat a fost plasat în arest.

*
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține o conferință de presă în care sugerează că cererea de demisie a directorului CNA, Viorel Chetraru, ar fi o încercare de intimidare a CNA. Candu le cere reprezentanților PLDM să-și „echilibreze mesajele” și precizează că Parlamentul a „acționat corect” atunci când i-a ridicat imunitatea lui Filat.

*
Curtea Constituțională anunță că nu a admis cererea PLDM de a suspenda decizia de ridicare a imunității lui Filat.

*
PLDM cere o ședință specială la Parlament la care să se discute revendicările înaintate de Platforma DA.

*
Procuratura Anticorupţie a expediat PG un demers prin care a solicitat investigarea circumstanţelor în care documente ce conţin informaţii despre monitorizarea acţiunilor de protest din centrul capitalei se aflau acasă la deputatul Vlad Filat.

*
Are loc o ședință de judecată în dosarul „Caravita”. Procuroarea Adriana Bețișor anunță că nașul lui Vlad Filat, învinuit în dosar, ar fi recunoscut în instanță că liderul PDM a fost beneficiar al beneficiilor patrimoniale ale „Caravita”.

*
Premierul Valeriu Streleț susține un discurs despre ultimele evenimente de la Chișinău în cadrul lucrărilor Congresului Partidului Popular European (PPE) ce se desfășoară la Madrid, Spania.

*
Miercuri seara, PG și CNA au efectuat percheziții în casa lui Vlad Filat, în care acesta nu mai locuiește. Apărarea afirmă că martorii nu au fost lăsați să asiste la percheziții.

Joi, 22 octombrie

*
Continuă perchezițiile în locuințele lui Vlad Filat, chiar dacă anterior procurorii declarau că dispun deja de „probe incontestabile”.

*
Deputații PD, PSRM și PCRM votează pentru trecerea CNA din subordinea Guvernului în subordinea Legislativului. Sunt înregistrate mai multe inițiative de demisie a președinților Curții de Conturi, Comisiei Electorale Centrale, a directorului ANRE. De asemenea, este înregistrat proiectul unei moțiuni de cenzură a Guvernului. Deputații PLDM nu participă la ședință.

„Vrem să fim auziți de colegii de alianță. Dorim ca ei să comunice cu noi, decât dacă nu au deja alte înțelegeri, pentru că vedem deja o simbioză, un suport mare de pe stânga. Se înțeleg bine”, a declarat vicepreședintele PLDM, Vadim Pistrinciuc.

***
Expertul economic Gheorghe Constandache crede că IlanȘor nu avea 250 de milioane de dolari pentru a le oferi mită.

„După toate informațiile, capitalul moștenit de el se cifra în anul 2009 la 42 de milioane de dolari. Pentru ca să dai o șpagă de 250 de milioane de dolari, este nevoie să deții o afacere de cel puțin patru miliarde de dolari. Moldova așa afaceriști nu are”.

***

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, afirmă că hotărârea de Guvern care, potrivit lui Șor, îi garanta comercializarea carburanților în regim duty-free și pentru aprobarea căreia pretinde că i-a plătit jumătate de milion de euro lui Filat, a impus de fapt restricții la comercializarea carburanților în regim duty-free, și nu i-a oferit avantaje lui Șor.

***

Oligarhul Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat în furtul de un miliarde de dolari de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Cel puțin, așa reiese dintr-o înregistrare video postată de RenatoUsatîi încă în martie curent, când se afla la Moscova.

Usatîi vorbește în filmulețul care îi este adresat fostului vicepreședinte al Partidului Democrat că, pentru „ajutorul” oferit, Vlad Plahotniuc ar fi primit în dar, de la IlanȘor, un „Mercedes” nou, blindat, dar și un avion cumpărat în Brazilia cu 45 de milioane de dolari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md